Лайм

Чи підходить морська та йодована сіль для консервації: важливе уточнення на час дефіциту

Це питання хвилює всіх господинь, які щороку закривають соління

Декілька днів тому стало відомо, що найбільше в Україні підприємство з виробництва харчової (кам'яної) солі "Артемсіль", яке знаходиться в місті Соледар Донецької області, зупинило свою роботу через активні бойові дії. У зв'язку з цим споживачі вже відчули дефіцит солі, яка зникла з прилавків магазинів, а там, де залишилася, продається по завищеній ціні. Тому багато господинь вже задумалися - чим замінити сіль для приготування консервації, сезон якої ось-ось почнеться. theLime вирішив розібратися, чи підходить морська і йодована сіль для приготування різних закруток.

Морська сіль - сіль, що видобувається з морської води, як правило природним шляхом (випаровуванням води під впливом сонця) або випаровуванням. Смак морської солі не відрізняється від звичайної кухонної солі, в той же час вона містить кілька десятків корисних мінеральних речовин, які необхідні для здоров'я людини, а саме: кальцій, калій, магній, залізо, цинк, йод, бром, мідь та ін. Єдиний мінус – коштує вона дорожче, ніж звичайна сіль.

Її можна використовувати для консервації - краще вибрати морську сіль великого помелу. Більше того, вона містить набагато менше шкідливого нерозчинного осаду, а також дозволяє збільшити термін зберігання заготовок. А після вживання в їжу солінь у людини не утворюватимуться набряки, спричинені застоєм в організмі рідини через сіль.

Фото: pixabay.com

Йодована сіль – кухонна сіль з додаванням певної кількості йодовмісних солей. Іншими словами, це сіль, збагачена йодом, яку використовують для профілактики захворювань щитовидної залози.

Якщо спитати пораду у представників старшого покоління, всі вони одноголосно скажуть, що консервувати продукти з йодованою сіллю категорично не можна. Справа в тому, що 20-30 років тому її збагачували йодидом калію. Ця хімічна сполука негативно впливала на смак і колір овочів при засолюванні. Проте зараз його замінили йодатом калію, тому така сіль не зіпсує консервованих продуктів. Додаткову небезпеку раніше представляла і активна речовина тіосульфат натрію, що входить до складу йодованої солі, від якої на сьогоднішній день вже відмовилися. Тому сміливо можна використовувати для консервації і йодовану сіль.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати