Лайм

Як розмножувати фікус у домашніх умовах: 3 прості способи від досвідчених квітникарів

Спробуйте зробити це на дозвіллі

Багато господинь вважають, що затишок у будинку створюють різні рослини та квіти у вазонах. І якщо ви любите доглядати за всім довкола, спробуйте, наприклад, виростити самостійно авокадо з кісточки або розмножити фікус. theLime ділиться з вами простими порадами та різними способами, як це зробити.

Як розмножити фікус живцюванням?

Більшість видів фікуса розмножують живцями. Для цього можна використовувати верхівкові живці та з середини пагона. Як відзначають досвідчені садівники, перші швидше приживуться.

Нагадаємо, місця прикріплення листя до стебла називають вузлами, а частина стебла між двома сусідніми вузлами – міжвузлям. Для того, щоб отримати живець, потрібно гострим ножем або лезом зрізати частину стебла з міжвузлям.

Оптимальний розмір живця – для дрібнолистих форм – приблизно 10 см (може бути 3-7 листочків), для каучуконосного та ліроподібного фікуса – до 15 см (2-4 листочки).

Видаляємо нижні листочки, а верхні укорочуємо наполовину. Відразу після зрізання живця сік, що виділяється, потрібно змити чистою водою кімнатної температури або поставити живець у воду з додаванням активованого або деревного вугілля. Бажано, щоб ємність не пропускала сонячних променів, а в ідеалі – ще й мінімум повітря, щоб не почався процес гниття. При цьому листя не повинно торкатися води.

Залишаємо живці у воді на світлому місці (з вологістю повітря до 80% і температурою близько +25°С, без попадання прямих сонячних променів) на 2-3 тижні. Спочатку з'являться світлі нарости, а з них - невеликі корінці, які вже можна висаджувати в ґрунт. Як правило, це триває 3-4 тижні.

Потім живці висаджуємо в спеціальний субстрат, який обов'язково повинен мати хороші дренажні властивості. Для грунтової суміші потрібно взяти в рівних кількостях торф, вермикуліт і великий річковий пісок. Ретельно перемішуємо та засипаємо у відповідну ємність.

При посадці заглиблюємо живець до першого вузла. Якщо на вузлі є сформоване листя, то його потрібно видалити, щоб уникнути загнивання.

Фото: pinterest.com

Як розмножити фікус листом?

Другий спосіб – розмноження листовими пластинами. Для цього достатньо зрізати лист або кілька листків разом із частиною міжвузля.

Відразу після відділення від материнської рослини, кладемо живець з листком у воду на кілька годин, щоб змити сік, який виділятиметься в досить великій кількості. Потім занурюємо його у розчин-стимулятор росту коренів.

Беремо неглибокий горщик невеликого діаметру, заповнюємо його ґрунтосумішшю, що складається з торфу, піску, вермікуліту. Після посадки листя акуратно скручуємо в трубочку і перев'язуємо ниткою, щоб зменшити площу випаровування.

Потім рясно зволожуємо субстрат з пульверизатора і накриваємо вазон плівкою або пляшкою. Температуру повітря бажано підтримувати в межах +25-26°С, а вологість - 75-80%.

Укорінення такого живця відбудеться через 20-30 днів, а потім з'являться нові листочки.

Фото: pinterest.com

Як розмножити фікус повітряними відведеннями?

Деякі різновиди фікуса (наприклад, Бенджаміна) можна розмножувати способом повітряних відведень.

Цим методом можна користуватися в тому випадку, якщо:

    - на фікусі виростає мало нових пагонів, а ось старих вже занадто багато, і вони починають здерев'янюватися;

    - ви бажаєте виростити бонсай з розгалуженим повітряним корінням.

Для цього слід вибрати міцний і прямий пагін, видалити з нього кілька листків.

Навколо пагона гострим лезом потрібно акуратно зробити круговий надріз та до місця ранки прикріпити вологий мох. Обгортаємо це місце плівкою та закріплюємо з обох боків вузлами. Мох постійно треба підтримувати у вологому стані.

Незабаром на цьому місці у фікуса з'явиться коріння. Відведення зрізаємо під нижнім фіксатором і пересаджуємо в землю, коли коріння прорвуть плівку.

Найкраще проводити цю процедуру навесні або на початку літа (при температурі +24-32°С), щоб молоді відростки змогли добре зміцніти до холодної пори року.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати