Літо у багатьох традиційно асоціюється з ароматними ягодами, фруктами та травами. Тому чимало господинь намагаються максимально використовувати цей час, щоб зробити консервацію і заготовки. Наприклад, можна заморозити корисне полуничне пюре або ягоди малини, а для приготування різноманітних чаїв, соусів, коктейлів та супів – м'яту. theLime ділиться з вами простими способами, як її можна засушити або заморозити.
Як засушити м'яту?
Перший спосіб – у пучках
1. Збираємо м'яту в суху нежарку погоду, найкраще – вранці чи ввечері, коли на листках немає роси. Найкращі місяці для збирання врожаю – липень та серпень.
2. Формуємо із зібраної м'яти невеликі пучки. Перед цим перебираємо їх, прибираємо зіпсовані. Все листя має бути чистим і без слідів вологи.
3. Опускаємо пучки м'яти у просторі паперові пакети верхівками пагонів, перев'язуємо нитками. При такому способі сушіння трава не піддається впливу ультрафіолету та теплового випромінювання, вітру та пилу, до того ж вона недоступна для комах.
4. Підвішуємо їх у сухому, вентильованому місці без доступу сонячних променів.
5. Коли м'ята висохне, за бажанням перетираємо її в порошок, прибираємо в полотняні мішечки або скляні банки, герметично закриваємо.
Другий спосіб - в електросушці (дегідрататорі)
1. Збираємо м'яту, промиваємо її від пилу в холодній проточній воді. Викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога.
2. Обриваємо листя і викладаємо їх на піддони електросушки.
3. Накриваємо кришкою та виставляємо температуру 35-40°С.
4. Залишаємо сушити приблизно на 7-8 годин.
5. Перекладаємо висушену м'яту в чисту суху скляну банку із щільною кришкою та зберігаємо у темному місці.
Як заморозити м'яту?
Перший спосіб – заморозити м'яту у кубиках льоду
1. Збираємо м'яту, промиваємо під проточною водою.
2. Нарізаємо листя тонкою соломкою.
3. Складаємо у формочки для льоду, заливаємо відфільтрованою водою та заморожуємо. Такі кубики льоду з м'ятою чудово підходять для приготування напоїв.
Другий спосіб – заморозити листочки м'яти
1. Збираємо м'яту і обриваємо так, щоб залишилися одні листочки.
2. Чисті, сухі листочки розкладаємо в один шар на обробну дошку або будь-яку іншу рівну поверхню, прибираємо в морозильну камеру на кілька годин.
3. Дістаємо, перекладаємо заморожені листочки в пакети-слайдери і знову прибираємо в холод.
Третій спосіб – заморозити перетерту в блендері м'яту
1. Збираємо м'яту, промиваємо її, висушуємо на паперових рушниках.
2. Подрібнюємо за допомогою блендера або пропускаємо через м'ясорубку.
3. Розкладаємо отримане м'ятне пюре у формочки для льоду або невеликі контейнери для заморожування, ставимо в морозильну камеру. Така заморожена м'ята підійде для приготування соусів, супів та смузі.
- Раніше ми розповіли, як правильно заморожувати вишню, щоби зберегти вітаміни до зими.
- Читайте також на theLime, як заготовити смородину на зиму без варіння.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.