Лайм

Як заготовити м'яту на зиму: 5 способів засушити та заморозити рослину

Її можна використовувати для соусів, коктейлів, чаїв та супів

Літо у багатьох традиційно асоціюється з ароматними ягодами, фруктами та травами. Тому чимало господинь намагаються максимально використовувати цей час, щоб зробити консервацію і заготовки. Наприклад, можна заморозити корисне полуничне пюре або ягоди малини, а для приготування різноманітних чаїв, соусів, коктейлів та супів – м'яту. theLime ділиться з вами простими способами, як її можна засушити або заморозити.

Фото: pixabay.com

Як засушити м'яту?

Перший спосіб – у пучках

1. Збираємо м'яту в суху нежарку погоду, найкраще – вранці чи ввечері, коли на листках немає роси. Найкращі місяці для збирання врожаю – липень та серпень.

2. Формуємо із зібраної м'яти невеликі пучки. Перед цим перебираємо їх, прибираємо зіпсовані. Все листя має бути чистим і без слідів вологи.

3. Опускаємо пучки м'яти у просторі паперові пакети верхівками пагонів, перев'язуємо нитками. При такому способі сушіння трава не піддається впливу ультрафіолету та теплового випромінювання, вітру та пилу, до того ж вона недоступна для комах.

4. Підвішуємо їх у сухому, вентильованому місці без доступу сонячних променів.

5. Коли м'ята висохне, за бажанням перетираємо її в порошок, прибираємо в полотняні мішечки або скляні банки, герметично закриваємо.

Другий спосіб - в електросушці (дегідрататорі)

1. Збираємо м'яту, промиваємо її від пилу в холодній проточній воді. Викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога.

2. Обриваємо листя і викладаємо їх на піддони електросушки.

3. Накриваємо кришкою та виставляємо температуру 35-40°С.

4. Залишаємо сушити приблизно на 7-8 годин.

5. Перекладаємо висушену м'яту в чисту суху скляну банку із щільною кришкою та зберігаємо у темному місці.

Фото: pinterest.com

Як заморозити м'яту?

Перший спосіб – заморозити м'яту у кубиках льоду

1. Збираємо м'яту, промиваємо під проточною водою.

2. Нарізаємо листя тонкою соломкою.

3. Складаємо у формочки для льоду, заливаємо відфільтрованою водою та заморожуємо. Такі кубики льоду з м'ятою чудово підходять для приготування напоїв.

Другий спосіб – заморозити листочки м'яти

1. Збираємо м'яту і обриваємо так, щоб залишилися одні листочки.

2. Чисті, сухі листочки розкладаємо в один шар на обробну дошку або будь-яку іншу рівну поверхню, прибираємо в морозильну камеру на кілька годин.

3. Дістаємо, перекладаємо заморожені листочки в пакети-слайдери і знову прибираємо в холод.

Третій спосіб – заморозити перетерту в блендері м'яту

1. Збираємо м'яту, промиваємо її, висушуємо на паперових рушниках.

2. Подрібнюємо за допомогою блендера або пропускаємо через м'ясорубку.

3. Розкладаємо отримане м'ятне пюре у формочки для льоду або невеликі контейнери для заморожування, ставимо в морозильну камеру. Така заморожена м'ята підійде для приготування соусів, супів та смузі.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати