Напередодні зимових свят слід заздалегідь привести до ладу своє кухонне начиння. Це не просто заощадить вам час під час приготування їжі, але також вбереже страви від пригорання, неприємного запаху або стороннього присмаку. Раніше ми розповідали, як швидко відмити духовку, а тепер ділимося лайфхаками з очищення дека від жиру та нагару. Допоможуть у цьому народні засоби, на які не доведеться витрачати багато грошей.
Читайте також: Церковний календар на грудень: повний список свят.
Нашатирний спирт
Покладіть пригоріле деко у щільний пакет для сміття, винесіть його на вулицю, відкритий балкон або в інше гарно провітрюване приміщення. Налийте в деко нашатирний спирт так, щоб він покривав його поверхню. Закрийте пакет та залиште на 24 години. Відкривайте пакет у добре провітрюваному приміщенні, не вдихаючи при цьому амміак. Протріть деко скребком для посуду, поки воно не стане чистим, після чого промийте в прохолодній воді і промийте з мийним засобом.
Перекис водню
Ще одним ефективним засобом для видалення жиру, нагару і рештків пригорілої їжі є харчова сода і перекис водню. Цей метод може зайняти до 8 годин, але він того вартий. Приготуйте густу пасту із харчової соди та перекису водню у співвідношенні 1:1. Розподіліть її по поверхні деко і дайте йому постояти 3-4 години (а краще - всю ніч). Видаліть бруд за допомогою скребка і промийте теплою водою з мийним засобом.
Фольга
Посипте деко великою кількістю харчової соди, додайте кілька крапель засобу для миття посуду та теплу воду. Розмішайте суміш, дайте їй подіяти протягом 30 хвилин. Згорніть алюмінієву фольгу в кульку і потріть пригоріле деко круговими рухами. Коли жир і нагар відстануть, вимийте його у мильній воді. Зазвичай для видалення важких забруднень потрібно близько 15 хвилин. Чим довше ви замочуєте деко, тим легше його чистити.
Читайте також: Чому продукти швидко псуються в холодильнику: поширені помилки, яких слід уникати.
Сода та оцет
Насипте велику кількість харчової соди в лист, полийте її оцтом і залиште на 30-60 хвилин. Зітріть жир, що пригорів, губкою. Краще робити це у ванній або тазку, щоб піна від реакції соди та оцту не забруднила кухонні поверхні.
Оцет та лимонний сік
Приготуйте суміш оцту та лимонного соку в пропорції 1:1. Замочіть у ній деко на 5-10 хвилин. Очистіть нагар сталевим скребком, вимийте, промийте і висушіть.
Картопля та засіб для посуду
Крохмаль і картопля, що його містить, добре справляються з нагаром. Розріжте картоплину навпіл. Занурте половинку в засіб для миття посуду, а потім у харчову соду. Натріть нагар на деку круговими рухами, поки він не почне відставати. Ретельно вимийте та висушіть.
Надалі уникнути зайвої роботи можна, якщо використовувати достатньо пергаментного паперу або багаторазовий силіконовий килимок для випічки. Також після приготування їжі деко слід помити відразу ж, не відкладаючи на потім.
Раніше ми розповідали, як захистити відкриті банки з консервацією від появи цвілі.
Цікаві новини для вас:
- У якому режимі прати постільну білизну, щоб вона не втрачала колір і не ставала жорсткою.
- Лайфхак з гарячою сіллю допоможе швидко висушити мокре взуття всередині.
- Що робити зі слимаками у погребі: перевірені народні засоби від шкідників.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.