Лайм

Як захистити кришки для консервації, щоб не поіржавіли у підвалі: прості лайфхаки

Ці доступні засоби врятують ваші заготовки

Щоб домашня консервація довго зберігалася і радувала смаком, мало простерилізувати банки, підібрати хороший рецепт та красиві овочі. Якщо металеві кришки на банках заіржавіють у вологому підвалі, заготовки можуть стати повністю непридатними для вживання. Розповідаємо, як цього уникнути.

Фото: theLime

Які кришки використовувати для консервації

У продажу можна знайти кришки з білої жерсті, покриті оловом. При контакті з продуктами харчування вони окислюються та виділяють шкідливі речовини, тому термін придатності їх обмежений одним роком. Такими кришками допускається закривати банки з вареннями, желе та джемами, але тільки на дуже короткий час.

Жовті металеві кришки для консервації покриті шаром лаку. Вони захищають метал і можуть використовуватись за призначенням протягом 3 років. Втім, якість кришок може бути різною. Щоб перевірити, чи не дістався вам неліквід, змочіть ватяний диск ацетоном і потріть кришку. Гарне лакове покриття витримає цей тест.

Фото: theLime

Як захистити кришки від іржі

Після закочування банок кришки на заготовках можна додатково захистити від агресивного вологого середовища підвалу:

  • Щільно обгорніть горловину банки харчовою плівкою або поліетиленовим пакетом, а зверху закріпіть звичайною гумовою стяжкою.
  • Обгорніть кришки папером, промасленим будь-яким жиром, олією, смальцем, вазеліном або солідолом.
  • Змочіть пензлик або серветку силіконовим мастилом і нанесіть на кришки. Цей синтетичний матеріал на основі олії з елементами силікону повністю безпечний для такого використання та захистить кришки від корозії.
  • Щоб іржа не зіпсувала кришки на домашніх заготовках, змастіть їх звичайною олією.

Що робити, якщо кришки на заготовках заіржавіли

Іржа на кришках не просто псує смак продуктів, а й робить їх небезпечними для здоров'я. Насамперед це стосується компотів та заготовок із плодів з кісточками.

Не вживайте в їжу домашню консервацію, якщо кришка вкрилася іржею зсередини, деформувалася, якщо продукти вкрилися пліснявою або мають неприємний запах.

Фото: Getty Images

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати