Лайм

Як підготувати виноград до зими і коли його обрізати: перевірені поради

Питання, яке цікавить багатьох дачників

Вересень - час збору осінніх сортів яблук та винограду. Раніше ми розповідали, як і де зберігати свіжі яблука, щоб вони не зіпсувалися до весни, а тепер поділимося порадами, як підготувати виноградні кущі до морозів, щоб наступного року знову зрізати стиглі налиті грона.

Фото: pixabay.com

Як обрізати виноград восени

Перед зимівлею виноградні кущі потрібно обрізати і зробити це правильно. Мало буде просто вкоротити лозу, варто добре до неї придивитися і видалити з куща кожну гілку, уражену хворобами або шкідниками. У цій справі не треба шкодувати, але й бездумно різати також не варто.

Обрізати виноград восени слід після перших заморозків. Або відразу після листопаду, коли у кущі відбувається відтік поживних речовин до кореневої системи, а також багаторічної та недавно доспілої деревини.

Виконавши процедуру, виноградник потрібно обробити спеціальними фунгіцидами, щоб знищити патогенні організми та запобігти подальшому інфікуванню куща. Зробити це можна з допомогою розчину мідного чи залізного купоросу 3-5%. Налийте суміш в обприскувач, розгорніть кущ і розпорошіть засіб на всі його частини.

Фото: pixabay.com

Залишайте зимувати тільки дозрілу лозу - потовщена кора коричневого кольору. Молоді пагони залишати не варто, вони вже не встигнуть дозріти, а лише забиратимуть сили у всього куща. Крім того, слабка лоза створює серйозний ризик появи різних захворювань, які під утепленням можуть перейти на всю рослину.

Успішна зимівля винограду забезпечується переважно його належним загартуванням, ніж укриттям. Якщо кущ укрити рано, це може призвести до випрівання вічок, і навіть розвитку грибкових захворювань.

Найкраще вкрити виноград тоді, коли ґрунт уже трохи промерзне. Лозу завчасно зв'яжіть, пригніть до землі і чекайте доки похолодає. Матеріал, яким укриватимете кущі, покладете десь під рукою, щоб у разі морозів відразу накинути на виноград.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару