Лайм

Як оцінити якість борошна і зрозуміти, що воно зіпсувалося: 5 важливих ознак

Зверніть увагу на деякі моменти

Ми використовуємо борошно для приготування багатьох страв, тому варто розумітися на тому, як оцінити його якість та обрати потрібний сорт. Раніше theLime розповів, що робити, щоб у борошні не заводилися жучки, а цього разу поділиться корисними секретами, які допоможуть купувати лише якісний продукт.

Фото: unsplash.com

Як оцінити якість борошна?

Зверніть увагу на колір

Допустимий - білий як сніг, з кремовим або жовтуватим відтінком. Почервоніння продукту може вказувати на те, що в його складі є висівки в надмірній кількості. Блакитний колір може попереджати про наявність насіння бур’янів або ж недозріле зерно пшениці.

Якщо борошно спершу було білосніжного кольору, але з часом потемніло - це свідчить, що воно почало псуватися через підвищену вологість або зроблене з порушенням технологічного процесу.

Перевірте термін придатності

Для цього змішайте чайну ложку борошна з однією чайною ложкою води. Якщо продукт став сірого кольору - борошно недоброякісне, його термін придатності минув.

Перевірте на дотик

Чистими сухими руками візьміть щіпку і розітріть пучками вказівного і великого пальців. Якісне борошно має скрипіти при стисканні, але не хрумтіти. Якщо ж воно прилипає до сухих рук або скочується в клубок - продукт відсирів.

Перевірте смак

Якісний продукт можна розпізнати за ніжним, солодкуватим присмаком. Якщо борошно має гіркуватий присмак - воно залежалосью Хрумтить - у складі є сторонні домішки.

Зверніть увагу на запах

Борошно не має запаху. Щоб перевірити це, залийте невелику кількість продукту водою і принюхайтесь. Якщо відчули запах меду - це вказує на наявність борошняного кліща. Кислуватий запах свідчить, що борошно зіпсувалося.

Фото: unsplash.com

В чому різниця між різними сортами борошна?

В залежності від помелу, вмісту клейковини та білизни борошно розділяють на три сорти: вищий, перший і другий.

Продукт вищого ґатунку на вигляд білосніжний, а на дотик легкий. Його часто використовують для приготування здоби, тортів, тістечок. Борошно вищого ґатунку практично не містить корисних мікроелементів.

Борошно першого ґатунку роблять з крохмалистого шару, на дотик воно м’яке, має білий колір із кремовим відтінком. У такому продукті високий вміст клейковини і крохмалю, що робить тісто еластичним. У ньому достатньо кальцію та фосфору, однак є суттєвий недолік - вироби з такого борошна швидко черствіють. Із борошна першого сорту випікають нездобні булки, пироги, локшину, млинці.

Борошно другого сорту виготовляється з цільного зерна, має значно темніший колір (жовтіший), в його складі є висівки. З такого продукту зазвичай роблять пряники, пельмені, вареники, млинці та хліб. Випічка з борошна другого сорту виходить пишною та має пористу структуру. Його часто змішують із житнім борошном.

Саме борошно другого ґатунку вважають найкориснішим. Пояснення цьому дуже просте - в ньому зберігаються всі вітаміни і мінерали та міститься більше білка.

Фото: unsplash.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару