Ми використовуємо борошно для приготування багатьох страв, тому варто розумітися на тому, як оцінити його якість та обрати потрібний сорт. Раніше theLime розповів, що робити, щоб у борошні не заводилися жучки, а цього разу поділиться корисними секретами, які допоможуть купувати лише якісний продукт.

Фото: unsplash.com

Як оцінити якість борошна?

Зверніть увагу на колір

Допустимий - білий як сніг, з кремовим або жовтуватим відтінком. Почервоніння продукту може вказувати на те, що в його складі є висівки в надмірній кількості. Блакитний колір може попереджати про наявність насіння бур’янів або ж недозріле зерно пшениці.

Якщо борошно спершу було білосніжного кольору, але з часом потемніло - це свідчить, що воно почало псуватися через підвищену вологість або зроблене з порушенням технологічного процесу.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Перевірте термін придатності

Для цього змішайте чайну ложку борошна з однією чайною ложкою води. Якщо продукт став сірого кольору - борошно недоброякісне, його термін придатності минув.

Перевірте на дотик

Чистими сухими руками візьміть щіпку і розітріть пучками вказівного і великого пальців. Якісне борошно має скрипіти при стисканні, але не хрумтіти. Якщо ж воно прилипає до сухих рук або скочується в клубок - продукт відсирів.

Перевірте смак

Якісний продукт можна розпізнати за ніжним, солодкуватим присмаком. Якщо борошно має гіркуватий присмак - воно залежалосью Хрумтить - у складі є сторонні домішки.

Зверніть увагу на запах

Борошно не має запаху. Щоб перевірити це, залийте невелику кількість продукту водою і принюхайтесь. Якщо відчули запах меду - це вказує на наявність борошняного кліща. Кислуватий запах свідчить, що борошно зіпсувалося.

Фото: unsplash.com

В чому різниця між різними сортами борошна?

В залежності від помелу, вмісту клейковини та білизни борошно розділяють на три сорти: вищий, перший і другий.

Продукт вищого ґатунку на вигляд білосніжний, а на дотик легкий. Його часто використовують для приготування здоби, тортів, тістечок. Борошно вищого ґатунку практично не містить корисних мікроелементів.

Борошно першого ґатунку роблять з крохмалистого шару, на дотик воно м’яке, має білий колір із кремовим відтінком. У такому продукті високий вміст клейковини і крохмалю, що робить тісто еластичним. У ньому достатньо кальцію та фосфору, однак є суттєвий недолік - вироби з такого борошна швидко черствіють. Із борошна першого сорту випікають нездобні булки, пироги, локшину, млинці.

Борошно другого сорту виготовляється з цільного зерна, має значно темніший колір (жовтіший), в його складі є висівки. З такого продукту зазвичай роблять пряники, пельмені, вареники, млинці та хліб. Випічка з борошна другого сорту виходить пишною та має пористу структуру. Його часто змішують із житнім борошном.

Саме борошно другого ґатунку вважають найкориснішим. Пояснення цьому дуже просте - в ньому зберігаються всі вітаміни і мінерали та міститься більше білка.

Фото: unsplash.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.