Лайм

Чи можна їсти рис, в якому завелися жучки, та як позбутися шкідників

Дізнайтеся відповіді на питання, які цікавлять багатьох

Хазяйки напевно стикалися з різними шкідниками на кухні. Міль, довгоносики, борошняні хрущаки та інші дрібні жучки заводяться у крупах, борошні, спеціях, сухофруктах та іншій сухій їжі. Раніше ми розповідали, як захистити крупи від жучків, а тепер розберемося, чи можна вживати рис, у якому завелися шкідники.

Якщо в ємності з рисом ви виявили хоча б одного жучка, то вся крупа заражена іншими особинами і яйцями. Вживати такий продукт небажано, особливо людям, схильним до алергії.

Фото: Getty Images

Однак можна спробувати врятувати крупу. Для цього необхідно усунути всіх дорослих шкідників. Ви можете просіяти рис через сито, а потім заморозити продукт, помістивши його на 3-4 години в морозилку, або прожарити в духовці за температури 50 градусів протягом однієї години.

Як позбутися жучків у крупі?

1. Викиньте заражені продукти

Якщо крупа кишить жучками, її краще викинути. Замотайте зіпсований шкідниками рис у пакет і відразу віднесіть у вуличний сміттєвий бак. Не залишайте у квартирі, інакше є ймовірність, що кілька особин втечуть.

Після цього огляньте інші продукти, які зберігалися поряд, на наявність пошкоджень. Шкідники можуть прогризати пакети та перелазити до "сусідів"

Фото: Getty Images

2. Обробіть продукти

Рис із жучками краще викинути, але за бажання його можна обробити способами, про які ми говорили вище, - шляхом заморожування або прогрівання в духовці. Крупи, які зберігаються по сусідству, також краще обробити навіть якщо там жуків не виявлено.

Читайте також: Що робити, якщо харчова міль зіпсувала сухофрукти: прості способи врятувати продукти

3. Очистіть місця зберігання та банки

Полиці, де зберігалися ємності з крупами, потрібно добре очистити, особливо у кутах. Для цього використовуйте пилосос. Краще брати одноразовий мішок для сміття, щоб його одразу викинути у сміттєвий бак. Якщо ви використовуєте багаторазовий, то відразу після процедури витрусіть його на вулиці, а потім замотайте в чистий пакет і помістіть в морозильну камеру на 3-4 години.

Далі протріть поверхні тканиною, змоченою в мильному або оцтовому розчині. Банки, у яких зберігався заражений рис, ретельно вимийте і добре просушіть.

Фото: Getty Images

4. Захистіть продукти

Після всіх виконаних кроків важливо запобігти повторному зараженню продуктів. Зберігайте рис та інші крупи у закритих ємностях зі скла, металу чи пластику. Таким чином, шкідники не зможуть пробратися всередину і заразити інші продукти.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати