Лайм

Експерт назвав 4 кімнатних рослини, які поглинають конденсат і допомагають боротися з пліснявою

Перевірте, чи є у вашому домі якась із них

В умовах сирої зимової погоди часто з’являється цвіль та конденсат на вікнах. Виявляється, усунути неприємні наслідки можна за допомогою деяких кімнатних рослин. Про які саме йде мова та чому саме вони, розповів виданню Express Девід Домоні – експерт з догляду за рослинами.

"Коли у вашому домі з’являється цвіль, це не лише виглядає не дуже красиво, а також може становити небезпеку для здоров’я. Однак існують певні кімнатні рослини, які запобігають утворенню конденсату, знижуючи рівень вологи в повітрі за допомогою листя, - пояснює фахівець детальніше. - В кінцевому підсумку це сприяє зниженню розвитку цвілі в приміщенні. Згідно з дослідженнями, в кімнатах з такими рослинами може бути на 40-60 відсотків менше спор цвілі та бактерій".

Фото: unsplash.com

Англійський плющ (Hedera helix)

Ця вічнозелена рослина любить велику кількість яскравого непрямого світла з вологим, але добре дренованим ґрунтом. Її слід поливати регулярно, час від часу перевіряючи верхній шар ґрунту – коли він буде повністю сухим, це означає, що прийшов час знову полити рослину.

Читайте також: Принесуть щастя та удачу: п'ять рослин, які варто посадити у 2023 році.

Девід зазначив, що англійський плющ буде добре рости в умовах середньої або високої вологості, тому його сміливо можна ставити на кухні чи навіть у ванній кімнаті.

"Hedera helix входить до числа найкращих кімнатних рослин для очищення повітря шляхом фільтрації токсичних хімікатів. Під час одного експерименту було виявлено, що ця рослина знижує рівень формальдегіду, бензолу та трихлоретилену. Також дослідження показало, що вона допомагає боротися з цвіллю в домі".

Однак листя плюща є токсичним для тварин, тому його краще тримати подалі від домашніх улюбленців.

Фото: unsplash.com

Сансев'єрія трисмугова (Dracaena trifasciata)

"Ця кімнатна рослина "міцна як цвяхи" і не потребує особливого догляду. Її можна розміщувати практично у будь-якому місці, однак більше за все вона любить місце, де багато сонця. Драцені підходить як сухий, так і вологий тип приміщення. Крім того, ця рослина продовжує видаляти вуглекислий газ і виробляти кисень навіть у нічний час", - каже спеціаліст.

Девід додає: "Драцена не лише допомагає запобігти утворенню цвілі та конденсату, але й може допомогти зменшити шкідливий вплив трихлоретилену на здоров’я - хімічна сполука, яка міститься в мийних засобах, може викликати головний біль, запаморочення та нудоту".

Спатіфілум

Для цих рослин ідеальним буде тепле вологе середовище. Вони люблять регулярний полив – поливати наступного разу їх потрібно тоді, коли верхній шар ґрунту буде сухим. За словами експерта, любов спатіфілума до вологих приміщень дозволяє сміливо ставити його у кімнату з високим рівнем вологості, де може з’являтися цвіль.

Читайте на тему: Нестача світла - не проблема: як правильно доглядати кімнатні квіти взимку.

"Глянцеве листя цієї рослини має не тільки гарний вигляд, також воно також здатне витягувати з атмосфери високі рівні бензолу, формальдегіду, трихлоретилену та аміаку та натомість виробляти багато кисню. Однак, як і англійський плющ, спатифілум слід тримати подалі від домашніх тварин через його токсичність", - пояснює Домоні.

Фото: unsplash.com

Пальма

Dypsis lutescens (діпсіс жовтуватий), phoenix robelenii (фінік Робелена), rhapis exelsa (широколиста жіноча пальма) і chamaedorea elegans (хамедорея витончена) - ці кімнатні рослини добре впораються з контролем рівня вологості та сприятимуть запобіганню плісняви. Вони "працюватимуть" над цим, поглинаючи надлишок вологи за допомогою свого листя.

"Дослідження з очищення повітря показали, що пальми допомагають позбутися формальдегіду та ксилолу в атмосфері", - також наголошує експерт.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати