Лайм

6 простих способів врятувати кімнатні рослини, якими користуються досвідчені квітникарі

Візьміть на замітку кілька порад

Іноді трапляється так, що ваша улюблена кімнатна рослина починає хворіти і її зовнішній вигляд вже зовсім не радує. Однак не поспішайте засмучуватись, адже перевірені лайфхаки від професійних квітникарів можуть допомогти повернути її до життя. Експерти розповіли виданню BestlLfe, як доглядати за кімнатними квітами, щоб вони не в'яли і не засихали, та що робити у випадку, коли ситуація здається безнадійною.

Фото: unsplash.com

Використовуйте спрей з перекисом водню, якщо є загнивання коренів

Загнивання коренів виникає, коли рослини надмірно зволожені, а коріння уражаються грибком або бактеріями. В кінцевому результаті листя починає жовтіти, що згодом може призвести до повної загибелі рослини.

Щоб цього не сталося, Ерінн Вітц, експерт із садівництва та співзасновник Seeds and Spades, рекомендує дати рослині дозу розведеного перекису водню.

Читайте також: Експерт назвав 4 кімнатних рослини, які поглинають конденсат і допомагають боротися з пліснявою.

"Змішайте одну столову ложку 3-відсоткового перекису водню з однією чашкою фільтрованої води та використовуйте цю суміш для поливу вашої рослини. Перекис водню розщеплюється в ґрунті, додаючи приріст кисню, який може допомогти вбити шкідливі мікроби, які атакують вашу рослину", - пояснює вона.

Вітц додає, що цей прийом також можна використовувати на здорових рослинах, щоб забезпечити їм додатковий кисень.

Поливайте рослини знизу

Таким чином волога досягатиме нижньої частини коренів, і коріння може зміцніти, оскільки у нього є прямий доступ до рідини.

Щоб зволожити верхню частину рослини, досвідчені фахівці радять використовувати пульверизатор.

Фото: unsplash.com

Використовуйте корицю

Цей спосіб знадобиться, коли варто позбутися цвілі чи грибка на рослинах. Патоген може потрапити до квітки через землю в горщиках, садовий інструмент, комах або навіть ваші руки. Оскільки потім доволі важко виявити справжню причину, професіонали рекомендують посипати ґрунт корицею.

Ліндсі Холл, садівник і співзасновник Positive Bloom, пояснює цю ситуацію так: "Спеція діє, вбиваючи грибок і забезпечуючи здоровий ріст саджанців. Кориця має протигрибкові властивості. І ще один додатковий бонус: багато комах і шкідників бояться запаху цього компонента".

Очищайте рослини від пилу

Ребекка Сірс, директор з маркетингу та резидент спеціаліст Ferry-Morse, компанії з виробництва насіння, розповідає, що пил на рослинах може вплинути на те, скільки світла вони поглинають, і, як наслідок, уповільнити їхній ріст.

Читайте на тему: Нестача світла - не проблема: як правильно доглядати кімнатні квіти взимку.

Тому експерт рекомендує проводити щотижневе прибирання своїх рослин: витерти пил вологою ганчіркою чи вимити рослину під водою кімнатної температури.

Пересадіть рослину в інший горщик

Іноді проблеми з рослиною можуть з’являтися через те, що їй не підходить горщик, у якому вона росте. Коли рослина вже достатньо виросла і горщик став для неї замалим, перемістіть її до більшого горщика. І навпаки: коли горщик занадто великий, рослина витрачатиме більше енергії на вирощування коренів замість листя. Тому варто слідкувати за тим, аби квіти були вчасно пересаджені.

Фото: unsplash.com

Посадіть нову рослину

Якщо ваша улюблена рослина зараз не в найкращому стані і ви не знаєте, чи вдасться її врятувати, спробуйте розмножити її здорові частини та виростити їх заново.

"В залежності від типу рослини все, що вам потрібно, - це зріз стебла або зріз біля видимого вузла, - пояснює Лорен Капуто, засновник та головний креативний директор PLNTD у Джерсі-Сіті. - Отримавши паросток, помістіть його у свіжу відфільтровану воду та поставте у світле місце. Міняйте воду приблизно раз на тиждень. Через кілька тижнів (якщо це була доволі здорова рослина) ви почнете бачити коріння. Зачекайте, доки коріння досягне принаймні трьох дюймів (близько 7 см), перш ніж пересадити рослину в ґрунт".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати