Лайм

Як розпізнати найнебезпечніші хвороби розсади - кореневу гниль і чорну ніжку

Зверніть увагу на основні симптоми

Розсада потребує правильного та якісного догляду: від помірного поливу, підживлення і до підсвічування спеціальними лампами. Однак навіть за умови найретельнішого догляду за саджанцями, існує ймовірність появи на них різноманітних шкідників та патогенів. Коренева гниль та чорна ніжка – найнебезпечніші з них. Далі розповімо про те, як уберегти сіянці від цих хвороб.

Фото: unsplash.com

Коренева гниль

Від неї найбільше страждають помідори, баклажани, перець, огірки, капуста. Ознаки цієї хвороби такі: листя починає жовтіти з нижньої сторони, після чого засихає. На стеблі з’являються темні смуги, а інколи навіть тріщини, нижня частина яких теж починає темніти. Якщо розсада вирощується в приміщенні з підвищеною вологістю, на рослині можуть з’явитися спори грибка – на вигляд це пухнасті білі або рожеві зовнішні оболонки.

Як боротися?

Найчастіше рослини хворіють цією хворобою на кислих ґрунтах. Здебільшого це стосується посіву насіння на городі та вирощування розсади в теплиці, де ґрунт використовується тривалий час. В умовах квартири або будинку збудник цього захворювання розвивається при надмірній вологості, а також у разі, якщо ви "перегодували" сіянці азотними і органічними добривами.

Читайте також: Посівний календар на 2023 рік: названі родючі та неродючі періоди.

Щоб захистити розсаду від кореневої гнилі, кислі грунти потрібно вапнувати. Не слід допускати надлишку азоту і не поливати розсаду. Вчасно позбавляйтесь хворих саджанців, які вже не можна врятувати.

Фото: unsplash.com

Чорна ніжка

Чорна ніжка може уразити будь-яку культуру. Однак, на відміну від кореневої гнилі, боротися з нею легше.

Ознаки цієї хвороби такі: розсада починає жовтіти, в'яне, стебла в шарі грунту чорніють, утворюючи перетяжки – це все основні симптоми.

Читайте на тему: Як виростити розсаду зі старого насіння: два дієвих способи.

Як боротися?

Якщо ви побачили хоча б одну із вищеперечислених ознак, припиніть поливати рослини наступні кілька днів. На уражені ділянки наненість невелику кількість попелу, навколо рослин підсипте чистий сухий річковий пісок. У подальшому таку розсаду варто поливати лише теплою водою, змішаною з марганцівкою.

  • Чим підживити розсаду перцю, яка зупинилася і не росте. Ми розповіли про один простий спосіб.
  • Також дізнайтесь, що робити, щоб розсада не витягувалася. Детальніше про поширені помилки і поради, як їх виправити - у цьому матеріалі.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару