Лайм

Чим підживити розсаду перцю, яка зупинилася і не росте: простий спосіб

Скористайтеся маленькою хитрістю

Вирощування гарного перцю в домашніх умовах потребує правильної підготовки та дотримання основних правил з догляду за розсадою. У цьому матеріалі theLime розповість, якою має бути температура і як підживити саджанці для росту.

Перець не потребує пікіровки (процедура, за якою виділяють кінчик центрального кореня рослин. Її виконують під час розсадження сіянців перцю, томатів, баклажанів, капусти), оскільки коренева система відновлюється досить повільними темпами. Якщо брати до уваги цю властивість, оптимальніше всього сіяти перець відразу в окремі стаканчики (рекомендується 0,5 л), по дві насінини в кожен. Через деякий час слабкі рослини слід видалити.

Фото: unsplash.com

Для "дружніх" та рівномірних сходів температура ґрунту до появи сходів має бути приблизно 25-30 градусів, ґрунт у цей час - постійно зволожений. При появі численних сходів на стадії добре розвиненої сім’ядолі варто знизити температуру до 15-18 градусів на 1-2 доби. Оптимальну температуру в подальшому рекомендується підтримувати в межах 22-25 градусів. Якщо ж не приділити достатньої уваги температурному режиму, всі старання можуть виявитися марними.

Читайте також: Посівний календар на 2023 рік: названі родючі та неродючі періоди.

На ранній стадії росту розсада перцю має пройти певну сум температур, фотоперіоду та інтенсивності освітлення на етапі яровизації (фізіологічна реакція рослин на охолодження, викликана адаптацією до сезонних змін помірного клімату). Додаткове освітлення (з тривалістю дня не менше 12 годин) позитивно позначиться на розвитку саджанців.

Наступний момент: перець не любить тіні. Ігнорування даної рекомендації може призвести до витягування сходів, що негативно позначиться на майбутньому врожаї. Особливо це стосується ранніх сортів, які іноді скидають бутони.

Фото: unsplash.com

Коли стається так, що рослини перцю ніби зупинилися і більше не ростуть, в народі кажуть "Розсада сіла". Щоб саджанці розвивалися рівномірно, потрібно підгодувати їх аміачною селітрою на стадії одного-двох справжніх листків.

Пропорції: столова ложка на 10 л води. За два тижні до висадження в ґрунт можна також підживити кристаліном або іншим добривом, що містить у своєму складі NPK.

Пам’ятайте, що правильно вирощена розсада у віці 55-60 днів має 12-15 справжніх інтенсивно зелених листків, щільне стебло, а висота її сягає близько 20-25 см.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару