Лайм

Переросла розсада помідорів: як її врятувати і зберегти до висадки у ґрунт

Є кілька хитрощів

Саджанці томатів, точно як і інші овочеві культури, потребують якісного та правильного догляду. Це забезпечить не лише хороший урожай, але й допоможе уникнути поширених проблем: скручування листя, повільного росту та навпаки – надто швидкого зростання. Далі ми розповімо, що робити у випадку, коли розсада помідорів витягнулася та як уповільнити її ріст.

Поділ рослини на дві частини - один із можливих способів. За словами досвідчених господарів, зрізані верхівки саджанців дають у майбутньому гарне коріння, з них може вирости повноцінний урожай.

Фото: unsplash.com

Що саме потрібно робити?

Обріжте верхню третину стебла і поставте її у воду. Через кілька днів, коли верхівка пустить коріння, її можна знову посадити в ємність із землею. Для того, щоб процес утворення коренів пройшов якомога швидше, у воду можна додати компоненти для стимулювання росту.

З нижньої частини обрізаної розсади також можна виростити здорові саджанці. Через кілька днів після обрізки пеньки почнуть давати паростки. Коли нові пагони досягнуть 5-7 см, слід вибрати два найміцніших з них, а арешту прибрати. Таким чином ви отримаєте вже сформовані в два стебла кущики. Подальший догляд за ними заключається в регулярних поливах, підживленні та видаленні бічних пагонів.

Читайте також: Навіщо посипати ґрунт для розсади корицею: лайфхак досвідчених господарів.

Порада: використовувати спосіб обрізки верхівки бажано тоді, коли висота рослини перевищила 40см. Для злегка перерослої культури (близько 35см) можна використовувати інші методи, які уповільнюють ріст.

Як уповільнити ріст розсади: кілька способів:

  • перенесіть розсаду у більш прохолодне місце. При температурі повітря ґрунту 15-16 градусів ріст томатів уповільнюється.
  • Зменшіть частоту поливу. Зайва волога викликає жирування і бурхливий ріст, тому для його уповільнення полив потрібно робити тільки в міру пересихання ґрунту в ємностях.
  • Пересадіть саджанці із заглибленням до першої пари листя. На адаптацію після такої пересадки рослині знадобиться час, тому період її зростання значно сповільниться.
  • Обробіть препаратами-ретардантами, які сприятимуть уповільненню росту. При цьому під дією цих препаратів стебло і пагони будуть потовщуватися. В результаті ви отримаєте міцну рослину, колір якої зміниться на темно-зелений.

Фото: unsplash.com

Також варто пам’ятати, що томати – це та культура, яку можна розмножувати живцями. Коріння у таких саджанців розвивається протягом всього періоду росту. Крім того, для них характерна поява повітряних коренів, які укорінюються як тільки опиняться в ґрунті. Тому як верхівка, так і нижня обрізана частина мають високі шанси прижитися.

Цікаві нновини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару