Лайм

Чому не росте розсада помідорів: топ-7 поширених причин

Поради для городників

У березні городники замочують насіння помідорів, які потім висаджують у ґрунт для розсади. У процесі розвитку рослина може зупинитись у рості, і на це є кілька причин. theLime розповість, чому погано росте розсада помідорів і як допомогти сіянцям.

1. Недотримання температурного режиму.

На ріст розсади впливає як низька, так і висока температура. Через холод насіння проростає дуже повільно, або зовсім не проростає. Через перегрівання стебло стає тонким і може загинути.

Щоб вирішити цю проблему, дотримуйтесь оптимальних показників температурного режиму. Максимальний рівень температури для розсади помідорів – +26°С при проростанні насіння, +15°С у перші 5-7 днів та +22°С надалі.

Фото: unsplash.com

2. Нестача живлення.

Нестача різних мікроелементів може значно уповільнити ріст рослини, тому підживлення не можна ігнорувати. Наприклад, пожовкле листя говорить про те, що розсаді не вистачає азоту, фіолетові вкраплення свідчать про нестачу фосфору, а світлі плями або смуги - томатам необхідний цинк. Нестача вирішується підживленням розсади необхідними елементами.

Читайте також: Коли і чим підживлювати розсаду помідорів, щоб вона була міцною і здоровою.

3. Нестача світла.

Освітлення відіграє важливу роль у вирощуванні розсади, оскільки помідори – світлолюбна рослина. У похмуру погоду додатково підсвічуйте розсаду, проте важливо не переборщити. Надлишок світла також згубно впливає на ріст розсади, і якщо включити підсвічування цілодобово, то з'явиться ряд проблем: листя стане бляклим, з'являться сірі або коричневі плями.

4. Надлишок або нестача вологи.

У разі надмірного поливу рослина може почати гнити або загинути. Це також може спричинити виникнення хвороб. А якщо вологи недостатньо – розсада стає сухою, тонкою та гине від пересихання. Тому дуже важливо поливати розсаду в міру. У перший тиждень розсада потребує мінімальної вологи. Далі необхідно зволожувати ґрунт раз на пару днів, не допускати пересихання ґрунту.

Фото: unsplash.com

5. Не підходить кислотність ґрунту.

Досить часто погано росте розсада помідорів, коли їй не підходить ґрунт та його кислотність. Навіть якщо ви висадили насіння у відповідний субстрат, рослина може погано рости, якщо її підживити добривом, яке змінює кислотність. Дуже кислий ґрунт може стати після внесення фосфорної кислоти, вуглеаммонійної солі, деяких водорозчинних добрив, а дуже лужний – через вапно. Саме тому варто бути дуже обережними при поливанні різними препаратами. Застосування добрив має бути помірним і з рН 3,7-6,5 на 1% водного розчину.

6. Поява хвороб.

Розсада може піддатися ряду хвороб, які пригнічуватимуть її розвиток. Серед них: ризоктоніоз, чорна ніжка, фузаріоз, гниль і т.д. Щоб їх не допустити, заздалегідь використовуйте біопрепарати (Триходермін, Фітоспорін, МікоХелп, ЕМ-1 Байкал). Врятувати рослини допоможуть лише хімічні препарати (Превікур, Енергодар, Топсін М, Фундазол).

7. Ураження розсади шкідниками.

Шкідники найчастіше потрапляють у субстрат, якщо вноситься перегній або взятий неякісний ґрунт (наприклад, з відкритої ділянки, лісосмуги). Найпоширеніші шкідники: дротяники, нематода, личинки молі, капустянка, личинка хруща. Щоб цього не допустити, завжди використовуйте якісний ґрунт, а також слідкуйте за чистотою робочого приміщення.

Фото: pinterest.com

Раніше ми розповідали, як зрозуміти, що ґрунт для розсади заражений.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати