Лайм

Спробуйте їх на смак: 7 їстівних рослин, які ми звикли вважати бур'янами

Багато хто з них зустрічається буквально на кожному кроці

Не завжди бур'яни варто вважати ворогами. Іноді вони можуть підказати, що з вашим грунтом не все гаразд, він потребує підживлення або розкислення. Також деякі бур'яни можуть стати смачною та корисною зеленню для салатів, супів та закусок.

У природі є багато їстівних бур'янів, але важливо правильно ідентифікувати їх перед вживанням, оскільки деякі можуть бути токсичними або шкідливими, якщо споживати їх у великих кількостях або неправильно готувати.

Кульбаба

Їстівними є всі частини рослини, включаючи листя, квіти та коріння. Листя кульбаби можна їсти сирим або готувати, а коріння - смажити, сушити і молоти як замінник кави. З квіток поширеного бур'яну готують смачне варення, також відоме як "кульбабковий мед".

Фото: Getty Images

Портулак

Портулак городній — сукулентна рослина з маленьким круглим листям, яку можна їсти сирою або готувати. Він має трохи гострий смак із кислинкою, містить велику кількість омега-3 жирних кислот. Росте портулак практично скрізь. Його можна знайти в посівах зернових культур, на городах і просто на ділянках, що заросли травою. З портулаку готують салати, супи, пюре, приправляють м'ясні страви, солять та маринують на зиму.

Фото: Wikipedia

Читайте також: Кухонна спеція допоможе відлякати котів, які псують грядки та мітять рослини.

Зірочник

Зірочник - звичайний бур'ян з дрібними зірчастими квітками і ніжним листям, яке можна додавати в салати або готувати як шпинат.

Фото: Getty Images

Конюшина

Листя та квіти конюшини їстівні, їх можна їсти сирими або в термічній обробці. Рослина має м'який, солодкуватий смак. З листя конюшини готують салати, додають його у супи як зелень.

Фото: Getty Images

Крес

Водяний крес, також відомий як настурція лікарська – рослина сімейства капустяних, яку можна знайти біля водойм та на вологих болотистих ґрунтах. Багато українців могли бачити крес на полицях супермаркетів, а насіння його продається для посадки на присадибних ділянках. Крес можна додавати в салати та зелені супи для гостроти, їсти самостійно, використовувати як пікантну приправу до м'яса та риби.

Читайте також: Як позбутися слимаків і попелиці на городі: народні засоби проти шкідників.

Фото: Wikipedia

Кропива

Молода кропива - корисний та дуже ласий інгредієнт для приготування зеленого борщу. Старі рослини для цього не підходять, а молоді листочки ошпарюють окропом і додають у сезонну страву. Також молоду кропиву можна додавати в соуси та салати (окроп нейтралізує її пекучий ефект).

Фото: Getty Images

Грицики (пастуша сумка)

Ще одний широко поширений бур'ян, який має приємний смак і може замінити зелень у салатах. Пастушу сумку також знають під назвами дика гречка, грицики, горобине око. У цій рослині багато вітамінів (C, D, K, B2, A), тому молоді грицики можна сміливо додавати до салатів, супів, м'ясних страв. У Китаї цей бур'ян вважається повноцінною салатною культурою, яку вирощують на непридатних для обробки землях.

Фото: Wikipedia

Важливо пам'ятати, що це лише кілька прикладів їстівних бур'янів. Правильна ідентифікація має у цій справі вирішальне значення. Перед вживанням будь-якої дикорослої рослини рекомендується проконсультуватися з досвідченим експертом або довідником.

Раніше ми розповідали про рослини, які допомагають передбачити погоду.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як прати джинси у пральній машині, щоб вони не втратили колір: дієві поради

Поради, які допоможуть зберегти життя джинсам якомога довше - як правильно прати річ ы як часто потрібно це робити

Розсаду помідорів можна пікірувати сухим і вологим способом: коли і як це робити

Коли необхідно зайнятися пікіруванням розсади томатів, якими способами це можна зробити, а також коли проводити процедуру

В чому різниця між справжнім коханням і закоханістю: про це варто знати кожному

Кохання та закоханістю - у чому відмінність між цими почуттями, як проявляється справжнє кохання у стосунках