Лайм

Експерти розповіли, коли краще чистити зуби: до чи після сніданку

Цікаві факти про ранкову гігієну ротової порожнини

Гігієнічні процедури – звична справа, але далеко не завжди очевидна. Часто люди задаються питанням: як часто можна мити голову? Скільки разів на тиждень потрібно приймати душ? Те саме стосується і чищення зубів. Загальновідомо, що робити це потрібно двічі на день, вранці та ввечері. Але коли чистити зуби вранці – до їди, чи після? Ось що виданню New York Times про це розповіли стоматологи.

Як не дивно, лише кілька наукових досліджень вивчали питання, коли краще чистити зуби – до чи після сніданку. Результати були неоднозначними, і стоматологиня Апоена де Агіар Рібейро стверджує, що кожен варіант має свої плюси і мінуси.

Читайте також: Як часто потрібно розчісувати волосся: експерти розвінчали популярний міф.

Фото: pixabay.com

Чому корисно чистити зуби перед сніданком

Професор Школи стоматології університету Мічігану Карлос Гонсалес-Кабесас говорить, що після нічного сну рівень бактерій у нас у роті досягає піку, чим пояснюється і неприємний запах. Якщо ми не чистимо зуби, а на сніданок їмо вуглеводну їжу (хліб, кекси, млинці), ми створюємо для розмноження бактерій ідеальне середовище. Живлячись вуглеводами, бактерії виділяють кислоти, які можуть руйнувати зубну емаль та збільшувати ризик карієсу. Таким чином, чищення зубів перед сніданком видалить ці бактерії та захистить ваші зуби під час їжі.

Ще одна причина чистити зуби перед сніданком – стимуляція вироблення слини, яка сама по собі захищає зуби та нейтралізує кислотність у роті.

Професорка дитячої стоматології Росіо Кінонес додала, що звичка чистити зуби перед сніданком запобігає ймовірності того, що ви забудете зробити це після їжі.

Чому корисно чистити зуби після їжі

Лікар Гонсалес-Кабесас зазначив, що більшість людей не надто добре чистять зуби, і навіть якщо ви зробили це перед їжею, у вас у роті, ймовірно, залишаться бактерії, які можуть розмножуватися та виробляти кислоти до кінця дня. Також фтор у зубній пасті краще діятиме, якщо ви не будете жувати їжу відразу ж після чищення зубів.

Читайте також: Як часто можна сушити волосся феном, щоб його не зіпсувати: експерти дали відповідь.

Деякі експерти стверджують, що занадто швидке чищення зубів після їжі, особливо якщо ви пили каву або апельсиновий сік, може пошкодити емаль. Гонсалес-Кабесас запевняє, що реальна шкода від цього буде мінімальною, а потенційна користь переважує недоліки.

Якщо є можливість, стоматологи радять почекати щонайменше 30 хвилин після їжі, після чого – почистити зуби. Якщо ви хочете одразу ж позбутися залишків сніданку - краще випити води або прополоскати рот.

На думку лікаря Гонасалеса-Кабесаса, більшості людей все ж таки варто чистити зуби після їжі, оскільки снідають вони досить швидко, і за цей час бактерії в роті не встигають виробити багато шкідливої для емалі кислоти.

Раніше ми розповідали, чому шаруюються нігті і як вирішити цю проблему.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основи для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати