Лайм

Чи можна їсти крупи, в яких завелися жучки: експерти здивували відповіддю

Що робити з міллю та жучками у продуктах

Люди часто знаходять у крупах, борошні, цукрі та крохмалистих продуктах жучків, а також павутинки, сухі кокони, гусениць або метеликів харчової молі. Іноді помітити їх вдається не одразу, а лише під час приготування чи вживання їжі. Приємного в цьому мало, але в коментарі The Guardian експерти запевнили: шкоди це не принесе.

Читайте також: Як відлякати ос на природі: натуральні засоби, які не подобаються комахам.

"Якщо ви їх з'їсте - не страшно, в них буде додатковий білок, - сказала ентомологиня і дослідниця харчових продуктів Скай Блекберн. - У будь-якому випадку середньостатистична людина щороку з'їдає зі своїм раціоном близько чверті кілограма (250 г) комах! Багато культур регулярно їдять комах, таких як цвіркуни та жуки, і існує зростаюча тенденція вирощувати їх як стійке джерело білка".

Фото: Getty Images

За словами професора Арі Хоффмана з Мельбурнського університету, зазвичай у крупи потрапляють три типи комах: зернові довгоносики, борошняні жуки та харчова міль. Їхні яйця або личинки можуть знаходитися всередині або зовні пакетів з продуктами, придбаних у магазині. На вашій кухні вони можуть швидко поширитися, але панікувати не варто. "Проблема легко вирішується і не вимагає застосування хімічних пестицидів", - каже Хоффман.

Читайте також: Чи можна зберігати хліб у холодильнику: плюси та мінуси популярного методу.

Займіться генеральним прибиранням у шафах, огляньте всю свою їжу на наявність комах. Личинки молі також можна виявити в сухофруктах, горіхах, насінні, шоколаді та сухому кормі для собак.

Якщо ви хочете зберегти заражену їжу, ви можете розігріти її в духовці, щоб убити комах. Нагрівайте її при температурі 60°C щонайменше 15 хвилин.

Поміщення продуктів у морозильну камеру на 48 годин також уб'є яйця, личинки та дорослих особин, і ви зможете або вибрати комах, або просто з'їсти їх. Щоб вони не повернулися, рекомендується пропилососити комору та ретельно протерти всі продукти та полиці – зверху і знизу.

Щоб уникнути появи жучків та молі в майбутньому, найкраще складати продукти в банки, що герметично закриваються: поліетиленові пакети не є перешкодою для комах. Відлякати шкідників зможуть і різноманітні сушені трави. Найефективнішим Скай Блекберн називає лавровий лист.

Дізнайтеся також, що робити, якщо на кухні завелися плодові мошки.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати