Лайм

Чому кіт перестав ходити на лоток: топ-5 поширених причин такої поведінки

Цю проблему можна вирішити, не караючи улюбленця

Привчити кошеня до лотка буває непросто, але навіть якщо улюбленець нарешті починає ходити до туалету в належному місці, згодом це може змінитися.

Коти перестають використовувати лоток з різних причин, і в такому разі господарям слід не карати пухнастого друга, а розібратися, чому він так поводиться. Ось що про це пише онлайн-бібліотека Best Friends Animal Society.

Читайте також: Чим помити котячий туалет, щоб не було запаху: прості та ефективні засоби.

Фото: Getty Images

Недостатня кількість лотків

Деякі коти вважають за краще мочитися в одну коробку, а випорожнюватися в іншу, тому на кожну тварину в будинку має бути два лотки. При цьому вони повинні стояти на відстані один від одного, а не впритул.

Невдалий наповнювач

Коти мають чутливий ніс і не люблять сильних парфумованих запахів. Оптимальний варіант - наповнювач без запаху, що за консистенцією нагадує дрібний пісок. Однак краще купувати різні типи, щоби кішка могла вибрати. Спробуйте глиняні наповнювачі, подрібнений папір, тирсу, гранули, простий пісок або навіть землю. Також ви можете поступово додавати трохи нового продукту при зміні наповнювача, щоб кішка до нього звикла.

Невідповідний лоток

Багато магазинних лотків занадто маленькі для дорослих котів, тому ви можете взяти великий пластиковий коробок в якості туалету. Літнім, хворим або занадто вгодованим тваринам може бути важко залізти в лоток з високими стінками. Коти майже завжди віддають перевагу відкритому лотку без кришки, тому її краще зняти.

Читайте також: Не тільки сфінкси: дивовижні та милі породи котів, які майже не линяють.

Зміна розташування лотка

Коти люблять усталений спосіб життя, тому туалетний лоток не можна переставляти раптово. Якщо вам потрібно перемістити коробку навіть на невелику відстань в межах однієї кімнати, робіть це поступово, на кілька сантиметрів на день. Лотки краще ставити у спокійних, відокремлених місцях, подалі від місця годівлі та відпочинку вашої кішки.

Фото: Getty Images

Гігієна

Коти люблять чистоту, тому туалетний лоток необхідно регулярно мити, змінювати наповнювач. Деякі тварини використовують наповнювач лише один раз, тому важливо регулярно викидати все, що може збентежити пухнастих чистюль. Протирайте лотки мильним розчином із слабким запахом хоча б раз на тиждень. Не використовуйте хлорку або засоби на основі аміаку; замість цього замочуйте коробки в розчині оцту, щоб видалити запах. Якщо лоток старий і потертий, неприємний запах може бути занадто стійким, тому туалет доведеться замінити.

Читайте також: Якщо кіт мітить у будинку: топ-5 способів позбутися неприємного запаху.

Як відучити кота ходити в туалет в недозволеному місці

Якщо кішка продовжує ходити в туалет у недозволених місцях, спробуйте встановити в будинку кілька нових лотків. Обов'язково ретельно очистіть забруднену ділянку за допомогою ферментного очищувача, щоб усунути запах. Так у вашої кішки не виникне спокуси знову використовувати те саме місце. Також його краще заблокувати, можливо, зачинити двері до цієї кімнати.

Неналежне місце, куди кіт ходить у туалет, можна застелити фольгою або заліпити двостороннім скотчем: так воно стане для тварини максимально некомфортним. Пластикові килимові доріжки, розташовані зубцями догори, підходять для великих площ, наприклад, простору під ліжком.

Деяким котам не подобаються певні аромати, особливо цитрусові, і вони уникатимуть цього місця, якщо розкласти там апельсинові кірки.

У деяких випадках, можливо, варто поговорити із ветеринаром. Раптова відмова від лотка може сигналізувати про проблеми зі здоров'ям тварини.

Раніше ми писали, як позбутися запаху котячої сечі у квартирі. Допоможуть "хімічні" та народні способи.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати