RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відкупитися чи відокремитися, - названо два рішення проблеми ДНР і ЛНР

Російський економіст пояснив, як Україні слід вчинити з псевдореспубліками на Донбасі

Російський економіст пояснив, як Україні слід вчинити з псевдореспубліками на Донбасі Одним з рішень проблеми Донбасу російський економіст назвав проведення нових кордонів Фото: УНІАН

Кремль усіма силами намагається створити ілюзію, що санкції проти Росії шкодять Євросоюзу. Одночасно Росія активізує спроби якимось чином пом'якшити санкційну політику Заходу. Про те, чому Європа навряд чи піде на поступки Росії в цьому питанні, а також про можливі шляхи вирішення ситуації на Донбасі в інтерв'ю "Апострофу" розповів відомий російський економіст, директор Центру досліджень постіндустріального суспільства ВЛАДИСЛАВ ІНОЗЕМЦЕВ.

Про продовження Євросоюзом санкцій проти Росії

Кремль активізує спроби щось змінити в питанні санкцій ЄС. Спрямовано додаткові кошти на цей процес. Створюється активна ілюзія того, що деякі люди в ЄС виступають проти санкцій. Але, як мені здається, все одно це річ не надто системна. Та частина людей, яка виступає за подібні резолюції у Французькому сенаті, – це лише "група товаришів", давно куплена з потрохами і вже багато років помічена в постійному спілкуванні з Москвою, тому що, швидше за все, має якісь свої особисті інтереси.

Але зараз точно нічого (скасування санкцій - "Апостроф") не відбудеться. Тому що, об'єктивно кажучи, нічого не змінилося з того, що дійсно нинішню політику ЄС могло б пом'якшити. Адже насильство на сході України триває, і ситуація в зоні АТО, як і раніше, не вщухає.

Про те, чи залежить товарообіг Євросоюзу від санкцій

Кремль постійно розповідає про те, що санкції призводять до втрат у самому Європейському Союзі через зниження економічної взаємодії з РФ. І так, дійсно, товарообіг за останні два роки впав майже в два рази. Тому, звичайно ж, багато європейських компаній, які були орієнтовані на російський ринок і активно з ним співпрацювали, тепер у збитку або недоотримують прибуток.

Але проблема полягає в тому, що Москва дуже вміло видає факт загального скорочення торгівлі за наслідок санкцій. Водночас, якщо розібратися, вони майже ніяк не впливають на товарообіг. Немає жодних санкцій ані проти виробників автомобілів, ані проти італійських виробників одягу або ще когось в цьому плані. Санкції є тільки проти постачальників продовольства в Росію: алкогольні напої, спагетті, пасти, макарони... А всі інше не можуть експортувати в Росію не тому, що їм забороняють, а просто тому, що в РФ підприємства стали менше купувати нове обладнання, громадяни стали менше купувати дорогих товарів тощо. Тому, якщо зараз скасувати санкції, то зовсім не факт, що різко збільшиться обсяг товарообігу з Росією, і європейські компанії знову будуть продавати в РФ стільки, скільки продавали. Це абсолютна ілюзія. Кремль активно пропагує, що так воно і буде, і вважає всі скорочення торгівлі як наслідок санкцій. Але насправді це дуже смішно чути.

Про два шляхи вирішення проблеми Донбасу

Мені здається, що у відносинах c псевдореспубліками ДНР і ЛНР у Києва є тільки два варіанти дій. Перший: яким чином з ними замиритися, як пропонує Савченко. Дійсно сказати, що "ми вас визнаємо, ми гарантуємо певний рівень взаємин, визначені економічні свободи, бюджетну самостійність, але з однією умовою: ми закриваємо кордон, і Москва тут ні до чого". Тобто так, ми розуміємо, що є такі бандити в Донецьку, яких ви представляєте, і ми готові з вами торгуватися. Так сказати, відкуповуватися від вас вашою певною самостійністю.

Другий варіант полягає в тому, щоб просто припинити з ними спілкуватися і реально виставити новий кордон. Як це було зроблено свого часу в Німеччині. Тоді в конституції ФРН написали, що тимчасово окуповані і ті, що відпали, території завжди можуть повернутися до складу Німеччини, якщо вони захочуть. Чітко заручитися підтримкою Заходу в тому, що за цією межею – це війна. І відвести війська на кілька кілометрів або десяток кілометрів, встановити нове загородження, новий кордон, закликати поставити міжнародних спостерігачів на цей односторонній кордон. Не на "донецьку", а на "українську сторону. Оголосити всьому світу, що визнаєте, що ці території вже відійшли, і почати жити далі без них.

Повний текст інтерв'ю з Владиславом Іноземцевим читайте на "Апострофі" найближчими днями.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві