RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У кращих традиціях Аделаджі: стало відомо, хто буде призначати держсекретарів

У заготовленому сценарії РПР захопити три чверті квоти громадськості в Комісії вищого корпусу з питань державної служби стався збій

У заготовленому сценарії РПР захопити три чверті квоти громадськості в Комісії вищого корпусу з питань державної служби стався збій Фото:

8 липня відбулася процедура обрання представників громадськості в Комісію вищого корпусу з питань державної служби. Як прогнозував раніше "Апостроф", Реанімаційному пакету реформ (РПР) за допомогою контрольного пакета афілійованих організацій вдалося протягнути кілька своїх кандидатів. До складу Комісії були обрані кандидат від Лабораторії досліджень ТЦК Володимир Купрій (31 голос), голова правління ЦППР Ігор Коліушко (30 голосів); до складу Комісії також обрано кандидата від Чернігівського національного технологічного університету Ольгу Руденко (27 голосів), яку підтримали представники вузів. Водночас за результатами другого туру представник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Янчук Артем виграв у представника РПР Дениса Бродського.

Прогноз "Апострофу" був би на 100% правильним, якби не осічка одного з учасників голосування від РПР. Кандидат за своєю неуважністю зіпсував бюлетень і залишив за бортом Комісії погоджену в РПР кандидатуру Дениса Бродського. Ця помилка призвела до того, що в Бродського і Артема Янчука виявилося по 25 балів. Тимчасово втративши контроль над ситуацією, Організаційний комітет спробував у порушення регламенту видати додатковий бланк. Однак під тиском інших учасників голосування бюлетень був анульований взагалі. Згідно з регламентом, Оргкомітет змушений був провести повторне голосування між Бродським та Янчуком, в якому з невеликим відривом переміг останній.

Те, як відбувався процес обрання представників громадськості в Комісію, можна назвати щонайменше дивним. Слід зазначити наявність конфлікту інтересів в організації голосування. Із семи членів Оргкомітету четверо, тобто більшість, безпосередньо представляли Реанімаційний пакет реформ. Микола Виговський є членом громадської ініціативи РПР і відповідає за реформу публічної адміністрації, Ярослав Юрчишин - керівником громадської ініціативи РПР. Крім них до Оргкомітету увійшли Сергій Сорока з громадської платформи "Нова країна" та Віктор Тимощук, заступник голови правління ЦППР Ігоря Коліушка, який за сумісництвом - співголова РПР. Вищезгадані організації входять до складу Реанімаційного пакету реформ. Ці особи безпосередньо займалися добором і відсіюванням організацій, які бажають взяти участь у конкурсі.

Ще на стадії відбору Оргкомітет відсіяв за формальними критеріями 61 організацію. Разом з жорсткими вимогами до одних організацій (кілька були виключені через те, що подали витяг з Держреєстру замість виписки, хоча різниці між документами по суті немає), Оргкомітет демонстрував лояльність до інших. Наприклад, були зареєстровані організації, які подали документи із запізненням або на неправильну адресу. Дивним є реєстрація організацій, у яких навіть не працює вебсайт, хоча сама ідея відбору полягала саме в тому, що пройдуть тільки ті, хто веде активну роботу саме з питань реформ у цілому і реформи держслужби, зокрема.

Підсумки голосування підтвердили наявність якихось "домовленостей". Наприклад, майже половина учасників голосування не отримала жодного балу. Тобто кандидати не проголосували за себе, хоча кожен з них мав можливість поставити за себе 4 бали. Голосування за себе є логічним кроком для людей, які подають свої кандидатури для включення в Комісію, а не приходять підтримати інших. Виникає закономірне питання, навіщо висувати свою кандидатуру на вибори, якщо ти навіть сам за себе не голосуєш? Адже це повинна була бути чесна конкуренція між кандидатами, а не конкуренція між тими, хто може привести більше афілійованих організацій, як свого часу діяв Сандей Аделаджа при формуванні громадських рад за часів Януковича.

Декілька учасників прямо виявляли відсутність інтересу в тому, щоб перемогти в конкурсі. А один з кандидатів взагалі послався на відсутність часу і ще до подання інших кандидатів попросив Оргкомітет видати йому бюлетень. Людина проголосувала і пішла. Оргкомітет, який раніше демонстрував скрупульозне ставлення до інших організацій, не тільки дозволив йому дострокове голосування, але навіть не звернув увагу на прямо зазначене під час подання місце роботи – співробітник посольства Словенії в Україні, хоча серед кандидатів не повинні були брати участь ті, хто працюють у держструктурах, тим більше інших держав.

Незважаючи на те, що всі засідання транслювалися по відео, вже з самого початку засідання стало зрозуміло, що процес добре зрежисований і передбачуваний. Інтрига була лише в тому, чи вистачить у РПР голосів, щоб провести своїх трьох кандидатів. Очевидно, що напір РПР в останній момент дав збій, і кілька учасників, які не мають нічого проти особисто пана Дениса Бродського і РПР, в результаті проголосували за його конкурента.

РПР називає себе вітриною українських реформ і локомотивом боротьби з корупцією. Цікаво, як ця організація після такого банального міжсобойчика в гірших традиціях попередньої влади буде зараз проводити гучні акції, звинувачуючи в корупції всіх навколо, а себе представляючи як головний бастіон демократії та реформ?

Хто ще увійде до складу Комісії

Варто також зазначити, що інші члени Комісії вищого корпусу з питань державної служби вже призначені.

Президент призначив своїм представником у Комісії Наталію Анненкову, керівника Головного департаменту регіональної політики АПУ.

Кабінет міністрів буде представляти голова Державного агентства з питань електронного управління Олександр Риженко.

Судову адміністрацію в роботі Комісії буде представляти її голова – Зеновій Холоднюк.

Від профспілок у Комісії буде працювати Тетяна Нікітіна, а Федерація роботодавців висунула Родіона Колишка.

Згідно з зайнятими посадами в Комісії будуть працювати: від НАЗК – Наталія Корчак, а Костянтин Ващенко – від Національного агентства з питань Державної служби.

Парламент ще не затвердив свого представника, але поки що єдиним претендентом є Ярослав Валькевич.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному