RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Одеський трамплін: куди мітить Саакашвілі

Екс-президенту Грузії пророкують майбутнє у великій українській політиці

Екс-президенту Грузії пророкують майбутнє у великій українській політиці Михайло Саакашвілі збирається у велику політику Фото: УНІАН

Михайло Саакашвілі 7 листопада подав у відставку з посади голови Одеської обласної державної адміністрації. Основними причинами він назвав корупцію в Україні, згортання реформ і те, що президент Петро Порошенко віддав Одеську область двум корупційним кланам. "Одеську область здають не лише корупціонерам – здають ворогам України. Я не маю наміру про це мовчати. Мені це все дійсно набридло. Одеса розвинеться тільки після того, як Київ буде звільнений від корупціонерів, які прямо сприяють бандитизму і беззаконню, в тому числі в Одеській області. Тому в цій ситуації я вирішив подати у відставку", - заявив Саакашвілі. У своїй заяві він також додав, що вирішив розпочати новий етап боротьби". "Апостроф" запитав прихильників і противників екс-губернатора, чому Саакашвілі пішов зі свого поста, які подальші плани грузинського політика і проти кого буде спрямована його "боротьба".

Віктор Чумак, народний депутат України, позафракційний:

Я думаю, що він взагалі затримався з відходом, давно було видно, що йому не дадуть нічого зробити. А чому не дадуть? Тому що він не вписувався в систему. Українська політична система не передбачає таких несистемних гравців на таких великих посадах. Вона передбачає, що туди повинні приходити бізнесмени, які через адміністративні чи якісь інші політичні інструменти капіталізують свій бізнес. Приводять туди свій бізнес, рідних, своє оточення, починають сідати на потоки і дерибанити їх. А Міша не сів і не дерибанив, і не пускав туди інших, і те, що він не пускав туди одеських клептократів, злило всіх. Труханів, Гончаренко (мер Одеси Геннадій Труханов і нардеп, екс-голова Одеської облради Олексій Гончаренко, - "Апостроф"), інша одеська братія боролися проти нього досить відверто, тому що він перекрив їм вентиль для того, щоб вони могли незаконно збагачуватися.

Я йому говорив давно, що треба йти, що він у будь-якому випадку там не втримається. Слава Богу, прислухався і пішов. Він чітко і зрозуміло сказав: він не може там бути, тому що президент захищає Труханова і компанію, а також тих сепаратистськи налаштованих політиків, які засіли в Одеській області. Якщо Міша прийде і скаже "Давай займатися політикою", будемо займатися політикою, будемо будувати партію, будемо намагатися об'єднати великі демократичні сили для того, щоб побудувати велику і сильну демократичну партію і виграти вибори. Будь-які, коли б вони не були.

Сергій Лещенко, народний депутат, міжфракційне об'єднання "Єврооптимісти":

Саакашвілі буде займатися політикою і далі — це однозначно. І наш діалог (з партією "Демальянс", - "Апостроф") з ним не припинявся, але якихось конкретних рішень про об'єднання політичних сил ще немає. Може, тому, що останні кілька місяців Саакашвілі був зайнятий в Одеській області, але це питання буде актуальним найближчим часом, це очевидно, оскільки нині він зосередиться на українській політиці. І зрозуміло, що успіх може мати тільки об'єднання різних партій, різних антикорупційних структур, продемократичних, які виступали за європейські цінності. Я впевнений, що Саакашвілі — це один з головних моторів такого руху.

А щодо його одеського періоду, то, звичайно, для нього це був як трамплін до великих політичних посад, а влада розглядала це як спробу утилізувати його енергію і не дати йому розгорнутися в Україні, тому в нього не було партнерів у владі. Наразі він один з найбільших українських політиків. З ним будуть боротися, а він продовжуватиме боротися з людьми, які займаються корупцією.

Олексій Гончаренко, народний депутат, фракція "Блок Петра Порошенка":

Коментувати слова народного артиста Грузії, якщо чесно, я не бачу жодного сенсу. А в цілому, все досить очевидно: Саакашвілі, власне, жодного дня не працював губернатором Одеської області, тому що губернаторство - це конкретна практична діяльність з певними результатами. А його це не цікавило. В області він був мало, він - політик і використовував Одесу виключно як майданчик для повернення до вищої ліги, використовував президента, використовував Одесу як трамплін.

Після того як його партія повністю провалилася в Грузії, Україна стала єдиною можливістю повернення до влади, до такої, як він хоче, — великої та справжньої. Тому він скинув непотрібну йому і токсичну позицію одеського губернатора, тому що вона змушує відповідати на питання про результати його роботи, про те, що робиться в області. А справи в області, якщо чесно, зовсім кепські.

Тому Саакашвілі повертається в зручну для себе позицію політика-опозиціонера і викривача. Безумовно, він-талановитий політик. Я б його назвав перфектним політиком, без друзів, без ворогів, виключно з жагою влади. Він - як наркоман, якому потрібна влада, влада і ще раз влада. У людини, для якої це є самоціллю, завжди будуть шанси в політиці, та й досвід у нього колосальний. Бути президентом Грузії — це багато про що говорить. Тому скидати його з рахунків я б не став, але всіх, хто буде слухати його чергові виступи, я б попросив ставити йому запитання, якого він не хоче: а що конкретно було зроблено в Одесі? На це питання в нього відповіді немає, на жаль. І якщо він буде розуміти, що сьогодні вигідно боротися з Порошенком, він буде з ним боротися. Але нагадаю, що півтора роки тому він порахував, що йому вигідно бути ближчим до президента, і він до нього, наскільки міг, притулився. А що буде далі, ніхто не знає. Саакашвілі - абсолютний політик, він буде робити те, що вигідно йому та його політичній кар'єрі.

Анатолій Октисюк, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень:

Чутки про те, що Саакашвілі повинен піти, циркулюють вже близько року, і це було прогнозовано. Виникало питання: коли саме. Чому саме тепер? Я думаю, тут багато чого пов'язане з повторним конкурсом навколо приватизації Одеського припортового заводу, а там дійсно є дуже великий конфлікт між різними гравцями. І інтерес Саакашвілі теж у приватизації ОПЗ є.

По-друге, грузини фактично не прижилися в українській політиці, і провал Саакашвілі на виборах у Грузії був одним з каталізаторів, йому вже треба було визначатися, тому що, чим довше він би сидів в Одесі на цій посаді, тим більше б він деградував. З одного боку, він був як частина влади, а з іншого, він себе завжди позиціонував антикорупціонером, опозиціонером, тому це зв'язувало йому руки. І тепер він має можливість піти у вільне плавання і показати, що він вже остаточно стає на боці антикорупціонерів.

Сьогодні дуже вдалий час для його відходу. Свою роль зіграли і скандали з електронним декларуванням, і репутаційні втрати влади навколо функціонування НАБУ (адже зараз тільки ледачий не говорить про політичний вплив на НАБУ). А тепер Саакашвілі буде грати на полі як незалежний гравець. Я думаю, що він буде більше політичним керівником, спікером, віп-агітатором, який проштовхуватиме ці ідеї в регіонах. Можливо, навіть відновляться певні тури регіонами з його "Рухом за очищення". Він входить у комфортну нішу війни проти всіх, у нього немає зобов'язань, тепер він може всіх критикувати.

І тепер у багатьох гравців, які не входять у структуру влади, є дилема: або тепер, або ніколи. Або зробити дострокові вибори в наступному році, або чекати, поки Порошенко максимально всіх у свої кулаки візьме, і потім вже точно нічого не вийде. Тому всі ці позапарламентські та опозиційні сили поповнилися ще одним важковаговиком - Саакашвілі, який буде ще більше цей човен качати і говорити: "Давайте проведемо вибори та очистимо все".

Важко сказати, чи буде він брати участь у функціонуванні партії "Хвиля". Партійне будівництво поки що не має жодної стратегії, і тут є ще дискусії про те, буде це одна партія чи дві. Але в будь-якому випадку Саакашвілі слід відносити до антикорупціонерів. До тих, хто використовує боротьбу з корупцією як інструмент боротьби з владою. Думаю, швидше за все, буде об'єднання цих партій в єдине ціле, а Саакашвілі не піде на вибори до ВРУ. Наскільки я знаю, він і не хоче йти на вибори. Він хоче бути над процесом, щоб руйнувати цю систему, не будучи її частиною.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному