RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Несолодкий листопад: хто в Україні допоможе Кремлю розхитати ситуацію

Місяць обіцяє бути гарячим

Місяць обіцяє бути гарячим Інформація про акції протесту з метою розхитати ситуацію в Україні давно обговорюється експертами і політиками Фото: УНІАН

У п'ятницю в Службі безпеки заявили, що в листопаді Росія готує в Україні масові акції протесту з заворушеннями, щоб дестабілізувати ситуацію, відстрочити введення безвізового режиму з Євросоюзом і спричинити дострокові вибори в парламент. Назвали у відомстві і конкретні дати акцій — 15 та 17 листопада. Втім, експерти впевнені, що в самій Україні достатньо політичних сил, зацікавлених у розгойдування ситуації. А значить, листопад обіцяє стати "гарячим".

Безвіз, вкладники й АТО

Начальник департаменту захисту національної державності СБУ Анатолій Дублик на брифінгу 11 листопада повідомив, що у Служби безпеки та Служби зовнішньої розвідки України є інформація про підготовку Росією масштабного плану з дестабілізації ситуації в Україні, втілення якого має розпочатися 15 листопада. За його словами, ці дані збігаються з змістом так званого плану "Шатун" – масиву інформації, вилученої з поштової скриньки радника президента РФ Владислава Суркова

Згідно з даними СБУ, 15 листопада нібито має розпочатися всеукраїнська акція протесту банківських вкладників, а 17 листопада вона продовжиться темою підвищення тарифів. Серед основних цілей, яких будуть намагатися досягти провокатори - організація дострокових парламентських виборів з метою приведення до влади проросійських сил і перегляду зовнішньополітичного курсу України.

"Першої проміжної датою, згідно з отриманими нами даними, визначено 24 листопада - це день, на який заплановано проведення саміту Україна - ЄС", - зазначив Дублик. За його словами, дестабілізація ситуації повинна стати додатковим важелем для проросійськи налаштованих сил Європарламенту, щоб відкласти питання про надання Україні безвізового режиму. На тлі протестів, за інформацією СБУ, готується загострення і в зоні АТО.

Раніше від українських спецслужби вже надходила інформація про підготовку провокацій з боку Росії. Так, голова СБУ Василь Грицак стверджував, що в РФ розробили план із дестабілізації ситуації в 10-15 регіонах України протягом листопада і вже виділили на це бюджет.

Втім, інформація про підготовку акції протесту з метою розхитати ситуацію в країні вже давно курсує як серед експертного співтовариства, так і в українському політикумі. Як основні гасла для протестів будуть використовувати соціалку - зростаючі тарифи на комунальні послуги, зниження соцстандартів і бідність. Основними учасниками дестабілізації найчастіше називаються партії "Батьківщина", "Опозиційний блок" і перейменована партія "За життя" позафракційного депутата Євгена Мураєва та депутата від ОБ Вадима Рабиновича. До речі, партія вже організувала серію мітингів під стінами Нацбанку з метою відставки глави НБУ Валерії Гонтарєвої, які проходять останні кілька днів.

За словами старшого аналітика Міжнародного центру політичних досліджень Анатолія Октисюка, можна очікувати активної протестної діяльності від уже згаданої партії "За життя", "Батьківщини", партії Геннадія Балашова 5.10 і "Опозиційного блоку". Останній може використовувати в якості приводу ситуацію з нардепом Вадимом Новинським. Крім того, експерт зазначає, що протести можуть виникнути на тлі наближення бюджетного процесу, який активізує окремих політичних гравців, зацікавлених в якихось преференціях. Свою роль може зіграти і наближення річниці Євромайдана.

"Враховуючи те, що зараз знову розкачують тему відставки генпрокурора Луценка, то можуть згадати і нерозкриті справи Небесної сотні. І не виключено, що це може почати нові "майдани", - говорить аналітик.

"Не варто недооцінювати і роль профспілок, зважаючи на те, що певну активність може проявити і нардеп Сергій Каплін, але тут знову-таки буде накладатися бюджетний процес, і під це будуть розігруватися всі чутливі теми: і відставка Гонтарєвої, і Луценко, і якісь церковні питання - всі будуть грати на тому, на чому зможуть", - додає експерт.

Важливою обставиною в українській політиці зараз стане активна діяльність Михайла Саакашвілі, який зі скандалом покинув пост голови Одеської ОДА.

"Саакашвілі - важковаговик, який буде розганяти політичний шум. І, якщо ці партії протестують, але не кажуть, хто вкрав поіменно, то Саакашвілі буде дубиною, яка буде вказувати конкретно – на Авакова, Яценюка. Він доповнить різношерсту опозицію, і не виключено, що вони можуть якісь ситуативні коаліції створювати з тією ж Тимошенко", - розповідає Октисюк.

Батьківщина

У "Батьківщині" кажуть, що не збираються брати участь в дестабілізації і хочуть тільки підтримати акцію протесту вкладників банків, заплановану на 15 листопада. До речі, відповідна інформація є на офіційному сайті партії.

"Батьківщина" підтримає акцію вкладників, ми вважаємо, що вони мають право на таку акцію, але ми не є ні ініціаторами, ні організаторами. Там абсолютно нормальні і адекватні люди, і я не думаю, що це організувала Росія. Жодних інших акцій протесту ми підтримувати не будемо, причому і тут наша підтримка мінімальна", - розповів "Апострофу" нардеп від фракції "Батьківщина" Ігор Луценко.

Раніше інший депутат від "Батьківщини" Сергій Соболєв заявляв нашому виданню, що партія не буде організовувати жодних протестів. "Судовий шлях для "Батьківщини" - єдиний можливий у даному випадку, а протести може організовувати хто завгодно, але партія Тимошенко до цього відношення не має", - сказав Соболєв.

За життя

Позафракційний депутат, лідер партії "За життя" Євген Мураєв заявив, що політична сила і далі буде продовжувати протестувати.

"Протести відбуваються проти влади, яка веде антисоціальну політику. Влада втратила зв'язок з дійсністю і уособлює себе з державою. Люди протестують тому, що вони жити не можуть. А влада народжує тренд, що якщо щось не так, то це Росія, це агенти Кремля, але не Путін же краде в нашій країні", - говорить Мураєв.

Він підтвердив, що однією з цілей таких протестів дійсно є домогтися дострокових виборів в Україні.

"А влада боїться дострокових виборів і того, що їх змусять відповідати за діяння, тому вони приписують все це таємному плану Росії", - додає нардеп.

Оппоблок

В "Опозиційному блоці", якого також часто згадують як ініціатора акцій протесту, розповіли "Апострофу", що заява СБУ - це просто спроба перекласти відповідальність на опозицію.

"Це перестановка причини і наслідків. В Україні зараз настільки складні умови для життя людей з точки зору цін і тарифів, що говорити про те, що хтось ззовні збирається ситуацію розгойдувати - повна дурість. І говорити, що таким чином хтось хоче позбавити Україну безвізового режиму - це ще більша дурість, тому що питання про надання Україні безвізового режиму поки в порядку денному Європарламенту не стоїть. Я думаю, що це просто бажання СБУ відволікти увагу суспільства від тих проблем, які реально існують, спробувати їх перекласти на опозицію", - зазначає депутат Микола Скорик.

Не без руки Кремля

У цілому, всі опитані експерти і депутати сходяться на думці, що листопад дійсно в силу низки причин може стати гарячою порою для українського політикуму. І скидати з рахунків участь Росії в цих процесах не варто.

На думку політичного експерта Євгена Магди, особливість політики РФ полягає в тому, що вона створює широку платформу для підтримки деструктивних дій проти української держави.

"Я розумію скепсис багатьох з приводу заяви СБУ. Зараз будуть говорити про те, що наші спецслужби когось переслідують, пресують. Але я думаю, що російські спецслужби не діють без влади — це очевидно. Вони пропонують різним українським силам варіанти співпраці. Ясна річ, що ніхто кров'ю ні за що не розписується, просто якщо вони просувають вигідні для Росії тези, то вони отримують інформаційну підтримку. Вони дають українським політикам можливість трошки підскочити за рахунок власних ресурсів", - розповідає Магда "Апострофу".

"Позиція СБУ щодо розвитку цих подій в даному випадку є правильною, тому що краще спробувати застерегти від деструктивних дій, ніж потім вирішувати їх наслідки", - резюмує Магда.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України