RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Савченко, з речами на вихід: чим загрожує депутату спілкування з ватажками ДНР і ЛНР

Таємні переговори колишньої ув'язненої з Захарченко та Плотницьким викликали великий скандал

Таємні переговори колишньої ув'язненої з Захарченко та Плотницьким викликали великий скандал Юлія Тимошенко заявила, що Надію Савченко можуть виключити з фракції "Батьківщина" Фото: EPA/UPG

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що народного депутата Надію Савченко можуть виключити з парламентської фракції цієї політсили вже на наступному пленарному тижні. За словами Тимошенко, перший номер партійного списку Надія Савченко більше не має нічого спільного з партією "Батьківщина", тому має право планувати своє життя і політичну діяльність самостійно. Таку реакцію викликав скандал, пов'язаний з недавнім таємним візитом української льотчиці в Мінськ, де вона зустрічалася з ватажками ЛНР і ДНР Олександром Захарченко та Ігорем Плотницьким. Крім того, у вівторок, 13 грудня, стало відомо, що Савченко ще кілька тижнів тому написала заяву про вихід з "Батьківщини". Втім, на думку експертів, Тимошенко може обмежитися тільки публічним засудженням дій льотчиці.

Скандал з Надією Савченко розгорівся після таємної поїздки народного депутата в Мінськ, де вона зустрічалася з ватажками незаконних ДНР і ЛНР Олександром Захарченко та Ігорем Плотницьким. Сама народний депутат підтвердила факт цієї зустрічі, пояснивши журналістам, що її метою було "посилення мінського процесу". Депутат також повідомила, що в розмові також брали участь представники РФ. Савченко пояснила, що заради визволення полонених "кожен повинен робити все можливе, навіть якщо для цього доведеться віддати тих, хто буде стріляти в нас". За її словами, вона як депутат готова вести переговори "хоч з чортом". Савченко також заявила, що готова вести подібні переговори стільки, скільки потрібно".

Така поведінка народного депутата, яка ще недавно перебувала у російській в'язниці, викликало бурхливу реакцію серед журналістів, політиків і в суспільстві. За переговори з проросійськими терористами на колишню бранку обрушився шквал критики. А в партії "Батьківщина", члени якої активно виступали за звільнення Савченко, зробивши її першим номером партійного списку на парламентських виборах 2014 року, фактично відхрестилися від льотчиці.

Зокрема, лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко повідомила, що фракція збереться на засідання в перший робочий день наступного пленарного тижня у Верховній Раді для того, щоб розглянути питання про можливе виключення Савченко з фракції: "Савченко може планувати своє життя і свою політичну діяльність так, як вважає за потрібне. У неї з партією "Батьківщина" нічого спільного немає. Ми прийняли рішення зібрати фракцію, запросити Надію Савченко обговорити з нею всі ці речі і прийняти рішення". Сама Савченко так відреагувала на слова лідера «Батьківщини»: "Спасибі Юлі Володимирівні, вона все доступно пояснила. Я дійсно не координую свої робочі поїздки, свої дії з партією "Батьківщина", я залишаюся у фракції "Батьківщина", ми з ними проводимо одну роботу у Верховній Раді і багато поглядів у нас збігається".

Втім, як повідомив народний депутат Іван Крулько, незважаючи на ці запевнення, ще кілька тижнів тому льотчиця подала заяву про вихід із "Батьківщини", однак партія прийняла рішення не оприлюднювати цей факт: "Дійсно, Надія Савченко вийшла з партії "Батьківщина", це я повинен повідомити. Вона почала свою особисту політичну кар'єру. Ми як фракція не можемо говорити про те, що робить людина, яка не є членом нашої партії". Сестра Надії, Віра Савченко розповіла, що льотчиця написала заяву ще коли збиралася їхати в Росію на суд до ув'язнених українців Станіслаа Клиха і Миколи Карпюка, але в "Батьківщині" про це заговорили чомусь тільки зараз.

Крім того, у "Батьківщині" зазначили, що фракція і партія з початку російської агресії проти України відстоює позицію, що переговори з терористами проводити не можна. "Ця позиція нашої політичної сили зафіксована у численних заявах і виступах", - йдеться в офіційній заяві, опублікованій на сайті партії.

Надія Савченко в перший день робочий день в Раді після звільнення з російської в'язниці Фото: EPA/UPG

Представники партії неохоче коментують можливе виключення Савченко з парламентської фракції. Окремі депутати вважають, що Савченко повинна вийти з фракції "самостійно, так само, як вийшла з партії". Зокрема, таку думку висловив Іван Крулько.

Отримати офіційні коментарі від інших учасників фракції не вдалося. Так, народний депутат Альона Шкрум заявила "Апострофу", що питання, пов'язане з поведінкою Савченко, її колеги "сьогодні не коментують". Втім, з неофіційного спілкування з іншими представниками партії вдалося дізнатися, що у "Батьківщині" сподіваються прийняти на наступному тижні позитивне рішення по виключенню Савченко з фракції.

На думку політолога Володимира Фесенка, Савченко дійсно можуть виключити з фракції, але це не становить загрози її для політичного майбутнього. "Тимошенко буде діяти по ситуації, якщо вона побачить, що скандал, пов'язаний із зустріччю Савченко с Захарченко і Плотницьким, буде розростатися, то тоді Тимошенко це зробить. Але треба пам'ятати: виключення з фракції Савченко нічим не загрожує. Якщо б вона сама пішла з фракції, то спрацював би той же прецедент, який у свій час спрацював проти Томенко і Фірсова - якщо людина, обрана за списком, сама йде з фракції, то це суперечить конституційній нормі і, відповідно, з'їзд може позбавити таку людину депутатського мандата. А тут мова йде про якусь моральну сатисфакцію. Тобто фракція може засудити дії свого депутата, але це не призведе до позбавлення його депутатського мандата", - коментує Фесенко.

Політолог Павло Нусс також не передбачає жодних проблем для Надії Савченко, навіть якщо її виключать з фракції. "Я не бачу ніяких загроз для політичного майбутнього Савченко в її подальшому виключення з парламентської фракції "Батьківщина". Хоча ймовірність цієї події дуже висока, якщо врахувати, що публічна політика Савченко завдає відчутної шкоди рейтингів Тимошенко і її партії", - уточнив експерт.

Також політолог припустив, що конфлікт між Савченко і Тимошенко носить штучний характер, а насправді льотчиця координує свої дії з лідером "Батьківщини". "Я переконаний в тому, що Савченко весь цей час діє виключно спільно з Тимошенко і її союзником Медведчуком. На мій погляд, ця група має чіткий план дій, який узгоджений з керівництвом РФ, зокрема, з помічником Путіна Владиславом Сурковим", - вважає політолог.

Чим закінчиться історія з виключенням Савченко з фракції, можна буде дізнатися вже на наступному тижні, коли почнеться наступний пленарний тиждень у Верховній Раді.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України