RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія проти США: чия армія сильніша

Дві супердержави похвалилися своєю бойовою міццю

Дві супердержави похвалилися своєю бойовою міццю Між США та Росією спалахнула нова суперечка про те чия армія сильніша Фото: U.S. Army Photo by Ashley Cross

Між США і Росією розгорівся новий спір, на цей раз пов'язаний з тим, чия армія краще. Президент РФ Володимир Путін на розширеному засіданні колегії в Міністерстві оборони РФ заявив, що "російська армія сильніша будь-якого потенційного агресора". У відповідь представники Держдепартаменту США відповіли, що в історії людства ще не було армії з таким потужним потенціалом, як нинішня американська. Оцінка можливостей армій Росії та США говорить про те, що ВС РФ мають перевагу в бронетехніці, проте сильно поступаються збройним силам США у військово-повітряному і військово-морському компоненті.

Суперечку про те, чия армія краще, розпочалася після заяви президента РФ Володимира Путіна, зробленої ним під час розширеного засідання колегії Міноборони РФ 22 грудня. Путін, зокрема, зазначив, що російська армія на сьогоднішній день "сильніше будь-якого потенційного агресора". У той же день спікер Держдепартаменту США Джон Кірбі заперечив, що зараз у світі немає більш сильної армії, ніж армія США. "Я не думаю, що у всій історії людства хто-небудь коли-небудь був настільки боєздатним у військовому плані, настільки розвиненим, потужним, організованим і забезпеченим, як збройні сили Сполучених Штатів сьогодні. Я думаю, що професіоналізм, вміння та можливості армії США не піддаються дебатам і сумнівам", - заявив Кірбі.

Заочна полеміка продовжилася в п'ятницю, 23 грудня. Не спростовуючи тезу про те, що армія США є найпотужнішою в світі, Володимир Путін, тим не менш, продовжив наполягати на тому, що ВС РФ сильніше будь-якого агресора. "Хто такий агресор? Цей той, хто потенційно може напасти на Російську Федерацію. Ми сильніші будь-якого потенційного агресора. Я можу і зараз повторити це", - підкреслив Путін.

Провідні світові рейтинги, що ілюструють військову міць різних держав, дійсно вважають, що армія США є найсильнішою на планеті. Зокрема, рейтинг Global Firepower-2016 (GFP), який є одним з найпопулярніших в світі, ставить армію США на перше місце, армію Росії - на друге, армію Китаю на третє (армія України знаходиться на 30-у місці). Зазначимо, що рейтинг GFP складається фахівцями британського університету Святого Ендрю, заснованого на початку XV століття в Шотландії. Оцінка військової могутності тієї чи іншої держави виставляється на основі 50 різних параметрів, що враховують стан економіки, промисловості, збройних сил, різноманітність озброєнь, наявність необхідної логістики, природних ресурсів, а також кількість дешевої робочої сили, яку можна залучити для виробництва зброї. Оновлений рейтинг GFP був випущений в листопаді цього року. Він охоплює 126 країн.

США є світовим лідером серед експортерів різних озброєнь. Про це свідчить доповідь, недавно випущена Стокгольмським інститутом дослідження проблем миру (SIPRI) і охоплює період з 2011 по 2015 роки. Експорт з США займає 33% світового ринку озброєнь, з Росії - 25%, а з Китаю - 5,6% (Україна знаходиться на 9-му місці - 2,6%). За даними SIPRI, американці володіють і найпотужнішим у світі ядерним арсеналом - 1930 ядерних боєголовок, розгорнутих і готових до застосування. Правда, в цьому відношенні Росія не сильно поступається своєму конкуренту, маючи в розпорядженні 1790 розгорнутих ядерних боєголовок. А за загальною кількістю ядерних боєприпасів, які можуть бути поставлені в дію, згідно доповіді SIPRI, Росія навіть має перевагу перед США - 7290 проти 7000.

За даними GFP, США випереджають весь світ і за обсягами військових витрат. Оборонний бюджет Сполучених Штатів становить $581 млрд, на другому місці - Китай - $155 млрд і лише на третьому місці - Росія - $46,6 млрд. Але якщо подивитися на можливості окремих видів збройних сил згаданих країн, то тут вже не все так однозначно.

Безперечним лідером за чисельністю є армія Китаю - 2,3 млн солдат. Далі йде армія США - 1,4 млн військовослужбовців та армія Росії - 766 тисяч. У той же час Росія випереджає всіх своїх конкурентів за кількістю бронетехніки. У розпорядженні ЗС РФ перебуває понад 15 тисяч танків і 31 тисяча бойових броньованих машин (ББМ). У свою чергу, США можуть виставити 8,8 тисяч танків і 41 тисячу ББМ; Китай - 9,1 тисячу танків і 4,7 тисяч ББМ.

Потужний парк бронетехніки, який залишився у спадок від СРСР, плюс солідний ядерний арсенал, очевидно, і є тими козирями, які дозволяють президентові РФ з упевненістю рекламувати можливості російської армії. Правда, у повітряному і військово-морському компоненті ЗС РФ вже істотно поступаються американським. Так, збройні сили США можуть виставити 13,4 тисяч різних одиниць бойової авіації (в тому числі - 2,3 тис. бійців), проти 3,5 тис. бойових літаків у Росії (751 винищувач). На море в розпорядженні у США є 19 авіаносців і всього лише один у Росії. Це, до речі, той самий "Адмірал Кузнєцов", який під час свого походу до берегів Сирії вже встиг "прославитися" численними поломками і небойовими втратами палубних літаків.

Справедливості заради слід зазначити, що бойова міць армій визначається не рейтингами, а реальними бойовими діями. "Всі рейтинги в тій чи іншій мірі "кульгають", тому що вони несуть у собі особливості тієї чи іншої методології. Найбільш оптимальним рейтингом є здатність країни відбити реальну військову агресію, а також дії окремих підрозділів і угруповань у форматі тих же конфліктів", - пояснив директор інформаційно-консалтингової компанії Defence Express Сергій Згурець. Він нагадав, що реальним бойовим досвідом в даний час можуть "похвалитися" армії Росії, США і України.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України