RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Амбітне повернення: куди мітить Яценюк

З чим пов'язана бурхлива активність екс-прем'єра в медіа і на міжнародній арені

З чим пов'язана бурхлива активність екс-прем'єра в медіа і на міжнародній арені Причиною, через яку колишній прем'єр Арсеній Яценюк значно збільшив свою як медіа, так і політичну активність останнім часом може бути те, що він мітить в крісло президента Фото: УНІАН

За останні місяці колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк значно збільшив свою як медіа, так і політичну активність. Зустрічі з європейськими політиками топ-рівня, поїздки в США, інтерв'ю та коментарі на телебаченні, а тепер і реклама, яку "Народний фронт" запустив у соціальних мережах та ЗМІ якраз перед Новим роком. "Апостроф" розбирався, що це: спроба нагадати про минулі заслуги чи підготовка до дострокових виборів.

Більше мільйона на "джинсу"

Арсеній Яценюк починаючи з осені проводить зустрічі в Америці та Європі, спілкуючись із впливовими політиками, зокрема у жовтні він зустрівся у Вашингтоні з віце-президентом США Джозефом Байденом, у листопаді - з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Європейської ради Дональдом Туском, а також з головою Європарламенту Мартіном Шульцем. З нещодавніх зустрічей екс-голови Кабміну — з керівником Комітету закордонних справ Європейського парламенту Елмаром Броком у грудні. Захід завжди брав активну участь у долі Арсенія Яценюка в українській політиці, тому можна припустити, що, крім спілкування на вищому рівні, екс-прем'єр ще й шукає способи повернутися у велику українську політику.

Збільшилася активність Яценюка і "Народного фронту" і в медіапросторі. Громадський рух "Чесно" у своєму нещодавньому дослідженні підрахував, що останнім часом НФ витратив більше мільйона гривень на приховану рекламу, так звану "джинсу", не відобразивши це у фінансовому звіті партії. Серед найактивніших ньюзмейкерів політсили в медіа були голова фракції НФ Максим Бурбак і якраз-таки Арсеній Яценюк. Крім того, днями політсила випустила відеоролик, дуже схожий на передвиборний, в якому Яценюк і його однопартійці стверджують, що вони — сильна команда для складних часів. Яценюк з екранів заявляє, що "Народний фронт" став політичним гарантом оборони і оновлення України. Також екс-прем'єр в деталях розповідає про досягнення своєї політсили, розповідаючи, що "позицію партії НФ цінують і поважають у світі, тому що вона діє".

Активізувався Яценюк і після скандалу з так званими "плівками Онищенка". Екс-прем'єр використовував ситуацію, щоб зайвий раз нагадати про себе. Він і його однопартійці заявили, що звернулися в НАБУ з проханням розслідувати заяви нардепа Онищенка про те, що той протягом 10 місяців фінансував інформаційну кампанію проти екс-голови Кабміну. На думку голови Комітету виборців України Олексія Кошеля, НФ вирішив використовувати тезу про те, що проти Яценюка велася масована дискредитуюча кампанія для того, щоб реабілітувати екс-прем'єра в очах громадськості. Адже не можна забути про масштабні інформаційні провали Яценюка, зокрема про такі, як проект "Стіна", яку він обіцяв побудувати на кордоні з Росією і яку висміювали в мережі.

Не можна не згадати і про присутність Яценюка у Верховній Раді під час голосування за держбюджет-2017. Яценюк разом з Порошенком стежили за подіями в парламенті з кабінету спікера Андрія Парубія. Після ряд його однопартійців, а також прес-секретар Яценюка Ольга Лаппо пояснювали, що Яценюк є головою партії "Народний фронт", яка представлена в Раді численною однойменною фракцією, тому він має право бути у ВРУ і впливати на процеси.

На думку експертів, опитаних "Апострофом", Яценюк таким чином намагається продемонструвати, що його вплив у політичному житті України нікуди не зник і що без його фракції неможливі ні існування коаліції, ні відтягування дострокових виборів.

Мітить на місце Порошенка або Гонтарєвої

Причиною, з якої Яценюк так активізувався останнім часом, може бути те, що він мітить у крісло президента. Адже ще під час скандалу з його відходом у відставку багато в українському політикумі передбачали, що Яценюк після нетривалої паузи розпочне підготовку до президентської кампанії.

"Те, чим зараз займається Яценюк, - це виключно посилання на президентські амбіції. Він вже і так досяг багато чого, був прем'єр-міністром, головою ВРУ, тому це меседж: я - є, я готовий займати вищі посади. За великим рахунком Яценюк наразі позиціонує себе як альтернативу Порошенка", - вважає старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк.

На думку експерта, активність політика - це нагадування про те, що він нікуди не зникав і що він залишається в публічній політиці, але просто більше сконцентрувався на роботі з партією, фракцією зі своїми міністрами і на міжнародній арені.

"В Яценюка є потенціал, і якщо олігархи, системні акціонери вирішать, що все ж можна поставити на Яценюка як президента, то тоді цілком можливо, що це реально. Команда його "Народного фронту" - Аваков, Бурбак - будуть і далі з ним", - коментує "Апострофу" Окстисюк.

Хоча не можна скидати з рахунків те, що частина команди Яценюка може почати грати у свою гру. Арсена Авакова називають зараз чи не найвпливовішим членом "Народного фронту", який поки не визначився зі своїми майбутніми партнерами. Олександр Турчинов вже давно веде самостійне політичне життя і, за чутками, навіть більше став близький до Петра Порошенка, ніж до Яценюка. Дещо відокремився і спікер ВРУ Андрій Парубій, який нібито почав вести переговори з партією "Самопоміч" та її лідером Андрієм Садовим.

За словами Олексія Кошеля, говорити про те, що в Яценюка будуть успіхи в президентській кампанії, не варто. "Перспективи у нього є, це політик, який має досить серйозний досвід, його підтримує Захід, але повторити феноменальний успіх 2014 року Яценюк не зможе, якщо зараз не буде формування або нового політичного проекту, або максимальної активізації партії "Народний фронт". Якщо буде саме реальна робота (не телеролики, не медіа), то Арсеній Яценюк зможе претендувати на щось, але це буде можливість подолання 5-відсоткового бар'єра, а не успіх минулих років", - розповідає "Апострофу" експерт.

Ще одну причину, за якої міг активізуватися Яценюк, називає заступник директора Агенства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький. На його думку, екс-прем'єр, можливо, хоче зайняти якусь посаду у владі зараз, наприклад, посаду голови Нацбанку. "Весь час йдуть тиск і критика в бік Гонтарєвої, а політичний торг же триває, і я думаю, що в НФ вважають, що крім МВС повинно бути щось ще у них, а Нацбанк для Яценюка був би найприроднішим. Він асоціюється з фінансовою сферою, у нього хороші зв'язки на Заході і плюс - це не обрана посада", - вважає політтехнолог.

Крім того, як розповідає Голобуцький, зараз всі партії активно проводять з'їзди, рекламні кампанії, за його словами, політики не хочуть опинитися в квітні-травні 2017 року в авральної ситуації підготовки до виборів. "Вони хочуть бути на низькому старті в разі чого, тому що я абсолютно не виключаю, що дострокові вибори будуть наступного року", - підсумовує експерт.

Водночас у самому "Народному фронті" кажуть, що Яценюк нікуди і не йшов з політичного життя країни, тому й не варто говорити про його повернення. Один з найяскравіших представників НФ, радник голови МВС Антон Геращенко також розповів "Апострофу", що підвищена медіаактивність Яценюка пов'язана виключно з бажанням витратити гроші, виділені на фінансування політсил з держбюджету.

"Помилка думати, що політична реклама Яценюка, Порошенка чи Ляшка - це дострокові вибори або щось ще. Справа в тому, що в цьому році набув чинності закон про фінансування політичних партій з держбюджету, на що було виділено кілька мільйонів гривень. У тому числі партії "Народний фронт" виділили близько 82 мільйонів гривень, які потрібно витратити до Нового року. Частина цих коштів була запущена на офіційну сплату партійної реклами, в тому числі роликів. Те саме зробила партія Олега Ляшка. Тому ті, хто шукає якісь причини або думає, що це до виборів, помиляються", - пояснив нардеп.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України