RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Гра для двох: Трамп одержимий торговельною війною з Китаєм

Дональд Трап хоче торгової війни з Китаєм, однак цілком можливо, що в ній можуть більше постраждати американці.

Дональд Трап хоче торгової війни з Китаєм, однак цілком можливо, що в ній можуть більше постраждати американці. Дональд Трамп скасував, якби міг, всі закони світової економіки Фото: EPA/UPG

Новообраний президент США Дональд Трамп хотів би скасувати всі закони економіки, спростити життя багатіям, скоротивши податки, а також почати торговою війну з Китаєм. Він навіть може думати, що у нього є можливість виграти її, але тільки на перший погляд. Обрання Трампа стало якимсь наслідком економічних проблем останніх років, і новий президент може заспокоїти «розгніваних людей Америки». Однак як надовго?

У моїх попередніх економічних прогнозах я мав рацію, коли стверджував, що за відсутності сильного фінансового стимулу (в Європі чи у Сполучених Штатах) відновлення після Великої рецесії 2008 року повільним. Роблячи ці прогнози, я спирався більше на аналіз основних економічних сил, ніж на складні економетричні моделі. Кожного січня нового року я намагався зробити економічний прогноз майбутнього року. І, звичайно, мої прогнози були вірними.

Наприклад, на початку 2016 року стало зрозуміло, що недоліки глобального сукупного попиту, які проявляються протягом останніх кількох років, навряд чи кардинально зміняться. Таким чином, я думав, що прогнозисти, які вірували в більш сильне відновлення, дивилися на світ через «рожеві окуляри». Однак економічний розвиток пішов трохи далі, ніж я очікував.

Подібного не сталося у політичному плані в минулому році. Протягом декількох років я писав, що, якщо в США не буде рости соціальна нерівність, а також такого процесу не буде спостерігатися і в інших країнах світу, то і не варто очікувати ніяких політичних наслідків. Однак нерівність разюче прогресувала, що вплинуло на скорочення середньої тривалості життя в США. Про такі результати дослідження повідомила Енн Кейз і Ангуса Дітон. Згідно з їхніми даними, скорочення середнього показника тривалості життя торкнулося найширшого прошарку населення - в тому числі, це торкнулося «розгніваних людей Америки» Індустріального поясу.

Якщо здавалося очевидним, що у такого процесу будуть політичні наслідки, то в яку форму це виллється було неочевидно. Чому удар «у відповідь» у США стався тоді, коли економіка, здавалося, йде на поправку, чому не раніше? Саме республіканці, які в 26 штатах не дали дозволу на розширення Medicaid (держпрограма медичної допомоги нужденним в США), позбавляючи тим самим медичного страхування тих, хто належить до нижнього прошарку населення. Чому переможцем став той, хто заробляв собі на життя за допомогою інших, хто відкрито визнав, що не платить всі податки, і це ухилення від них назвав приводом для гордості?

Перемога Дональда Трампа була продиктована загальним «духом» часу: адже справи йдуть не дуже добре, і багато виборців хотіли змін. Вони його отримали. А адже з такою політикою вести бізнес як раніше не вийде. Така велика невизначеність раніше не спостерігалася. Якої політики Трамп буде дотримуватися, невідомо.

Трамп одержимий торговельною війною. Але як будуть реагувати на це Китай і Мексика? Новообраний президент США дуже добре розуміє, що його пропозиції можуть порушувати правила Світової організації торгівлі. Але також він знає, що пройде багато часу, перш ніж СОТ зможе йому що-небудь протиставити.

У цю гру можуть грати двоє: Китай здатний зробити подібні дії, хоча його реакція, ймовірно, буде більш тонкої. У Трампа є підстави вважати, що він може виграти це змагання. Зрештою, Китай більшою мірою залежить від експорту в США, ніж США від експорту в Китай. Але торгова війна це не гра з нульовою сумою. Китай може бути більш ефективним в своєму відповідному ударі, який може лежати в політичній площині. І поки невідомо, хто знаходиться в кращому становищі і більш стійкий до ударів в процесі цієї торгової війни - американці або китайці. Чи буде це США, де прості громадяни вже давно страждають від економічних проблем, або Китай, який, незважаючи на важкі часи, зумів забезпечити зростання в більш ніж 6%?

У більш широкому сенсі, республіканська порядок денний Трампа з його скороченням податків з ще більш зваженою політикою по відношенню до багатих, ніж зазвичай проводить Республіканська партія, базується на ідеї просочування добробуту - це продовження економіки епохи Рейгана, яка ніколи не працювала. Можливо, зараз така гостра риторика заспокоїть гнів тих, хто чекав «рейганівської революції». Але як довго? Що далі?

Трамп хотів би скасувати звичайні закони економіки, але він не може. Оскільки найбільша в світі економіка йде в незвіданий політичних шлях у 2017 році, було б безрозсудно для простого смертного спробувати створити економічний прогноз на поточний рік, крім як констатувати очевидне: море буде неспокійним, і багато - якщо не більшість - кораблів будуть тонути на цьому шляху.

Project Syndicate

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві