RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зустріч на мільйон: про що Тимошенко говорила з Трампом

Чим менше Тимошенко буде розповідати про свій візит, тим важче буде проходити зустріч Порошенка і Трампа

Чим менше Тимошенко буде розповідати про свій візит, тим важче буде проходити зустріч Порошенка і Трампа Юлії Тимошенко вдалося поговорити з Дональдом Трампом 2 лютого Фото: EPA/UPG

Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" оприлюднило інформацію, що під час Національного молитовного сніданку, який щорічно проходить у Вашингтоні, 2 лютого, лідер партії Юлія Тимошенко мала 20-хвилинну бесіду з президентом США Дональдом Трампом. Подробиці бесіди представники політичної сили коментують неохоче, повідомляючи, що вона мала приватний характер. У Білому дому, пізніше підтвердили факт зустрічі, але зазначили, що ніяких офіційних заяв висловлено не було, так як формат цього не передбачав.

Зустріч, про яку голосно заявили в Батьківщині, відбулася під час Національного молитовного сніданку, який щороку проходить у Вашингтоні. Першим про це написало американське видання Politico. У статті йдеться, що на зустрічі, в якій також взяв участь віце-президент США Майк Пенс, Трамп пообіцяв, що "не залишати Україну напризволяще і не знімати санкції з Росії, поки Україна не буде в безпеці". Пізніше, в ще одному американському виданні The Washington Post з’явилася інформація про неформальну зустріч політиків. Виданню факт зустрічі підтвердили в Білому домі, правда, вказавши, що зустріч мала неформальний характер і жодних офіційних гарантій Тимошенко надано не було.

"Президент і колишня прем’єр-міністр мали коротку неформальну зустріч при фотографуванні на прийомі перед початком Національного молитовного сніданку. Хоча ніяких офіційних гарантій не давалося, оскільки колишня прем’єр-міністр не є президентом, Сполучені Штати надалі стурбовані з приводу насильства на сході України", — йшлося в повідомленні Білого дому.

Також американські видання цитують президента лобістської компанії BGR зі зв’язків з громадськістю Джеффа Бірнбаума, який заявив, що Тимошенко, щоб поспілкуватися з Трампом, чекала його біля туалету. "Під час молитовного сніданку Тимошенко чекала Трампа в коридорі біля туалету, та сподівалася впіймати його, щоб потиснути руку. Ніякої справжньої зустрічі не було президент тиснув руки багатьом людям і, очевидно, що Тимошенко була однією з них", — заявив Бірнбаум. Слід зазначити, що BGR Public Relationsв Україні консультує Національну Раду реформ, а також, цю компанію, як раніше писав "Апостроф" адміністрація Порошенко найняла для лобіювання своїх інтересів на Заході.

Самі представники Батьківщини були не дуже багатослівні, незважаючи на, здавалося б, резонансну для Тимошенко подію. Один з учасників делегації, народний депутат від Батьківщини Григорій Немиря розповів, що ніхто з делегації, в тому числі, і сама Тимошенко, не будуть робити ніяких заяв після зустрічі, так як вона мала приватний характер. Ще один учасник групи, нардеп Сергій Власенко спростував слова Бірнбаума про те, що Тимошенко чекала Трампа біля туалету, і фактично повторив слова свого колеги, що він не може поширюватися про деталі зустрічі, так як вона була неформальною.

У той же час, з’явилася інформація про деталі розмови з Трампом. Так, наближені до американської сторони розповіли, що Тимошенко скаржилася на українську владу і недостатню боротьбу з корупцією в Україні.

Пізніше Тимошенко порушила мовчання, і під час погоджувальної ради, яка відбулася 6 лютого, в понеділок, повідомила, що розмова з Трампом була про санкції проти Росії. "Я мала коротку зустріч з новим президентом США Дональдом Трампом. І я почула цілковиту підтримку Україні, Україні демократичній, Україні вільній, Україні європейській. І я переконана, що така підтримка Сполучених Штатів, в тому числі нашого великого друга, по відношенню до України триватиме, і буде навіть міцніти. Під час нашої короткої розмови йшлося про те, щоб з Росії не знімали санкції і навіть навпаки посилити санкції, захистити Україну всіма можливими способами", — заявила Тимошенко. Інформацію про те, що розмова була про санкції повторив ще один член Батьківщини — Іван Крулько.

Однак, за словами політичного експерта Тараса Чорновіла, такі заяви не відповідають дійсності, так як формат зустрічі не передбачав жодних політичних домовленостей. "Зустріч була в форматі, який не передбачає політичних розмов і домовленостей. Це формат, який передбачає особисту, приватну зустріч за гроші. Зустріч, яка відбувається приватно, по-перше, вона коштує точно не менше мільйона доларів, по-друге, людина, що потрапила на неї не має права влаштовувати якийсь лобізм, вона може говорити про якісь гуманістичні, гуманітарні речі, може світоглядні речі обговорювати. Тому одразу після цієї зустрічі було спростування американських чиновників, що не було розмови ні про які санкції, що Трамп не веде розмов і переговорів про санкції з людьми, які купили пропуск на зустріч з ним", — розповів Чорновіл.

Також Чорновіл додав, що витік інформації про зустріч відбувся через дипломатичні канали, після чого з’явилася інформація про те, що Тимошенко піднімала на зустрічі з Трампом виключно особисті питання, які стосуються протистояння з українською владою.

Політексперт зазначив, що Тимошенко і члени її делегації залишилися незадоволені зустріччю з главою американської держави. "Можу сказати, що після цієї зустрічі з Трампом, і Тимошенко і члени групи, були неймовірно роздратовані. Тому що, як стверджують джерела, Тимошенко вийшла із зустрічі неймовірно нервова і в поганому настрої. Трамп, очевидно, дав їй зрозуміти, коли вона почала розповідати якісь політичні вимоги, хто вона така. Президент Америки не веде політичних розмов і не домовляється з якимось окремими політиками з інших держав. Тому я думаю, що зустріч її з Трампом пройшла неймовірно дорого і неймовірно погано. Тому представники Батьківщини будуть уникати питання про цю зустріч", — додав Чорновіл.

На думку політичного аналітика Павла Нусса, такі дії Тимошенко свідчать лише про те, що лідер Батьківщини намагається заробити собі політичні бали в Україні. "Для мене тема візиту Тимошенко не є нічим іншим, як питомим політичним фактором в її спробі реанімувати рейтинговий потенціал в середині нашої країни. Акцент на слові "спробі", — розповів експерт.

Втім, за словами глави соціологічної служби "Український барометр" Віктора Небоженка, чим менше Тимошенко і її однопартійці розповідатимуть про минуле спілкування, тим складніше буде проходити зустріч Порошенка з Трампом, яка запланована на найближче майбутнє. "Я думаю, що всі, хто буде їздити зустрічатися з Трампом, будуть дуже сором’язливо описувати цю зустріч, тому що це буде викликати сильні політичні ревнощі у господаря України — президента Порошенка. Він захоче знати, про що говорили у Вашингтоні. В Києві прекрасно розуміють, що будь-які переговори українських політиків без самого президента Порошенка будуть сприйматися ним як тиск. Чим менше Тимошенко буде розповідати про свій візит, тим більше чуток буде в Адміністрації президента і тим важче буде проходити зустріч Порошенка і Трампа", — резюмував Небоженко.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві