RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Гаманець" Народного фронту: що буде зі справою Мартиненко

НАБУ затримало одного з найвпливовіших функціонерів Народного фронту

НАБУ затримало одного з найвпливовіших функціонерів Народного фронту НАБУ затримало екс-народного депутата і одну з найбільш знакових фігур партії "Народний фронт" Миколи Мартиненка Фото: theinsider.ua

Національне антикорупційне бюро 20 квітня затримало екс-народного депутата і одну з найбільш знакових фігур партії "Народний фронт" Миколу Мартиненка. НАБУ підозрює політика, чиє ім'я фігурує далеко не в одному скандалі, у справі про розтраті 17,28 млн доларів на українському держпідприємстві Східний ГЗК. Чим закінчиться справа і чому Мартиненка затримали саме зараз, розбирався "Апостроф".

Детективи НАБУ затримали впливового політика не одразу. Напередодні затримання, на своїй сторінці в Фейсбуці громадський активіст Олексій Гриценко повідомив, що Микола Мартиненко ховався від НАБУ в приймальні народного депутата від Народного фронту Дениса Дзензерського. Але вже близько 18:00 Мартиненко в супроводі детективів Бюро залишив бізнес-центр на Кловському узвозі, де як відомо знаходиться офіс НФ, і кабінети багатьох фронтовиків. Після затримання Мартиненка повезли на допит, який тривав практично до ранку, після чого політика доставили в СІЗО.

Як пізніше повідомила прес-служба НАБУ, колишнього нардепа затримали в рамках розслідування кримінальної провадження за фактом розкрадання коштів ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (СхідГЗК) при закупівлі уранового концентрату.

"За версією слідства, державне підприємство "Східний ГЗК" уклало контракт з компанією-посередником, підконтрольною затриманому екс-народному депутату, на постачання уранового концентрату за завищеними цінами, в результаті чого інтересам держпідприємства в 2014-2016 роках було завдано збитків у розмірі 17,28 млн доларів США", — йдеться в повідомленні. НАБУ також заявило, що буде клопотати про обрання Миколі Мартиненку запобіжного заходу у вигляді арешту на 60 діб з альтернативою застави в розмірі 300 мільйонів гривень. А глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький пізніше повідомив, що Мартиненку загрожує від 8 до 12 років, за особливо тяжкий злочин. Запобіжний захід Мартиненку у п'ятницю, 21 квітня, має обрати Солом'янський райсуд Києва, де ще недавно розглядалося гучна справа екс-глави ДФС Романа Насірова. Коли готувався цей матеріал, засідання суду лише розпочалося.

Сам Мартиненко навіть встиг записати відеозвернення, яке розповсюдила прес-служба Народного фронту, в якому він говорить, що всі звинувачення проти нього сфальсифіковано особисто главою НАБУ Артемом Ситником. "Ця справа проти мене — політична і не підкріплена ніякими доказами", — заявив екс-депутат. Стала на захист політика і партія Народний фронт, що поширила заяву, в якій говориться, що справу проти Мартиненка НАБУ намагається фальсифікувати вже півтора року. Зі схожою риторикою також виступили деякі народні депутати від Народного фронту, які крім цього, вказують на причетність Мартиненка до фінансування Євромайдану. "Це дешеве політичне замовлення удобрене піаром. Мартиненко був ключовою людиною на майдані. А ключові люди антимайдану, Льовочкін і Бакулін продовжують депутатствувати. І чому мене це не дивує? Тому що совок був совком в прокуратурі, в адвокатуру і залишається в НАБУ", — заявив один з фронтовиків Микола Княжицький. Під Солом'янський райсуд також приїхало безліч міністрів, готових взяти Мартиненко на поруки, зокрема, міністр інфраструктури Володимир Омелян, міністр освіти Лілія Гриневич і міністр молоді та спорту Ігор Жданов. Попри численні реакції функціонерів НФ, заяв від екс-прем'єра і лідера Народного фронту Арсенія Яценюка до сих пір немає, незважаючи на те, яку важливу роль Мартиненко грає не тільки в НФ, але і у всьому українському політикумі. Мартиненко був народним депутатом кількох скликань, в різний час він був членом Нашої України Віктора Ющенка, входив до найближчого оточення екс-президента. Пізніше, у 2012 році, зайшов у Раду за списком Батьківщини. Надалі переорієнтувався на Арсенія Яценюка, став його найближчим соратником. Мартиненко в політикумі називають не інакше як "правою рукою" екс-прем'єра і "гаманцем" і сірим кардиналом Народного фронту, до створення якого, до слова, він мав безпосереднє відношення.

У грудні 2015 року Мартиненко склав з себе повноваження народного депутата через ще один скандал, так як справа СхідГЗК — не одна корупційна оборудка, до якої може бути причетний Мартиненко.

У 2014 році з'явилася інформація про те, що прокуратура Швейцарії розслідувала отримання хабаря Мартиненком у розмірі 30 мільйонів швейцарських франків від компанії Skoda JS за просування продукції компанії на тендерах державного Енергоатому. Мартиненко неодноразово називали "смотрящим" за цією держкомпанією. Саме через цю справу Мартиненко і прийняв рішення скласти депутатський мандат, що не завадило йому і надалі зберігати вплив на політичні процеси в країні.

За словами народного депутата Сергія Лещенка, який ще у 2015 році оприлюднив документи, які свідчать про причетність Мартиненка до швейцарських схем, політику висунуть звинувачення і у справі Енергоатому. "Докази його корупційних діянь є дуже ґрунтовними, зібраними не тільки українськими правоохоронними органами, які часто люблять звинувачувати в заангажованості, але і швейцарськими, австрійськими, чеськими. І звичайно, звинувачувати чеську прокуратуру в якомусь політичному замовленні — смішно. Я переконаний, що також буде висунуто підозру і по іншому провадженню — це справа по Енергоатому, і розуміння того, що існує не одне, а два справи, вводить в стан деякої паніки представників Народного фронту, тому що одна справа ще можна назвати політичним замовленням. А друге?" — коментує "Апострофу" Лещенко.

Що стосується обрання запобіжного заходу, то нардеп прогнозує, що суддя значно знизить суму застави. "Мартиненко матиме право вийти під заставу, оскільки він вчинив діяння, які не пов'язані з насильством. І я думаю, що суд знизить заставу, тому що суд ніколи не тримає заставу на тому рівні, який просить прокурор. Питання в тому, на скільки він її знизить і що буде робити Мартиненко далі, оскільки його діяння ретельно задокументовані і означають, що вже після Революції він будучи учасником цієї Революції, потім отримав доступ до державних підприємств і використовував свої компанії для того, щоб отримати частину відкатів за державних підприємств", — вважає нардеп.

У той же час старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк вважає, що справа проти Мартиненка — політична, а до неї залучені найбільші функціонери української владної верхівки. "Я схиляюся до того, що кейс Мартиненко — це політична справа. Тому що там зав'язані інтереси великих гравців, і я все-таки пов'язую справу Мартиненко зі спробою Петра Порошенка перекроїти політичну архітектуру влади, тому що Мартиненко сильний гравець, тіньовий, сірий кардинал української політики ще з часів Помаранчевої революції. І якби там не було, він єдиний з небагатьох політиків, що зберігає постійний вплив у структурах влади. Тому я думаю, що це спільна скоординована гра НАБУ, яке схильне до політичного впливу Саакашвілі та Лещенко. Саакашвілі — напередодні виборів, Лещенко пов'язаний з олігархом Григоришиним, у якого з Мартиненком є свої бізнес конфлікти. І трапилася така ситуація, що Мартиненко став заважати всім: і Порошенко, і Григоришину, і іншим операторам енергетичного ринку, вважається токсичним Мартиненко і на Заході", — зазначив експерт.

Разом з тим аналітик прогнозує, що справа Мартиненко розвалиться через слабку доказову базу. "Сам факт того, що у міжнародних інстанціях, у Швейцарії, Австрії, Казахстані не можуть надати жодних доказів, тобто якби там дійсно була причетність, то його б його вже залучили, тобто всі мають на увазі що він корупціонер, але довести не можуть. Однак НАБУ свої підозри з Мартиненко знімати не буде, і цей процес може розтягнутися не на один і не два роки, він буде в підвішеному стані. Мартиненко буде скутий по лінії НАБУ, вони будуть вести процесуальні дії до нескінченності, поки не зміниться або менеджмент НАБУ, або влада, або не відбутися дострокові вибори", — вважає Октисюк.

Також, за словами політексперта Ярослава Макітри, не виключено, що у затриманні Мартиненко були зацікавлені і окремі групи впливу у самому Народному фронті.

"З одного боку, це один з ключових бенефіціантів Народного фронту, але з іншого, як і у будь-якій політичній силі, особливо у тій, що знаходиться при владі, є різні групи впливу. Не виключено, що і у Народному фронті можуть бути зацікавлені у відстороненні пана Мартиненка. За діями НФ можна оцінити наскільки зараз у нього великий вплив, раніше це була персона мало не номер один, після Яценюка, принаймні у фінансово-економічних питаннях партії", — розповів "Апострофу" Макітра. Він також зазначає, що ключову роль в цій історії може зіграти президентська партія і сам Петро Порошенко: "З одного боку БПП, і президент зацікавлені, щоб поставити на місце Народний фронт — це дає можливість отримувати більше контролю над фінансовими потоками і більше політичного впливу, але в той же час там чітко розуміють, що не треба перегинати палицю, тому що вихід Народного фронту з коаліції може призвести до перевиборів, а їм це невигідно".

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України