RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Судді Януковича будуть хворіти, а Україні завдано неприємного удару

Поки Янукович з компанією перебували в розшуку і особливо не ховалися, їх повинні були б затримати правоохоронці Росії

Поки Янукович з компанією перебували в розшуку і особливо не ховалися, їх повинні були б затримати правоохоронці Росії Янукович може з’явитися у Європі швидше, ніж Україна отримає безвіз? Фото: phl.ua

Віктор Янукович та його найближчі соратники зіскочили з гачка Інтерполу. Міжнародна кримінальна поліція повідомила Україну, що припиняє розшук колишніх чиновників-втікачів на чолі з екс-президентом. Експерти вважають, що розгляд справи Януковича у суді буде затягуватися, а Україна отримала удар по іміджу. Чому Інтерпол не хоче шукати Януковича та компанію, і чи є взагалі сенс у цьому переслідуванні, розбирався "Апостроф".

З командою на вихід

Інформацію про те, що Інтерпол більше не цікавиться Віктором Януковичем, оприлюднив прес-секретар втікача Юрій Кірасир, виклавши в мережу документальні підтвердження. "Інтерпол підтвердив, що на президента Віктора Януковича не поширюються Червоне повідомлення Інтерполу або Спеціальний запит про арешт", — зазначив Кірасир.

Пізніше в Нацполіції та ГПУ підтвердили цю інформацію. Крім того, до елітного клубу втікачів, яких міжнародна поліція відмовилась шукати, увійшли Олександр Янукович, колишній глава АП Андрій Клюєв та екс-міністр енергетики Едуард Ставицький. В ГПУ пояснили, чому так сталося. Виявляється, в усьому винне недосконале кримінально-процесуальне законодавство України. "Згідно з правилами Інтерполу, особа щодо якої не обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, не може бути оголошена у міжнародний розшук", — зазначив заступник генпрокурора Євген Єнін.

Цю практику міжнародної поліції підтверджує і юрист Іван Ліберман. "Українська сторона не надала належних доказів причетності Януковича до вчинення кримінального правопорушення. Більш того, Янукович не є особою, до якої обрано запобіжний захід "взяття під варту". Таким чином, Інтерполу навіть потенційно немає сенсу його розшукувати. Це одне з внутрішніх положень Інтерполу", — пояснив "Апострофу" експерт.

А для того, щоб суд прийняв рішення та взяв Януковича під варту, необхідна його участь у такому судовому засіданні. Наразі всі рішення у справі Януковича виносяться заочно, відповідно ні про яке взяття під варту втікача та його соратників не йдеться.

Правда який сенс взагалі було оголошувати Януковича і команду в міжнародний розшук, якщо він і без того безперешкодно пересувається по території Росії: ходить на прес-конференції, дає інтерв'ю журналістам, бере участь в засіданнях суду по відеоконференції. "Сенсу в цьому я взагалі не бачу, — додає Ліберман. — Подати його в розшук потрібно було для того, щоб пропіаритися на цьому. Потім довго Інтерпол не вносив його до реєстру розшукуваних осіб, і на цьому піарилися, мовляв йде тиск на Інтерпол, щоб його внесли. Внесли, а що далі?"

Але за словами юриста Дениса Монастирського, певний сенс у міжнародному розшуку Януковича та його друзів все ж був. "У разі появи їх у міжнародному розшуку, при перетині кордону, наприклад, шенгенської зони, вони були б затримані. Це було суттєвим обмеженням для команди Януковича. Гроші у них були, але можливості жити в Європі, доводити свою точку зору, не було. Відповідно обмеження можливості їх пересування по світу було дуже позитивним та дієвим заходом", — розповів "Апострофу" Монастирський.

У теорії, поки Янукович з компанією перебували в розшуку й особливо не ховалися, їх повинні були б затримати правоохоронці Росії, які також входять в систему Інтерполу, але, на думку експертів, за час свого перебування в РФ чиновники-втікачі встигли отримати російські паспорти (у екс-міністра Ставицького, як відомо, є паспорт Ізраїлю), а значить, Росія має повне право не видавати своїх громадян України.

Вихід Януковичів, Клюєва, Ставицького з-під ковпака Інтерполу, на думку експертів, рівнозначний потужному удару по міжнародному іміджу України та сприяє зростанню нерозуміння всередині самого українського суспільства.

"Всі ми пам'ятаємо процес люстрації. В ході цього процесу людина позбавлялася можливості працювати, продовжувати свою кар'єру через зв'язок з командою Януковича. Це були дуже серйозні наслідки для життя людини і обмеження її прав. Але зараз Янукович та його команда навіть у міжнародному розшуку не перебувають. Для звичайних людей, а особливо для тих, хто пережив люстрацію таке рішення не зовсім зрозуміле. Де ж тоді аргументи України та сила української юриспруденції? У правовому плані це рішення не є великою проблемою для органів українського правосуддя, але в плані іміджу України, завдано величезного удару", — резюмував Монастирський.

У Генпрокуратурі зазначають, що мають намір домагатися зміни вердикту Інтерполу. Заради цього, наприклад, можуть поміняти норми українського кримінально-процесуального законодавства. Але поки цього не сталося, Януковича вже почали судити у Києві по справі про держзраду, адже запит в Інтерпол на розшук екс-президента подавався в справі про підозру в розтраті коштів під час приватизації "Укртелекому". "Рішення Інтерполу не мають ніякого значення для початку судового процесу за обвинуваченням Януковича у державній зраді", — підсумував Євген Єнін.

ГПУ-пикчерс

Судовий процес "Україна проти Януковича" розпочався 4 травня в Оболонському райсуді столиці. Процес розкручувався Генпрокуратурою в кращих традиціях рекламних кампаній, що передують виходу голлівудських блокбастерів. Спочатку "трейлер" до першого засідання суду з'явився на сайті ГПУ. У ролику з тривожною музикою генпрокурор Юрій Луценко назвав процес "безпрецедентним" та підкреслив, що він не стане "політичним судилищем часів Януковича".

Тим часом у будівлі Оболонського райсуду спеціально створили прес-центр для журналістів, але не просто поставили стільці та мікрофони, а надрукували банер, розвісили фотографії з доказами російської агресії та трофейної технікою РФ. Принесли навіть речові докази присутності російських військ на Донбасі: бронежилети російського зразка, безпілотники.

"Моменти політичного піару в цій справі домінують, і вони очевидні, правда Інтерпол піару не вірить, — зазначає політолог Андрій Золотарьов. — Влада намагатиметься максимально поспішати з вердиктом суду, щоб підняти на щит вирок і використовувати його як одне зі своїх досягнень".

Однак пілотна серія епопеї "Україна проти Януковича" вийшла маловиразною: перше ж засідання суду на прохання захисників Януковича перенесли на 18 травня. Причина — втікач, за словами адвокатів, не був офіційно повідомлений про початок процесу, відповідно не може брати в ньому участь по відеоконференції.

Ще у березні Юрій Луценко обіцяв встигнути з вироком Януковичу до Дня Незалежності, але, на думку Дениса Монастирського, процес може розтягнутися на роки. "Практика судового розгляду таких справ свідчить про те, що процес може тривати роками. Природно, що адвокати наполягатимуть на тому, щоб все тривало якомога довше. І сьогодні ми вже знаємо, що в Оболонському суді один із суддів пішов у відставку, бо не бажав розглядати цю справу. Ми будемо свідками того, як судді будуть хворіти, йти у відпустку, під різними приводами відкладати справу, адже для будь-якого судді така роль — дорога в один кінець. Тому нас чекає тривалий процес, якщо не буде екстраординарних рішень суду з приводу скороченої процедури", — резюмував експерт.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України