RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія поверне Україні Крим і Донбас, але є умова - Андрій Ілларіонов

Захід та Росія не мають домовлятися за спиною України

Захід та Росія не мають домовлятися за спиною України Російський економіст, колишній радник президента Росії з економічних питань Андрій Ілларіонов Фото: Š. Mažeika/Delfi.lt

DELFI

Плани щодо України у президента Росії Володимира Путіна не змінилися — агресія, дестабілізація і заперечення легітимності нинішньої влади. Економічна криза буде сприяти російській агресії. Як Україні в такій ситуації треба змінити політику по Криму, і за якої умови буде повернуто окуповані українські території, в інтерв'ю "Апострофу" розповів російський економіст, екс-радник президента РФ (у 2000-2005 рр) АНДРІЙ ІЛЛАРІОНОВ.

— Чи варто очікувати змін в україно-російських відносинах після зустрічей президента США Дональда Трампа з міністрами закордонних справ України та Росії Павлом Клімкіним та Сергієм Лавровим, чи можлива в нинішній ситуації велика угода між Росією і США?

— Я б дав кілька рекомендації українцям, дипломатам, МЗС, уряду і президенту щодо вибудовування відносин зі США. Перша полягає в тому, що українська влада раз і назавжди має прийняти рішення про те, що ні американська, ні європейська влада, ні президент США, ні канцлер Німеччини, ні президент Франції, ні прем'єр-міністр Великобританії ніколи, ні за яких умов не повинні обговорювати з російськими представниками питання України без участі України. І якщо таке відбувається, то це має викликає негайний протест — публічний, гучний і приголомшливий з боку всіх органів державної влади України. Це абсолютно неприпустимо, коли питання України, обговорюються без участі українських представників фактично за їх спиною.

Друга рекомендація — українські представники повинні відмовитися від абсолютно провального, антиукраїнського процесу під назвою Мінськ-1 і Мінськ-2, від нездійсненних угод, які завдають шкоди Україні. Замість так званого Мінського або Нормандського формату, українська влада повинна дотримуватися Будапештського формату, під яким ставили відповідні підписи представники Великобританії, Сполучених Штатів, Росії й України. Такою має бути позиція української дипломатії.

І третя рекомендація — в жодному з документів, підписаних українською стороною за останні три з половиною роки: ні в Женевській заяві від 17 квітня 2014 року, ні в Мінському протоколі від 11 вересня 2014 року, ні в Мінських угодах від 12 лютого 2015 року немає такого слова як Крим. Це означає і не може інтерпретуватися інакше як де-факто визнання українською владою окупації і анексії Криму російським сусідом. Ну, якщо така позиція української влади, то тоді їй можна порекомендувати відмовитися від цієї позиції, оскільки ця позиція не відповідає національним інтересам України і українського народу.

— Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що Росія може почати нові агресивні дії проти України через події в Сирії, відповівши, таким чином, на ракетний удар США по авіабазі Шайрат, яка вірогідність такого сценарію? І які ваші прогнози щодо дій Путіна в Україні?

— У нього які плани були, такі й залишилися, нічого у Путіна не змінюється. Це агресія. Просто інша, він не відмовився від жодного пункту. Він же продовжує говорити, що Україна це неефективна, непрацююча держава, що режим здійснив державний переворот, він знову це повторив (2 травня під час зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель в Сочі, — "Апостроф"). До тих пір, поки в Україні триває економічна криза, в нього є додатковий аргумент для цієї концепції. Він має помилкове уявлення, але, тим не менше, він про це говорить, що немає такого народу як український.

— Що очікує Донбас у короткостроковій та довгостроковій перспективах, коли вдасться повернути ці території?

— У довгостроковій перспективі набагато простіше сказати. Вони повернуться під юрисдикцію України. Коли це станеться, я сказати не можу. Точно можу сказати, що це не відбудеться за цієї влади у Кремлі. Потім перший відповідальний керівник Росії, перший відповідальний державний діяч відновить російсько-український кордон, який визнано у відповідності з усіма документами міжнародного права.

— А що з приводу Криму? Коли ми зможемо повернути півострів?

— Ну, це територія України. Є міжнародно-визнаний кордон між Україною і Росією, який проходить по Керченській протоці.

— Після приходу до влади у Франції Еммануеля Макрона, як зміняться відносини між Росією і Францією? Посилить він санкції щодо Росії?

— Ні, санкції не посиляться. Санкції — це колективне рішення всіх країн, які входять до Європейського союзу, а не тільки Макрона. При всій повазі до нього, він не грає тут єдину скрипку і навіть не має вирішального голосу, це вирішується за погодженням. А за погодженням ніякого посилення санкцій не буде.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному