RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна придумала собі страховку на випадок великої війни

Статут НАТО час змінювати під Україну, кажуть в Раді

Статут НАТО час змінювати під Україну, кажуть в Раді Інструктор 173-ї повітряно-десантної бригади армії США навчає солдата Сухопутних військ ЗСУ під час навчань Fearless Guardian II. Міжнародний центр миротворчості та безпеки. Яворів, Львівська область. Фото: flickr.com/nato

Верховна Рада законодавчо закріпила зовнішньополітичний курс України на вступ до НАТО. Відповідний законопроект парламент підтримав 276 голосами. Але частина народних депутатів впевнена, що таке голосування не призведе до членства в НАТО, крім того, це може спровокувати нове загострення на Донбасі. При цьому волонтери підкреслюють, що Київ хоче отримати страховку на випадок великої війни з РФ.

Законопроект №6470 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо зовнішньополітичного курсу України)" ініціювали народні депутати із різних фракцій та груп, а також особисто спікер ВРУ Андрій Парубій та його перший заступник Ірина Геращенко. У пояснювальній записці до документа говориться про те, що законопроект має на меті "внесення необхідних змін до законів України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" та "Про основи національної безпеки України" для відновлення цілеспрямованого прагматичного курсу України на набуття членства в НАТО як стратегічного зовнішньополітичного пріоритету держави".

"Україна має достатні політико-правові передумови для повного інституційного зближення з Північноатлантичним альянсом, серед яких і відоме рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про однозначне визнання майбутнього членства України в цій організації, потреба в якому є незаперечним імперативом часу. Таку позицію нині стабільно поділяє понад половина українців. Реалізація цієї життєво важливої для країни перспективи залежить, головним чином, від самої України і пов’язана з кількома формальними кроками, одним з яких має стати законодавче закріплення курсу євроатлантичної інтеграції, скерованого на набуття членства в НАТО", - зазначають автори в пояснювальній записці.

Фактично, Україна повернулася на шлях євроатлантичної інтеграції, з якого пішла за часів президентства Віктора Януковича. Пізніше, в 2014 році, парламент скасував позаблоковий статус України. Тоді за закон №1014/3 (про внесення змін у деякі закони України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості) проголосували 303 народних депутати. Президент Петро Порошенко також неодноразово зазначав важливість прагнення України до НАТО, а також висловлював свій намір провести всеукраїнський референдум про членство України в НАТО.

Більшість народних депутатів вважають, що зближення з Альянсом матиме користь для України, зокрема, народний депутат від фракції "Народний фронт" Георгій Логвинський впевнений, що таким чином Україна зможе більш ефективно захищатися від російської агресії. "Нещодавно я був на юридичному комітеті Парламентської асамблеї Ради Європи, де виступав почесний гість, голова Парламентської асамблеї НАТО [Аллі Паоло]. Він повторив фразу, яку я говорю на кожній сесії ПАРЄ, що на сьогоднішній день Росія - це країна, яка порушує міжнародні правила, і коли ми захищаємо інтереси України чи Грузії, то ми захищаємо не Україну і Грузію, а весь Європейський союз і світову спільноту". Тому ми повинні захищатися від російської агресії. Якщо сьогодні ми не відстоїмо інтереси світової спільноти, що буде завтра, якщо буде загроза від Китаю, наприклад? Хто заступиться, якщо сьогодні пробачити Росії порушення міжнародних правил? Тому наш шлях - бігти в НАТО, і тоді у нас буде необхідний результат", - розповів "Апострофу" нардеп.

Хоча деякі парламентарі, які не підтримали законопроект, впевнені, що через військовий конфлікт, який відбувається на території країни, Україну не приймуть до НАТО, отже, таке голосування безглузде. "Треба діяти в рамках законодавства. І не тільки українського, але ми ще й намагаємося дотримуватися міжнародних правил. У статутних документах Північноатлантичного блоку є чітка вимога до тих країн, які можуть бути прийняті до НАТО. Країни, де є військові конфлікти, не можуть навіть претендувати на вступ до НАТО. Тому з нашої точки зору (фракції "Опозиційний блок", - "Апостроф"), просто смішно сьогодні говорити про те, що ми хочемо до НАТО. Хоча вони можуть відповісти: а ви що, не знаєте статуту?" - прокоментував "Апострофу" народний депутат від фракції "Опозиційний блок" Ігор Шурма.

Також парламентарій нагадав, що Україна вже намагалася розпочати співпрацю з НАТО: "Чому сьогодні прагнення до НАТО сприймається як ініціатива людей, які прийшли після Революції гідності? Хоча перший крок був зроблений ще за президентства Леоніда Кучми. Чому це всі замовчують? Тоді були перші спроби співробітництва, і не завжди через Україну нас не хотіли туди брати. І я переконаний, що й зараз нас туди не приймуть. Тому голосувати за просто бездарні речі і показувати, що ми не розуміємо, що відбувається в світі, не маємо на це права". Також Шурма висловив припущення, що через такі дискусії навколо вступу в Альянс посилиться військова напруга на Сході України.

Член фракції "Блок Петра Порошенка" і один з керівників громадянського корпусу "Азов" Олег Петренко також вважає, що таке голосування не призведе до членства в Альянсі. "Єдине, в чому я бачу позитив — можливо, все ж, рухаючись до НАТО, армія почне змінюватися, буде за стандартами НАТО, хоча б наближатися до них. Тому що зараз багато підрозділів існують не завдяки, а всупереч. І багато підрозділів самі реформуються за натівськими стандартами. Якщо Міністерство оборони, Генеральний штаб будуть не тільки за фінансовим забезпеченням, а й реально за натівськими стандартами існувати, наприклад, нарешті введуть сержантів, які матимуть таке значення, яке мають в країнах НАТО, у цьому все ж бачу позитив і сподіваюся, що в ході того, як Україна буде проситися до НАТО, буде змінюватися хоча б армія", - розповів він "Апострофу".

Водночас парламентарій підкреслив, що таким законопроектом Україна лише дає зрозуміти, що хоче вступити до НАТО, і що обов'язково необхідно провести всеукраїнський референдум з цього питання. "Але зараз у нас ще війна, яка вже три роки триває, скільки ще вона буде, ніхто не знає, тому, коли влаштовувати з цього приводу референдум — незрозуміло".

При цьому, заступник голови фракції "Народний фронт" і заступник голови постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Юрій Береза впевнений, що заради України НАТО може зробити виняток і схвалити її членство в Альянсі для того, щоб захистити від російської агресії інші території Європи. "Статут Альянсу був написаний коли? Багато років тому. А зараз світ постійно змінюється, тому для України в цьому плані можуть зробити виняток. А нам, маючи такого сусіда, як Росія, обов'язково потрібно членство в НАТО", - підкреслив Береза.

Відомий волонтер Роман Донік, коментуючи "Апострофу" голосування в парламенті щодо законодавчого закріплення зовнішньополітичного курсу України, висловив думку, що таким чином, Україна страхує себе на випадок великої війни. "Я скоріше за, ніж проти (вступу до НАТО, - "Апостроф"). У будь-якому випадку, нам це потрібно. Або Альянс, або ззаду Росія. Нам потрібно об'єднуватися з сильнішими партнерами, з якими нам по дорозі. Інше питання, що це дуже тривалий процес. За рік-два нічого не зміниться кардинально, крім того, жодна з країн, де відбувається якісь військові дії і є територіальні суперечки, не приймається до НАТО. А в нас є ситуація з Кримом, він окупований. Тобто справа навіть не в Донбасі, в нас частина території анексована, тому я не думаю, що справа скоро зрушиться з місця. Це, по суті, підготовка, як страховка на випадок великої війни. Нам треба заручитися підтримкою, і щоб НАТО саме висловило намір, що вони готові співпрацювати з нами", - підсумував волонтер.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному