RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Свої люди: за що Порошенко нагородив колишніх регіоналів орденами

В Адміністрації президента не можуть чітко пояснити, за що нагородили регіоналів

В Адміністрації президента не можуть чітко пояснити, за що нагородили регіоналів Фото: flickr.com/photos/poroshenkopetro

Президент України Петро Порошенко з нагоди Дня Конституції вручив нагороди політикам, спортсменам і тим, хто зробив значний внесок у розвиток держави. Поряд з атошниками, спортсменами, медичними сестрами та листоношами, у списку є прізвища екс-регіоналів, які 2014 року голосували за "диктаторські закони 16 січня", і навіть прокурор, якого звинувачують у незаконному збагаченні. За інформацією джерел "Апострофа" в Адміністрації президента, екс-регіонали і прокурор були нагороджені через те, що допомагають країні у важкі часи.

28 червня, з нагоди Дня Конституції, Петро Порошенко нагородив близько 190 осіб за "значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм". У списку - посмертно нагороджені американський парамедик Джозеф Стоун, який працював у місії ОБСЄ в Україні, та футболіст Степан Чубенко, якого катували і розстріляли бойовики ДНР. Порошенко нагородив також президента телекомпанії ICTV Олександра Богуцького, тенісистку Еліну Світоліну та інших. Поряд з героями АТО, лікарями, юристами до списку нагороджених потрапили й люди із сумнівними досягненнями. Наприклад, заступник начальника департаменту міжнародного правового співробітництва Генеральної прокуратури України, екс-прокурор сил АТО Костянтин Кулик, якого звинувачують у незаконному збагаченні. Зараз Кулик є фігурантом розслідування Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Він нагороджений орденом "За заслуги" III ступеня за "значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм".

Крім Кулика, у переліку нагороджених екс-регіонали - позафракційний народний депутат Олександр Герега та нинішній мер Чернігова Владислав Атрошенко, які голосували за так звані "диктаторські закони", що були ухвалені українським парламентом 16 січня 2014 року. Скандальні закони передбачали ув'язнення за вуличні протести, забороняли рух автоколон, що складалися більше ніж з п'яти авто (збиралися використовувати для боротьби з Автомайданом, - "Апостроф"), повертали до Кримінального кодексу арешт за наклеп у ЗМІ, надавали владі можливість блокувати доступ до інтернету без рішення суду, а за збір і поширення інформації про співробітників правоохоронних органів можна було потрапити за ґрати. Голосування відбувалося простим підняттям рук. За кілька років саме у День Конституції Герега та Атрошенко, які голосували тоді, отримують від Порошенка ордени "За заслуги" перед державою II та ІІІ ступеня відповідно.

Серед нагороджених також народний депутат від БПП Валерій Пацкан, який до недавнього часу вважався основним претендентом на посаду голови Рахункової палати, але після провального голосування в Раді, яке не підтримали навіть представники президентської фракції, так і не очолив відомство. У списку також є один із кандидатів на посаду голови Державного бюро розслідувань, керівник управління процесуального керівництва Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ Ольга Варченко, яка отримала почесне звання "Заслужений юрист України". Ольга Варченко є співробітником так званого "департаменту Кононенка-Грановського" в ГПУ і, як говорять в політикумі, креатурою Олександра Грановського - найближчого соратника президента.

Джерела "Апострофа" в Адміністрації президента зазначають, що не знають, за що конкретно нагородили екс-регіоналів, але наводять аргументи для обґрунтування цього нагородження. "Атрошенко - людина, яка зареєструвала законопроект щодо скасування законів 16 січня, буквально на наступний день, тому що тоді, як відомо, було парнокопитне голосування, тому його зв'язка з 16 січня по факту є. Але, з іншого боку, ніхто чомусь не додумався відразу зареєструвати законопроект про скасування. А по Герезі, це суто суб'єктивна думка, але я точно знаю, що Герега, попри те, що він регіонал, це неофіційна інформація, але тільки на АТО він витратив кілька мільйонів гривень, на підтримку солдатів. Коли стояло питання по Авдіївці, він без питань виділяв електростанції, які у нього в магазині коштують за 100 тисяч гривень, і він без питань реагував по першому дзвінку. Тобто тихенько, без піару робив добрі справи. Це при тому, що на тому ж Донбасі та в Криму в нього залишився бізнес, який віджали. Тобто я не знаю, за які саме досягнення нагородили... Але я кажу ті речі, які очевидні. По Кулику можу сказати, що він допоміг повернути кошти Януковича... Якщо хтось вважає, що це не варто нагороди, я не знаю... Я вважаю, що так. А то у нас як у радянській системі, якщо ти виражаєш точку зору, яка не подобається комусь, ти відразу стаєш ворогом народу. У нас всі не без гріха, але чомусь так відбувається, що одних починають критикувати, а інших ні", - зазначає співрозмовник "Апострофа" в АП.

У той же час пізніше у відповідь на запит "УП" Адміністрація президента повідомила, що не може розкрити інформацію про те, за що нагородили цих людей. "Преамбула указу є загальною, нею не конкретизують заслуги (вклад) кожної нагородженої особи. Конкретні заслуги (вклад) вказують у нагородних листах, які направляють разом з поданням про нагородження. Нагородні листи містять конфіденційну інформацію про особу (персональні дані), тому не можуть передаватися третім особам", - зазначили в адміністрації Порошенка.

При цьому там уточнили, що подання про нагородження Олександра Гереги вніс голова Верховної Ради [Андрій Парубій]. Подання про нагородження Владислава Атрошенка внесла Чернігівська обласна державна адміністрація за письмової підтримки голови Асоціації міст України Віталія Кличка. Подання про нагородження Костянтина Кулика внесла Генеральна прокуратура.

Політичний експерт Кирило Сазонов припускає, що, теоретично, президент просто міг не бачити нагородних листів, які йому надає його Адміністрація. "Така ймовірність є, але це не знімає з нього відповідальності, якщо він довіряє такі речі іншим людям, значить, цілком бере відповідальність на себе", - прокоментував експерт "Апострофу". За словами Сазонова, з такими людьми як Герега та Атрошенко президенту вигідно дружити, тому такі нагороди - не випадкові.

"Атрошенко - впливова людина в Чернігові, переміг по мажоритарці (під час дострокових парламентських виборів 2014 року, - "Апостроф"), набрав більше 50%, тобто він дасть необхідний відсоток на виборах президентській партії й президенту. З такою людиною, звичайно, вигідніше дружити, як і з Герегою, який має достатньо можливостей. Крім того, вони обидва з тих людей, які будуть зберігати вірність кожному, хто при владі, вони будуть служити досить вірно, тобто поки ти нагорі - можеш на них розраховувати. З точки зору моралі, це виглядає досить дивно, з точки зору великої політики - цілком логічно", - зазначив Сазонов.

А ось політолог Петро Олещук впевнений, що це нагородження було заплановане, і президент про це знав. "Я думаю, що це було зроблено свідомо, просто ніхто не прораховував громадського резонансу цього нагородження. Це стандартна процедура ще з часів Леоніда Кучми, коли з нагоди якихось свят відбувалися такі державні нагородження. Як правило, нагороджують саме людей, які представляють так звану політичну еліту. Тому він просто продовжив цю традицію", - вважає Олещук. Експерт упевнений, що таким чином Порошенко просто заохотив своїх соратників: "Президент відзначив "своїх", вони для нього класові товариші, вони належать до тієї ж соціальної групи, вони йому близькі люди, тому ніхто не бачить в цьому ніякої проблеми, крім громадян України".

Олещук також висловив думку, що слід взагалі переглянути і скасувати подібні державні нагороди. "Я думаю, що треба взагалі переглядати систему нагород, систему нагородження, тому що вона була дуже сильно девальвована за минулі роки. І я взагалі вважаю, що в країні в стані війни можуть бути нагороджені державними нагородами тільки ті люди, які безпосередньо пов'язані з бойовими діями, за якісь військові подвиги або інші подвиги невійськового характеру, але не менш важливі і значущі для суспільства", - резюмував експерт.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли