RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Плакати не буде: Путін придумав, що робити з ДНР-ЛНР

Москва готується перекласти витрати на так звані "республіки" на бюджет

Москва готується перекласти витрати на так звані "республіки" на бюджет Путін продовжить фінансувати ДНР і ЛНР шляхом скорочення витрат на медицину, освіту та пенсії в Росії. Фото: varlamov.ru

Четвертий місяць поспіль іноземні інвестори скорочують свої внески в активи в РФ. За даними російських ЗМІ, стався найбільший відтік інвестицій за останні три з половиною роки. Про те, як це вплине на фінансування Росією анексованого Криму і, перш за все, так званих ДНР і ЛНР, і що вигадав Володимир Путін у питанні виділення грошей на окупований Донбас, "Апострофу" розповів російський політолог Дмитро Орєшкін.

Відтік в основному спекулятивний з ринкових паперів: тобто продають акції. Це в довгостроковому плані погано, тому що означає, що погіршується інвестиційний клімат, менше довіри до російського потенціалу. Це означає, що будуть дорожчі позики для Росії, що світовий бізнес втрачає довіру до Росії як місця вкладення грошей та інвестицій. Але зараз витікає на два порядки менше, ніж на початку всієї української епопеї. Адже, власне, і витікати вже нічому.

Так що прямої і безпосередньої ролі у фінансуванні того, що називається ДНР-ЛНР, я поки не бачу. Зрозуміло, що економічна ситуація погіршується, але погіршується вона стабільно – немає катастрофічного падіння. Ці втрати можна компенсувати за рахунок інших статей видатків: зменшити пенсії, обмежити зростання зарплат, скоротити інвестиції. Але речі, пріоритетні з погляду Володимира Путіна, усе одно будуть фінансуватися. Зрозуміло, що так звані ДНР-ЛНР - задоволення досить дороге. Але безпосередньо з курсом акцій воно не пов'язано, тому що різні джерела фінансування.

ДНР-ЛНР зі зрозумілих причин фінансуються не з бюджету. Є такий термін, як "басейн" – додаткове, сіре, непрозоре для громадського контролю та навіть для уряду джерело, куди великий бізнес скидається на вимогу керівництва країни. Із нього, природно, і отримують гроші самопроголошені "республіки". Непрямі ознаки говорять, що у "басейну" відкрилося дно. Зокрема, це проявляється в тому, що з'явилася "чудова ідея" зробити в ДНР-ЛНР туристичний кластер – це офіційна державна програма, на яку будуть витрачати гроші з бюджету. Зрозуміло, що ніякого туристичного кластера там не буде, тому що важко собі уявити людину, яка приїде з туристичними цілями в ДНР або ЛНР. Але зате з'являється офіційний пункт, за яким туди можна переказувати гроші. Так що я думаю, що грошовий потік не вичерпається – просто значну частину витрат переведуть на бюджет. Доведеться потіснитися якимось іншим статтям: освіті, медичному обслуговуванню, почасти, можливо, обороні.

Але оскільки ДНР-ЛНР – це річ у путінській системі цінностей пріоритетна (він не може звідти піти, не втративши обличчя), гроші знайдуть. Я б на місці української громадськості з цього приводу руки не потирав, тому що вб'ється, але фінансувати буде. Інша справа, що в довгостроковій перспективі це камені, які вішаються на шию і ускладнюють плавання у світовому фінансовому океані: Крим коштує близько 100 млрд рублів на рік, ДНР-ЛНР, мабуть, дорожче, тому що там людей більше, та ще й діюча війна. Плюс санкції, контрсанкції – усе разом це коштує досить багато. Путін не відчуває з приводу ДНР-ЛНР ніякого захвату, але відстебнути цей баласт теж не може.

Так що Росія спини не зламає, але рух це загальмує: у довгостроковій перспективі ми будемо відставати, відставати, відставати, усе менше радіючи "Кримнашу", бо вже набридло радіти... Але, звичайно, Володимир Володимирович Путін не заплаче і не скаже: "Ех, даремно я сюди вплутався". Москва, природно, спробує повісити витрати на ДНР-ЛНР на Україну. Можливо, навіть будуть говорити про це з тим же Трампом. Але дуже важливо вийти із ситуації таким чином, щоб не втратити обличчя, тому що і так вже Путіну кажуть, що він зливає Донбас. Але я так розумію, що в Україні теж не клінічні ідіоти при владі перебувають...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України