RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трамп привіз у Європу відповідь на російські ракети в Криму та біля кордонів ЄС - Костянтин Боровий

Всією своєю історією Польща заслужила позицію лідера в протистоянні з Росією

Всією своєю історією Польща заслужила позицію лідера в протистоянні з Росією Президент США Дональд Трамп виголосив промову біля пам'ятника жертвам Варшавського повстання, який є символом боротьби поляків з окупантами в роки Другої світової війни. Фото: EPA/UPG

6 червня уряд Польщі підписав меморандум з урядом США про постачання протиракетних систем Patriot. Підписання документа відбулося під час візиту президента США Дональда Трампа. Чому Польща заслужила на цю зброю, яка буде відповіддю на агресію РФ, зокрема, її ракети в Калініграді та Криму, та чому Варшава може стати лідером у протистоянні з Росією, об'єднавши навколо себе країни Східної Європи, в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів лідер російської опозиційної політичної партії "Західний Вибір" Костянтин Боровий.

- Це озброєння допоможе Польщі, чи це політичне рішення, яке демонструє підтримку?

- На жаль, на прикладі України ми бачимо, що це не психологічна або інформаційна війна. Вона включає в себе і стадію такої гарячої війни. Від неї і хочуть захиститися поляки, знаючи, що традиційно Росія являла небезпеку для незалежності Польщі, століттями.

Крім того, можливе створення конфліктів на території країн Балтії. В Естонії, де вже був конфлікт, коли переносили пам'ятник солдату (у 2007 році в Таллінні був демонтований і перенесений з центру міста на військове кладовище пам'ятник радянському солдату-визволителю. Подія супроводжувалася масовими заворушеннями, - "Апостроф"). У Латвії є традиційно підтримувана Росією точка нестабільності - Латгальський район (регіон на сході Латвії, - "Апостроф"), де жителі відверто і відкрито очікують танки Путіна.

- Як польські Patriot вплинуть на ситуацію в країнах Балтії, зможуть вони знизити градус напруженості?

- Цю напруженість створювали не поляки і не американці. Недарма президент США Дональд Трамп в Польщі говорив, що Росія створює напруженість у цьому регіоні. Завдання поставок озброєння - не знизити напруженість, а підвищити безпеку не тільки в Польщі, а й у Європі взагалі. Жартома чи серйозно питання про можливий наступ на країни Європи постійно використовується в пропагандистській кампанії.

Якби в України були ці засоби захисту, то зараз була б зовсім інша ситуація, і ми не думали би про те, як захистити Україну від агресії, яка вже давно почалася.

- Може після цього Україна розраховувати на озброєння?

- У випадку з Україною, конфлікт вже почався. Україна робить дуже мало для того, щоб припинити або змінити хід конфлікту. На жаль, це видно з Росії та Сполучених Штатів. Україна дуже обережно, дипломатично себе поводить. Це пов'язано із зобов'язаннями перед європейцями та іншими проблемами. Доти, доки Україна не буде себе реально захищати, допомагати їй немає сенсу.

- Якою, на вашу думку, може бути реакція Росії на ці поставки зброї? Швидше за все, без істерії не обійдеться?

- Напевно буде пропагандистська атака, напевно будуть використані кібервійська, які створили нещодавно. Напевно будуть дуже гучні заяви та погрози міністерства оборони. В сьогоднішніх умовах Росія, яка забезпечує сучасні засоби захисту і нападу звичайним викраденням мікросхем на ринку Сполучених Штатів, не в змозі конкурувати в області озброєння. Це нічим крім заяв закінчитися не може.

Путін дуже довго створював приводи для переговорів, створював напруженість там, де вона йому не потрібна. Напруженість заради напруженості. Два десятки Patriot великого значення не мають, але як відповідь на розміщення С-300 і С-400 в Калінінграді, як відповідь на можливе розміщення ракетних установок в Криму, на мою думку, це дуже правильне рішення.

- Ви вважаєте, що тієї кількості протиракетних систем Patriot, яке поставлять, не вистачить, щоб змінити хід реального збройного конфлікту?

- Ні. Це, безумовно, символічна зброя. У такій кількості це - на один-два дні бойових дій.

- Польща прагне стати геополітичним центром Східної Європи. Як цей, безумовно, значущий успіх вплине на її амбіції?

- Всією своєю історією Польща заслужила позицію лідера у протистоянні з Росією. Просто раніше потреби у такому лідерові не було - всі вирішували ці питання автономно. Країни Балтії, Україна, Молдова, Грузія. Сьогодні, коли Росія загрожує не кожній окремій країні, а Східній і Центральній Європі, ця консолідуюча функція дуже важлива.

Польща, на відміну від центральноєвропейських країн, дуже давно піднімає питання про небезпеку Росії. Ще до початку конфлікту з Україною Польща говорила про це. У тому сенсі поляки, на жаль, не помилилися.

У свій час я проводив інтерв'ю з (першим головою "Відновленого Сейму" Литви - "Апостроф") Вітаутасом Ландсбергісом, і обговорювали питання про те, що такі алармістські заяви лунають з країн Балтії та Польщі. А країни Центральної Європи - Німеччина, Франція - на Раді Європи, наприклад, займалися тим, що постійно заспокоювали країни Східної Європи. Але вони виявилися праві.

Прізвисько "інваліди комунізму", яке французи й німці застосовували щодо прибалтів, поляків, українців, певною мірою правдиве. Це країни, які найбільше постраждали від комунізму, країни, які пережили жахливі катастрофи глобального масштабу. Україна - Голодомор, Польща - Катинь, окупацію, країни Балтії - депортацію та окупацію. Достатньо зайти в музеї окупації в Естонії, Литві, щоб це все згадати. Ці країни заслужили право бути експертами в питаннях взаємин з Росією. Найголовніше - вони виявляються завжди праві, найгірші їхні припущення, які спочатку здаються маячнею божевільного - окупація України, Грузії, окупація Латвії, яка ще не відбулася. Все це виявляється реальністю, якщо жодні заходи щодо захисту від цієї агресії не вживаються.

Ми знаходимося на самому початку етапу розвалу пострадянської імперії, етапу, на якому сама імперія небезпечна й агресивна. Її розпад відбувається, як розпад будь-якої іншої імперії, відбувається з різними важкими ексцесами, які кваліфікуються як злочини проти людяності, військові злочини в Україні, Сирії, Грузії.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України