RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кремль готовий міняти стратегію на Донбасі, приблизні терміни відомі - приватна розвідка США

Stratfor про плани Кремля переглянути підходи до фінансування бойовиків на Сході України

Stratfor про плани Кремля переглянути підходи до фінансування бойовиків на Сході України Москва планує скоротити гуманітарну підтримку непідконтрольних українському уряду районів Донбасу Фото: EPA/UPG

Росія може незабаром змінити свою стратегію в конфлікті в Україні. Згідно з повідомленням російських ЗМІ, з 2019-2020 років Москва планує скоротити гуманітарну підтримку непідконтрольних українській владі районів Донбасу. Такі плани нібито обговорювалися на нараді в російського віце-прем'єра Дмитра Козака. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков спростував повідомлення, заявивши, що Росія не збиралася відмовлятися від гуманітарної допомоги жителям окупованого Донбасу. Однак він зазначив, що в Росії йде процес "перерозподілу ресурсів". Такий коментар примітний, оскільки дає змогу припускати, що Кремль розглядає зміну в тому, яким чином – якщо не в якій мірі – він фінансує захоплений Донбас. Про це йдеться у звіті приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є у розпорядженні "Апострофа".

Примітно, що інформація про зміни у фінансуванні сепаратистів (бойовиків так званих ДНР-ЛНР і ОРДЛО в цілому, - "Апостроф") з'явилася на тлі майбутніх обговорень щодо миротворчої місії ООН на Донбасі. На початку вересня президент Росії Володимир Путін запропонував ввести миротворців на лінію розмежування між силами АТО і бойовиками, підтримуваними Росією, для захисту спостерігачів ОБСЄ.

Україна і Захід розкритикували пропозицію через її обмеженість. Замість цього Київ закликав надати миротворчим силам ООН доступ до всієї території Донбасу, в тому числі кордону з Росією.

Тим не менше ця пропозиція активізувала тривалий переговорний процес з українсько-російського конфлікту. Передбачається, що президент України Петро Порошенко представить план Києва щодо миротворчої місії ООН на Донбасі перед Генеральною Асамблеєю організації в Нью-Йорку 20 вересня. Путін навіть заявив про готовність розширити свою початкову пропозицію і надати миротворцям доступ до інших територій, де у відповідності до Мінських домовленостей вже присутні спостерігачі ОБСЄ.

Майбутня Генасамблея ООН буде важливою в контексті спостережень за дипломатичними зрушеннями у вирішенні конфлікту між Україною і Росією, а також за участю в цих переговорах ключових західних гравців, таких як Німеччина, Франція і США. З огляду на суперечливі позиції та різні вимоги сторін, малоймовірно, що миротворчі сили ООН будуть розгорнуті в найближчому майбутньому.

Тим не менш Генасамблея надасть можливість деескалувати наростаюче протистояння між Москвою і Заходом. Принаймні, останні події говорять про те, що Росія шукає способи послабити тиск з боку Заходу за її участь у війні в Україні. Росія буде продовжувати підтримувати непідконтрольні території Донбасу через розташування регіону на кордоні. Але Москва демонструє готовність бути більш гнучкою в своїх підходах та обсягах підтримки окремих районів Донецької та Луганської областей.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному