RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трамп дуже розчарований Путіним, є плани допомогти Україні – радник президента США

Ньют Гінгріч оцінив політику американського президента

Ньют Гінгріч оцінив політику американського президента Ньют Гінгріч Фото: EPA/UPG

НЬЮТ ГІНГРІЧ – колишній спікер Палати представників США і позаштатний радник президента Дональда Трампа, республіканець і кандидат в президенти на виборах у 2012 році. Він був одним із гостей 14-го форуму "Ялтинська європейська стратегія" (YES), що відбувся минулого тижня в Києві, та презентував свою книгу "Розуміння Трампа: Бачення". У бліц-інтерв'ю "Апострофу" Гінгріч розповів про політику чинного президента США та відносини Штатів з Росією.

- У межах форуму ви презентуєте свою книгу "Розуміння Трампа: Бачення". А ви самі розумієте Трампа?

- Частково. Не знаю, чи взагалі хтось розуміє його повністю – Трамп дуже, дуже непроста людина. Однак частково я його розумію.

- Трамп досі намагається боротися зі спадщиною Обами. У той же час політика США зараз багато в чому нагадує політику попередньої адміністрації. Чому так?

- За винятком того, що вона значно агресивніша. У адміністрації схиляються до надання [Україні] летальної зброї, вони розширили санкції проти Росії, доклали значно більше зусиль для знищення ІДІЛ, вони значно агресивніші щодо Північної Кореї, вони були дуже жорсткими з європейцями, щоб ті збільшили свої інвестування в НАТО (видатки на оборону, – "Апостроф"). Тому я вважаю, що хоча загальний курс багато в чому такий самий, Трамп значно агресивніший, ніж був Обама.

- Чи не вважаєте ви, що Трампові подобаються Росія чи Путін?

- Думаю, Трамп дуже розчарований Путіним. Думаю, він вважав, що є шанс на те, що Путін змінить свою поведінку. Мені здається, що всі наявні докази свідчать, що Путін встав на шлях, несумісний з політикою США. І саме тому, думаю, ми бачимо, що Конгрес ухвалив значно більш потужні санкції, і чуємо про плани допомогти Україні, чому і зміцнюються позиції в країнах Балтії і ми сміливіше втручаємося за всіма напрямками.

- То чи може, на вашу думку, Трамп досі вважати, що російсько-американська "велика угода" все ще можлива?

- Ні. "Велика угода" з Росією вимагатиме таких суттєвих змін, що це дуже малоймовірно.

- То Росія не буде готова до компромісів після того, як останні санкції набудуть чинності?

- Поки не знаю. Я бачу, що Росія агресивна, проводить маневри в Білорусі, які будуть наймасштабнішими за довгий час. Росія продовжує агресивні дії на Сході України. Не бачу ніякої зміни в позиції Росії щодо Криму. Росія продовжує інвестувати в Сирію. Тому я не готовий сказати, що є якась велика ознака того, що росіяни (а, зрештою, росіяни – це Путін) готові піти на це.

- Якщо врахувати, що ми бачимо зараз на полі бою в Сирії, падіння Ракки чи щось на кшталт цього завдасть поразки ІДІЛ?

- Я гадаю, що ми переможемо ІДІЛ. Але [Башар] Асад, мабуть, втримається. Будуть ірансько-сирійсько-російські відносини. І ми опинимося в ситуації значно активнішого опору Ірану. Побачимо, чи зможемо ми тоді залагодити конфлікт з росіянами. Але коли Трамп вдарив ракетами по сирійській військовій базі, ми не просили в росіян дозволу. Ми попередили їх про удар за годину, щоб вони забрали своїх солдатів. Це і є наша свого роду позиція: ми не збираємося просити дозволу Москви.

- Як Трамп бачить роль Башара Асада після поразки ІДІЛ?

- Думаю, він певною мірою радий, що вони (росіяни та сили Асада, – "Апостроф") допомагають в цьому, але, думаю, він також розуміє, що росіяни значно більше зацікавлені в захисті Асада, ніж в поразці ІДІЛ. Тому Іран і Росія, мабуть, продовжать підтримувати Асада.

- Не завадять цьому протиріччя між Іраном і Росією?

- Росію та Іран тісно пов'язують намагання домовитися про спосіб втримати Асада. Мабуть, у росіян не такий значний антиізраїльський інтерес, вони активно ведуть з Ізраїлем бізнес. Але, з іншого боку, Росія не буде намагатись швидко зупинити "Хезболлу" в її намаганнях зміцнитися за рахунок іранських систем озброєння.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві