RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Чому Каталонія - не ДНР-ЛНР і Крим: дуже важлива відмінність

Є два варіанти за підсумками так званого референдуму в Каталонії

Є два варіанти за підсумками так званого референдуму в Каталонії Підтримка ідеї незалежності Каталонії не має 100-відсоткової популярності серед населення самої Каталонії Фото: EPA/UPG

Так званий референдум щодо незалежності Каталонії є спробою місцевої еліти домогтися фінансової самостійності від Мадрида, і в нього є суттєва відмінність від незаконних "референдумів" 2014 року на Донбасі та в Криму. Про це "Апострофу" розповів політичний аналітик Андрій Бузаров, коментуючи результати голосування, що відбулося 1 жовтня в Барселоні та інших містах Каталонії.

Перш за все, те, що потрібно розуміти громадянам України і всім людям, які цікавляться зовнішньою політикою - не варто порівнювати так званий референдум у Каталонії з тими так званими "референдумами", які були на Донбасі, в Криму або навіть у будь-якій точці світу.

Чому? Референдум в Каталонії не мав яскраво вираженого зовнішньополітичного втручання. І, взагалі, ситуація з проблемою сепаратизму в Іспанії не має зовнішньополітичної підтримки. Тобто жодна інша держава не розвиває, не підтримує і не сприяє поглибленню сепаратизму в Каталонії та інших регіонах Іспанії. Отже, неможлива зовнішньополітична підтримка сепаратистів у Каталонії або баскських сепаратистів.

Це реально внутрішня проблема Іспанії, яка існує дуже давно. Існує протягом багатьох років. І ця проблема вимагає національної згоди та консенсусу.

Не виключено, що головною причиною нинішнього референдуму та суспільно-політичної дестабілізації в Іспанії стали економічні інтереси окремих еліт і, перш за все, Каталонії. Вони намагаються домогтися фінансової самостійності від Мадрида і використовують політичні гасла, політичні методи, в тому числі проведення так званих референдумів для того, щоб виторгувати у Мадрида якісь умови.

Другий момент, який потрібно розуміти: підтримка ідеї незалежності Каталонії не має 100-відсоткової популярності серед населення самої Каталонії. Більшість людей, можливо, і підтримують цю ідею, але не все населення. Оскільки історично, культурно, економічно Каталонія інтегрована з іншою частиною Іспанії і не так-то просто відірвати цей регіон від країни. Тому не варто переоцінювати панування ідеї незалежності в Каталонії.

Найскладніше питання, яке лякає багатьох - що буде далі. Чи визнає світова спільнота ідею незалежності, чи будуть збройні зіткнення, як далі розвиватимуться події.

Дивіться також: Кривавий референдум в Каталонії: опубліковані вражаючі відео багатотисячного протесту в Барселоні

Але, перш за все, я хочу нагадати, що напередодні референдуму представники Європейського союзу сказали, що бачать Іспанію єдиною. Також і президент США Дональд Трамп в ході спільної прес-конференції з прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм сказав, що він бачить Іспанію єдиною. Отже, визнання каталонського референдуму з боку світової спільноти, в тому числі навіть Росії, неможливе. Тому ми можемо говорити тільки про погіршення політичної ситуації в самій Іспанії та, відповідно, в Каталонії.

Можливі два основні варіанти розвитку подій. Перший - Мадрид займає принципову позицію, не звертає уваги і вживає жорстких заходів як до політичних партій, які є прихильниками незалежної Каталонії, так і до окремих активістів. І з часом, можливо, ситуація заспокоїться.

Другий момент - це можливість повторення подібної акції в інших регіонах. Наприклад, серед баскських сепаратистів або в інших куточках Іспанії з вимогою призначити референдум або з вимогою розширення повноважень для відповідного регіону. Це вже називається федералізм.

Справа в тому, що Іспанія, згідно конституції 1978 року, не є федеративною державою. Це унітарна система, що має в своєму складі автономії. Але якщо окремі регіони вимагатимуть розширення повноважень - це, рано чи пізно, призведе до федералізації Іспанії. В цьому окремі політичні сили, в тому числі і прем'єр-міністр країни, бачать небезпеку. І якщо нинішнє керівництво Іспанії не захоче вирішити цю проблему, тоді це загрожує зменшенням популярності правлячої партії і правлячих політиків, оскільки суспільство побачить, що проблема не вирішується і політики не здатні її вирішити.

Але багато хто вірить у національну згоду в Іспанії, яка була продемонстрована всім, коли після теракту, що стався в серпні в Каталонії, король Іспанії Філіпп VI, прем'єр-міністр і президент Каталонії стояли разом і говорили, що тероризм не пройде, і вони не бояться міжнародного тероризму в Іспанії. Тому національна згода можлива, і вона реальна, незважаючи на драматичну ситуацію.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України