RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Жорсткий наказ Кремля: чому Собчак визнала Крим українським

Журналістка балотується в президенти "за жорстким наказом Кремля", кажуть в РФ

Журналістка балотується в президенти "за жорстким наказом Кремля", кажуть в РФ 24 жовтня Ксенія Собчак дала першу прес-конференцію після заяви про участь у виборах президента РФ Фото: EPA/UPG

Журналіст і ймовірний кандидат у президенти Росії Ксенія Собчак на прес-конференції 24 жовтня заявила, що Крим належить Україні і його було забрано Росією в порушення Будапештського меморандуму. Крім того, вона вказала на необхідність вирішення питання українських політв'язнів в РФ. Російський публіцист і журналіст Леонід Радзіховський розповів "Апострофу", чому, на його думку, Собчак виступила з подібною заявою і що вказує на те, що вона балотується в президенти "за жорстким наказом Кремля".

Оскільки кандидат в президенти Ксенія Собчак – проект Кремля, вона не повинна виходити і говорити: "Я за Путіна". Вона має говорити: "Я проти Путіна. Я представляю опозиційну точку зору". Це її роль у цій виставі. У відповідності з роллю вона і поводиться. Більше того, вона формулює такі різкі оцінки, які у Росії відносно мало хто підтримує. Тому що, по-перше, їй немає потреби ганятися за великою кількістю тих, хто за неї проголосує. По-друге, якраз такі різкі оцінки, що не збігаються з думкою більшості жителів Росії, працюють на те, щоб показати, наскільки слабкі, непопулярні й невпливові прозахідні ліберальні сили. Так що вона все робить, як і було задумано.

Вона і далі буде критикувати Путіна, і досить енергійно. Просто не переходячи на особистості й не зачіпаючи теми, пов'язані з особистими грошима, тобто ті, які Путіну неприємні і для нього особисто болючі. А політично вона, безумовно, буде саме його критикувати. Кого ж іще?

За російським законом, який заради Собчак ніхто ж не змінить, у президенти можна йти або від партії, яка представлена в Думі або має там якусь кількість голосів ("Яблуко", наприклад) – але у Собчак немає жодної партії, взагалі ніякої, – або зібравши не менше 300 тисяч підписів по всіх регіонах Росії. У Собчак немає організації, вона повинна ось зараз, із коліс, створити організацію, яка за півтора чи два місяці збере по всіх регіонах Росії 300 тисяч підписів, але не більше двох тисяч у кожному регіоні. І це мають бути підписи такої якості, щоб їх зареєструвала ЦВК. Тобто потрібно роздати гроші місцевим конторам – ЖЕКам або якимось бюро, щоб ті зібрали підписи. Цей номер нереальний – тому що якщо адміністрація президента не захоче, то ЦВК ці підписи не зареєструє. Крім того, за місяць створити організацію, яка у всіх регіонах збере 300 тисяч підписів, практично нереально.

Другий момент – гроші. У Росії просто немає таких божевільних олігархів, які будуть давати гроші проти бажання адміністрації президента. Природно, жодного шансу в Собчак немає – всі це прекрасно знають. Тоді навіщо давати гроші? Кому потрібні проблеми? І заради чого?

Отже, за двома позиціями – організаційна робота і гроші – очевидно, що Собчак може діяти навіть не за згодою, а тільки за жорстким наказом Кремля. А Кремлю це потрібно для пожвавлення цього абсолютно мертвого дійства, яке неможливо дивитися (президентських виборів в РФ, - "Апостроф"). Крім того, Собчак має показати, наскільки маловпливові і малопопулярні ліберали, що, мовляв, взагалі ліберали – це просто блазні горохові, клоуни на зразок неї.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному