RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вимотує Порошенка: чи депортують Саакашвілі з України

У Саакашвілі є способи відтягнути свою екстрадицію

У Саакашвілі є способи відтягнути свою екстрадицію Українська влада заговорила про можливу депортацію Міхеіла Саакашвілі Фото: EPA/UPG

Лідер партії "Рух нових сил", колишній губернатор Одеської області Міхеіл Саакашвілі продовжує мітингувати біля стін Верховної Ради та скликає своїх прихильників на наступне віче. І поки політик намагається підігріти акції протесту, українська влада всерйоз заговорила про його можливу депортацію з України. Чи наважиться Банкова на такий крок та що робити Саакашвілі, аби уникнути цього, розбирався "Апостроф".

Чому Саакашвілі не мають чіпати

Після того як частина політичних сил дистанціювалася від акції протесту за "велику політичну реформу", під Верховною Радою залишилися мітингувати лише представники "Руху нових сил" на чолі з Міхеілом Саакашвілі, частина нардепів від "Самопомочі" і деякі представники батальйону "Донбас". Протестувальники сконцентрувалися на проведенні так званої Школи реальної політики (майданчик під куполом біля стін парламенту, де виступають різні іноземні політичні діячі) та віче (останнє відбулося 29 жовтня, нове анонсують на 7 листопада, тобто на початок пленарного тижня). При цьому організатори готові розширити список вимог до влади і, крім створення антикорупційного суду, скасування депутатської недоторканності й нового виборчого законодавства, закликають тепер до дострокових президентських і парламентських виборів, а також ухвалення закону про імпічмент президента.

Після відмови від надання йому статусу біженця в Україні сам Саакашвілі повідомив про намір перебратися в наметове містечко. Політик заявив, що за дорученням генерального прокурора Юрія Луценка вже розпочато процес підготовки документів з метою його арешту та екстрадиції до Грузії, де відкрито чотири справи щодо колишнього президента.

Висилати людей з близького оточення Міхо українська влада вже почала. Так, раніше стало відомо про депортацію його колишнього водія Михайла Абзіанідзе, колишнього начальника його особистої охорони в Грузії Георгія Рубашвілі і підполковника грузинської армії у відставці Давида Макішвілі. За словами Саакашвілі, усіх трьох побили і з мішками, надітими на голову, вислали з України "за особистим розпорядженням Петра Порошенка".

Як попередив Луценко, з України можуть видворити 20 соратників екс-губернатора, пізніше генпрокурор почав натякати на ймовірну екстрадицію самого Саакашвілі.

"Якщо раніше я заявляв, що Саакашвілі має статус, який унеможливлює його депортацію або екстрадицію будь-яким чином, то зараз Державна міграційна служба відмовила йому в статусі біженця, про який він написав заяву, і пан Саакашвілі, як завжди, до суду з оскарженням цього рішення не звернувся", - заявив Луценко.

Міхеіл Саакашвілі в наметовому містечку біля стін Верховної Ради Фото: EPA/UPG

Утім, сам Міхо заявив, що оскаржив у суді указ президента про позбавлення його українського громадянства. Адвокат політика Маркіян Галабала в коментарі "Апострофу" уточнив, що відповідний позов був поданий 29 жовтня.

"Поштою був направлений позов до Вищого адміністративного суду України про оскарження указу президента про припинення громадянства Саакашвілі", - сказав юрист.

За його словами, депортація Саакашвілі не може бути здійснена з трьох причин. По-перше, після оприлюднення указу президента про припинення громадянства Саакашвілі має статус особи без громадянства, яка постійно проживає в Україні.

"Згідно із законом України про статус іноземців та осіб без громадянства, видача таких осіб не допускається. Це такий специфічний статус, оскільки особа без громадянства може мати два різних статуси – особа без громадянства та особа без громадянства, яка проживає в Україні, - пояснив захисник. – Крім того, у 2015 році Генпрокуратура вже раз відмовила в задоволенні запиту грузинської сторони про видачу Саакашвілі у зв'язку з тим, що такий запит на екстрадицію був політичним переслідуванням, і нічого з того часу не змінилося. По-третє, Саакашвілі намагається отримати статус особи, яка потребує додаткового захисту відповідно до закону України, а видача таких осіб не допускається".

Тепер у Саакашвілі є півроку на оскарження рішення про позбавлення його громадянства, пояснює в коментарі "Апострофу" юрист Діна Дрижакова.

"Отримання статусу біженця – це тільки один з варіантів залишитися в Україні. Адже ані депортація, ані адміністративне видворення не проводяться під час розгляду заяви. Можна припустити, які будуть подальші кроки Саакашвілі. Це оскарження відмови у наданні статусу біженця. Таку заяву він може подати в Окружний адміністративний суд, і час його законного перебування у нас відразу сильно збільшиться, бо цей суд славиться своїм тривалим розглядом справ. Розгляд справи може тривати роками, і весь цей час людина буде законно перебувати у нас із правами людини, яка шукає захисту. Але в таких випадках людина не має права брати участі у виборчому процесі", - зазначила юрист.

Альтернативні варіанти

Однак не всі опитані "Апострофом" фахівці у сфері права впевнені, що депортація Саакашвілі неможлива найближчим часом.

"У нас за законодавством особа без громадянства може бути депортована, - заявив "Апострофу" адвокат Іван Ліберман. – Або є другий варіант розвитку: його відправляють в табір, де тримають людей без громадянства, тобто апатридів, без посвідчення на тимчасове місце проживання. Це міні-табір, який, як правило, знаходиться на території кордону і де вони (особи без громадянства, - "Апостроф") сидять і чекають, поки їх депортують. Не виключено, що його спочатку відправлять в такий табір. Причому необов'язково за запитом якоїсь країни, а просто як особу без громадянства".

Пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні Фото: slb.org.ua

Народний депутат Сергій Лещенко прогнозує, що Саакашвілі можуть вислати з країни вже зовсім скоро.

"Вони можуть піти на такий крок, причому в найближчі дні, ще до того, як почнеться наступний сесійний тиждень, коли в парламенті знову почнеться активна робота, - заявив нардеп у коментарі "Апострофу". – Вони провели експеримент і побачили, що вдалося видворити з України трьох соратників Саакашвілі, його охоронців. І після того, як побачили, що немає особливого опору, протестів, наступним в черзі може бути він. Для них це можливість позбутися конкурента і, з іншого боку, виконати доручення Грузії з його повернення туди".

Політичний експерт Тарас Загородній вважає, що навіть якщо Україна екстрадує Саакашвілі, Грузія може повернути його назад.

"Чому в Грузії не розслідуються справи [проти Саакашвілі], чому вони фактично припинені? Тому що Саакашвілі немає. І їм так краще. Вони розуміють, що у нього є якісь шанувальники, які будуть порушувати баланс сил. Навіщо їм це потрібно? Я не виключаю, що вони просто його повернуть під різними приводами. Можуть за якимись формальними ознаками, наприклад, кома не там поставлена, - висловив припущення в розмові з "Апострофом" політолог. – Тому про жодну депортацію мова йти не може. Якщо б вони могли це зробити, то вони б це зробили".

Зараз, вважає Загородній, влада буде намагатися чинити тиск на соратників Саакашвілі. Але при цьому наметове містечко під Верховною Радою чіпати не будуть, адже воно вигідне майже всім політичним силам.

"Протести вигідні всім, крім однієї людини – Петра Порошенка. Вигідні ворогам – опозиції, вигідні його заклятим друзям за коаліцією, тому що вони розуміють, що це гарний важіль тиску особисто на Порошенка. Саакашвілі вимотує Порошенка своєю присутністю перед Радою, третирує його. Банкова робить все більше помилок, виглядає все більш смішною, вони намагаються поливати його брудом, наймати "ЛОМів" (лідерів громадської думки, - "Апостроф"), які розповідають, що "майдан" закінчився. Але він не закінчився. Цей острівець нестабільності підточує авторитет влади. І ніхто нічого з цим робити не буде. Наприклад, дадуть наказ зачищати площу, а кому зносити? [Міністру внутрішніх справ Арсену] Авакову? Він розуміє, що якщо щось трапиться, його першим відправлять у відставку. До речі, на радість тому ж Порошенку, для якого він дуже незручний на цій посаді. У цій ситуації склався консенсус, що "майдан" буде присутній, Саакашвілі буде дратувати президента, а Банкова буде втрачати авторитет і силу", - резюмує Загородній.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві