RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трампа позбавили влади у питаннях України, а в Росії думають про долю Путіна - Андрій Піонтковський

Про Манафорта, проблеми Трампа і майбутнє Путіна

Про Манафорта, проблеми Трампа і майбутнє Путіна Фото: EPA/UPG

У понеділок, 30 жовтня, колишній глава передвиборного штабу чинного президента США Дональда Трампа Пол Манафорт, який є одним з головних фігурантів розслідування спецпрокурора США Роберта Мюллера щодо можливого втручання Росії в американські вибори, здався федеральній владі.

Про наслідки зізнань Манафорта і те, як це відіб'ється на репутації президента США, в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів російський політолог і публіцист АНДРІЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ, який зараз мешкає у Сполучених Штатах. Також він висловив свою думку про нещодавній візит до Києва спецпредставника Держдепартаменту США з питань України Курта Волкера.

- Сьогодні в США (розмова відбулася в понеділок пізно увечері, - "Апостроф") відбулися події, які були наче грім серед ясного неба. Я маю на увазі Манафорта, який здався ФБР. Як далі розвиватимуться події?

- Знаєте, в контексті американо-російських, американо-українських відносин я вже більше місяця кажу, що на російсько-українській ділянці [президент США Дональд] Трамп і [держсекретар США Рекс] Тіллерсон практично усунуті від влади, рішення приймають інші люди. По Україні зараз діє Волкер.

А сьогоднішні рішення закріплюють цю тенденцію, роблячи її незворотною.

Власне, ключовою подією була традиційна щорічна конференція з безпеки США, яка відбулася в Аспені 20-22 липня. Там були всі керівники силових спецслужб, як колишньої, так і нинішньої адміністрації. І там вперше дуже жорстко пролунав консенсус військово-політичного істеблішменту: "Якщо Путін вважає, що він оголосив гібридну війну Заходу і США, то ми будемо з цього виходити і в цій війні повинні завдати Путіну поразки".

Тепер це поступово реалізується. Найсильнішим ударом був закон про санкції від 2 серпня, дуже неохоче підписаний Трампом. Але не підписати закон він не міг, тому що майже одноголосно його проголосував Конгрес. Там абсолютно вбивча секція 241 про персональні санкції, яка зараз реалізується. У січні до російських олігархів буде застосовано вже існуюче законодавство про боротьбу з відмиванням коштів, здобутих злочинним шляхом. Така на сьогодні позиція військово-політичного істеблішменту щодо Росії та щодо захисту України від російської агресії.

А те, що сьогодні відбулося, це початок кінця Трампа, що швидко призведе до його імпічменту. Тому ще одна велика авантюра Москви – обрання "нашого Трампушки" – провалилася і призвела до абсолютно протилежного результату. Парадоксально, але я запевняю вас, що якби вони не лізли і виграла б [Хілларі] Клінтон, то все закінчилося б якимись новими безпринципними перемовинами Вашингтона з Кремлем. А такого одностайного озлоблення усього істеблішменту проти Кремля ні в якому разі не було б.

- Самого Манафорта поки ж не звинуватили в тому, що він співпрацював з Росією, йдеться лише про роботу з режимом Віктора Януковича, відмивання грошей, несплату податків.

- Не зовсім так. Йому пред'явлено 12 звинувачень, головним з яких є змова проти США.

30 жовтня американський політтехнолог і екс-керівник передвиборного штабу Дональда Трампа в 2016 році здався ФБР на вимогу федеральної влади Фото: EPA/UPG

- Згоден, але при цьому Росія не згадується в цих звинуваченнях. Чи не вважаєте, що м'яко діють по відношенню до Кремля?

- Ні. Вони діють абсолютно чітко і юридично правильно. Поки йому пред'явили досить звинувачень для перебування у в'язниці років на 50. Дійсно, в основному по його українських справах. І, до речі, якби він не ліз в політику – він же вкрав в Україні десятки мільйонів доларів, чого б йому вистачило на дітей і онуків – ніхто б не цікавився цим. Просто ця загроза відправити його на 50 років змусить його зовсім інакше розмовляти з прокурором Мюллером, коли той буде ставити йому інші питання.

Але сьогодні найголовніше - це навіть не Манафорт, якщо говорити безпосередньо про російську справу. Це такий собі [Джордж] Пападопулос, так званий радник із закордонних справ у виборчій кампанії Трампа. Йому пред'явлені абсолютно конкретні звинувачення з організації контактів між табором Трампа, включаючи самого президента, і це задокументовано, і Путіна. І, крім того, він визнав себе винним. Його вже не треба нічим залякувати, він буде дуже докладно розповідати. Так що в сукупності це вкрай неприємні речі для Трампа і його табору.

- Припустимо, буде імпічмент Трампа. А чи не позначиться зміна американської влади на українському питанні?

- Новим президентом буде [віце-президент США Майк] Пенс, який набагато більш налаштований антиросійські, проукраїнські та пронатівські. Він врятував усю ситуацію з НАТО. Трамп же кричав, що НАТО застаріло, і це йому вселили російські агенти, що "нам потрібна Росія для вирішення великих справ, що потрібно відволіктися від таких дрібних розбіжностей, як Україна". А Пенс діє по-іншому.

Україні нема чого хвилюватися. Слухайте пана Волкера, який висловлює одностайну позицію щодо України від всього американського військово-політичного істеблішменту, як демократичну, так і республіканську.

Ви повинні думати про інше, і я це вже не перший раз говорю. На сьогоднішній день українська офіційна позиція ще не досягла такого ступеня жорсткості щодо визначення конфлікту між Росією і Україною, як у Волкера.

До речі, Волкер на зустрічі з Порошенком обговорював ухвалення закону про окуповані території. Волкер же чітко говорить, що це окуповані Росією території, що Росія - агресор, що Росія там присутня. Йому належить взагалі чудова фраза: "Коли я зустрівся з Сурковим, він почав мене переконувати у проблемах російськомовного населення в Україні, і я відповів йому, що російськомовне населення має проблеми тільки в тих районах, які окуповані російськими військами".

Американська позиція на 100 відсотків проукраїнська, і тут нема чого хвилюватися.

- У Києві Волкер також заявив, що буде здійснюватися тиск на Росію, щоб виводити війська з Донбасу. Яким чином буде здійснюватися тиск на Кремль?

- Тиск здійснюється санкціями. Вашингтоном вже гуляють російські олігархи і їх представники, які з'ясовують, як треба себе вести, щоб їх не включили (у списки на, - "Апостроф") персональні санкції. Над російською верхівкою нависла реальна погроза конфіскації вкрадених нею доларів. Природно, всі ці люди замислюються: навіщо нам це потрібно, хто нас до цього призвів, чи варто ще на шість років залишати цю людину (Володимира Путіна, - "Апостроф") нашим паханом або варто вибрати іншого пахана і тоді, можливо, нам вдасться домовитися з американцями. А поки Путін політично живий, то не буде ніякого виведення військ. А потім можуть говорити про серйозні помилки, допущені товаришем Путіним на українському напрямку.

Читайте також: Волкер не просто так приїжджав в Україну, для Кремля готують серйозну дубину - військовий експерт

- Тим не менш, Волкер говорить, що будуть тиснути не тільки санкціями. Як ви думаєте, яких дій варто очікувати від США?

- А хіба санкції – це не дії? Оголошення всього російського керівництва злочинцями, не тільки військовими злочинцями, котрі скоїли військову агресію, а й звичайними злочинцями – хіба це не тиск? А за найменшої спроби військового тиску з боку Москви Україні буде негайно надано зброю.

Повторюся, що поки Україна не ухвалить закону по Донбасу, то виникає враження, що США займають більш проукраїнську позицію, ніж Київ.

- І повернімося до подій в США. Як ви думаєте, чи не буде спроб фізичного усунення Манафорта й інших фігурантів справи?

- Це можуть зробити тільки російські диверсанти. Але, я думаю, у Вашингтоні їм важче діяти, ніж у Києві. На жаль, у Києві терористичні акти, організовані Кремлем, проходять один за одним. І ось сьогодні (вбивство Аміни Окуєвої - "Апостроф") – свіжий приклад.

А американське правосуддя – якщо починає розгортатися, то вже не відступає.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному