RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Відставка Плотницького: чому програв ватажок ЛНР і кому Путін віддає Луганськ

Військовий експерт про те, що означає відставка ватажка луганських бойовиків

Військовий експерт про те, що означає відставка ватажка луганських бойовиків

Відставка ватажка так званої ЛНР Ігоря Плотницького - результат боротьби силовиків Росії на окупованому Донбасі. Останні події свідчать про те, що на території, підконтрольній бойовикам луганської так званої "республіки", військові РФ виграли у ФСБ. Таку думку висловив "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов.

Події в Луганську - це боротьба спецслужб Росії. Швидше за все, Росія взяла напрямок на створення так званого "Придністров'я" у версії 2.0: обладнання нового кордону з Україною по лінії розмежування, згідно вкидань депутата Держдуми, і створення квазідержави на кшталт Придністров'я.

Тому що Росія відмовилася обговорювати миротворчу місію, і [спецпредставник Держдепу США з питань України Курт] Волкер сказав, що у них два шляхи: або місія, або створення "Придністров'я", за чим підуть санкції та все інше.

Тому там військові наводять порядок, вибивають звідти ФСБ і беруть під контроль цю "республіку". Як вони робитимуть далі: об'єднають так звані ЛНР і ДНР чи залишать дві "республіки" - питання часу. Судячи з того, що Ігор Плотницький вже в Москві (та подав у відставку, - "Апостроф"), то будуть об'єднувати в одну.

Справа в тому, що Плотницького від самого початку курувала ФСБ, як і це луганське самоутворення. Донецьке самоутворення і Олександра Захарченка курує генеральний штаб, тобто міністерство оборони Росії. (Звільненого "главу "МВС ЛНР") Ігоря Корнета підтримали не представники ФСБ. Захарченко кинув туди вірних йому бойовиків, і через кордон, швидше за все, до Луганська увійшла якась приватна військова компанія - що й зафіксувала ОБСЄ.

Тобто військові вичавлюють ФСБ. Навколо Путіна теж йде політична боротьба. І [міністр оборони РФ Сергій] Шойгу, як віддана і вірна Путіну людина, бере на себе, по-перше, контроль над цими територіями, по-друге, реалізацію бюджетних коштів на утримання цієї території і, по-третє, контрабанду в обох напрямках. Він напевно переконав Путіна, що єдине командування і єдине кураторство в особі його самого або його відомства буде значно ефективнішим.

Читайте також: "Переворот" у Луганську і втеча ватажка ЛНР: в Москви є два варіанти

Путін, до того ж, завжди віддавав перевагу армії, незважаючи на те, що сам - виходець зі структур КДБ-ФСБ. Але він завжди тиснув на ФСБ. А сама ФСБ - найбільш нелояльна до Путіна організація в структурах управління РФ.

Тому він, швидше за все, піддався на розмови Шойгу і прийняв рішення, що військові впораються краще. Ось вони і розіграли такий спектакль начебто "повстання" всередині так званої ЛНР.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному