RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

З третьої спроби: як Рада зробила те, що в неї не виходило більше року

Нового аудитора НАБУ призначили за квотою "радикалів"

Нового аудитора НАБУ призначили за квотою "радикалів" Фото: НАБУ

Верховна Рада з третьої спроби призначила аудитора для моніторингу діяльності Національного антикорупційного бюро України. Обираючи між двома кандидатами - американським екс-прокурором Томасом Файєрстоуном і українським правозахисником Володимиром Василенком - народні депутати віддали перевагу останньому. Серед опозиційних нардепів більшість виступала проти Василенка, проте велика частина провладних парламентаріїв назвала його компромісною фігурою. У подробицях вибору розбирався "Апостроф".

Довгий час народні обранці не могли призначити аудитора НАБУ від парламенту, бо в залі не знаходилося потрібної кількості голосів. Усього в комісії незалежного зовнішнього оцінювання роботи бюро мало бути троє членів – від Верховної Ради, Кабміну і президента. Аудитором від уряду ще раніше був обраний президент Інституту прикладних гуманітарних досліджень та викладач Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка Михайло Буроменський. А от двох інших членів так і не змогли призначити з моменту створення НАБУ.

Чому взагалі ця ситуація викликала стільки суперечок і інтриг? Справа в тому, що звільнити директора НАБУ можна, тільки якщо комісія зовнішнього оцінювання прийде до негативних висновків про роботу бюро. Маючи трьох підконтрольних аудиторів, владі легко буде провернути відставку глави відомства Артема Ситника.

Перша спроба призначити аудитора ще навесні 2017 року не увінчалася успіхом: ні кандидатура колишнього працівника Скотланд-Ярду Найджела Брауна, яку підтримували "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт", ні кандидатура заступника генерального інспектора Міністерства юстиції США Роберта Сторча не знайшли підтримки в сесійній залі.

Друга спроба також провалилася. Претендентів цього разу було троє: юрист з Іспанії Карлос Кастресана, прокурор зі США Марта Борщ і все той же Роберт Сторч. Але ніхто з них так і не став ревізором для НАБУ.

На третій конкурс подалося п'ять претендентів, про що раніше писав "Апостроф". Довгий час парламентський комітет з питань запобігання та протидії корупції не міг почати розгляд кандидатур через відсутність кворуму. На засідання не приходили представники "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту" та "Опозиційного блоку". Питання довго відкладалося, і тільки 6 червня комітет зміг забезпечити кворум. Всупереч регламенту, співбесіди з кандидатами були призначені на той же день. На знак протесту частина опозиційно налаштованих депутатів, у тому числі Єгор Соболєв ("Самопоміч"), Володимир Парасюк і Дмитро Добродомов (обидва позафракційні), покинули засідання.

"Вони хочуть по-швидкому вирішити питання сьогодні, щоб завтра пакетом поставити на голосування разом з антикорупційним судом", - прокоментував тоді один з нардепів.

За результатами співбесід комітет рекомендував Верховній Раді дві кандидатури – Томаса Файєрстоуна (10 голосів "за") і Володимира Василенка (13 "за").

Верховна Рада призначила аудитором НАБУ Володимира Василенка Фото: Центр Протидії Корупції

Вже наступного дня, 7 червня, відразу після ухвалення Верховною Радою закону про Вищий антикорупційний суд спікер Андрій Парубій поставив на голосування питання обрання аудитора НАБУ. Народні депутати віддали перевагу 81-річному Володимиру Василенку (289 голосів "за"). Зазначимо, що його кандидатуру пропонував лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Раніше Василенко працював суддею в міжнародному суді ООН і представником України в Раді ООН з прав людини. У 2015 році указом президента Василенко був делегований в Конституційну комісію разом з Михайлом Буроменським. Новообраний аудитор також є батьком чинного члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів Андрія Василенка.

"Їм треба було протягнути ту людину, яку вони хотіли бачити, пакетом з антикорупційним судом, поки в залі достатньо депутатів. Голосами Опоблока і "Відродження" це питання і протягнули", - сказав "Апострофу" відразу після голосування один із нардепів.

Як анонімно розповів "Апострофу" інший парламентарій, "фронтовики" на засіданні фракції обговорювали, за кого голосувати.

"[Лідер "Народного фронту" Арсеній] Яценюк сказав, що [Василенко] - це його старий друзяка, що за нього будуть голоси, що американця не підтримають, і тому так швидко зібрали голоси", - повідомив нардеп.

У "Блоці Петра Порошенка" свою мотивацію пояснювали по-іншому. "З одного боку є незрозумілий американець ззовні, з іншого – зрозумілий Василенко, його багато хто знає, знайомі особисто і можуть розуміти, що від нього очікувати", - аргументував вибір один з нардепів від БПП.

Деякі нардепи відкрито хвалили новообраного аудитора. "Він достатньо мудра людина, особисто до нього у мене претензій немає, але слабке місце може бути в тому, що його син працює у ВККС. І через це можна тиснути. А те, що відбулося голосування з порушенням процедури, це ж для нашого парламенту не вперше", - сказав у коментарі "Апострофу" нардеп Віктор Чумак.

Однак контролююча комісія все ще не може взятися до моніторингу діяльності НАБУ, їй не вистачає ще одного члена – від президента. Петро Порошенко, за словами багатьох опитаних депутатів, не поспішав призначати свого аудитора, бо чекав на рішення Верховної Ради. У парламенті вважають, що він може вибрати і когось із претендентів, раніше відкинутих Радою, навіть американця Файєрстоуна.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України