RU  UA  EN

Неділя, 8 вересня
  • НБУ:USD 40.70
  • НБУ:EUR 44.95
НБУ:USD  40.70
Політика

В Порошенка не чекали такої "істерії": хто атакував НАБУ і чого ледь не позбавили Україну

Ініціатором скандалу з НАБУ називають президента і екс-прем'єра

Ініціатором скандалу з НАБУ називають президента і екс-прем'єра Фото: УНІАН

Ситуація навколо Національного антикорупційного бюро все більше загострюється. Але якщо раніше представники влади обмежувалися словесними випадами в бік відомства, то за останні дні розгорнулася справжня битва за НАБУ. У Верховній Раді збиралися ухвалити законопроект, який дозволить депутатам звільняти главу бюро рішенням президента або парламенту. Крім того, з посади голови антикорупційного комітету ВР звільнили Єгора Соболєва, який заявляв, що довгий час не давав призначити ручного аудитора для НАБУ. Через що на бюро обрушилися атаки, чи був це показовий прочухан для його керівника Артема Ситника або ж влада дійсно хотіла ліквідувати НАБУ, розбирався "Апостроф".

У середу, 6 грудня, почав розгоратися скандал навколо НАБУ, а глава антикорупційного комітету ВР Єгор Соболєв написав у своєму Facebook, що на засіданні комітету збираються голосувати за те, щоб відкликати його з посади голови. Він також додав скрін звернення, під яким підписалися десять членів комітету, з проханням проголосувати за відставку Соболєва.

"Представники "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту" і "Відродження" офіційно ініціювали процедуру відкликання мене з посади голови парламентського комітету з протидії корупції. Я 15 місяців заважав Порошенку і Ко призначити залежного аудитора НАБУ, за допомогою якого вони збираються розправитися з командою Артема Ситника. Рекомендовані комітетом під моїм керівництвом Роберт Сторч (аудитор ФБР), Марта Борщ (прокурор на процесі США проти екс-прем'єр-міністра України Павла Лазаренка) і Карлос Кастресана (керівник антикорупційного трибуналу для Гватемали) нашим клептократам не підійшли. Тепер вони перейшли в контратаку", - написав політик.

Саме засідання комітету було призначене на той саме день. Першим питанням порядку денного було голосування за відкликання Соболєва з посади.

Основна претензія, яку висунули на адресу Соболєва, – його незадовільна робота на своїй посаді. Крім того, називалася ще одна причина – політична діяльність нардепа.

"Він - поганий менеджер. Крім того, є претензії до нього, тому що він не займає позицію захисту державності. Він приєднався до Саакашвілі, який пропагує державний переворот. Як така людина може керувати цілим комітетом?" - прокоментував "Апострофу" один з членів комітету, нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Олег Барна.

Серед депутатів лунали й інші версії того, що відбувається. Згідно однієї з них, мета конфлікту – дозволити, нарешті, комітету рекомендувати Верховній Раді аудитора для НАБУ, негативний висновок якого, відповідно до закону про бюро, дозволить звільнити керівника відомства Артема Ситника.

"Влада хоче прибрати останній бастіон, який заважає їм знищити НАБУ, і протягнути через комітет лояльного їй аудитора. Їм треба це встигнути зробити до весни 2018 року. Тобто до моменту, коли почнеться активна фаза президентської і парламентської виборчих кампаній. Тому що Порошенку треба, щоб вона пройшла максимально безболісно", - стверджує нардеп від БПП Сергій Лещенко.

Крім того, неофіційно члени комітету зізнавались, що основна мета – поставити більш лояльного голову.

Відразу кілька депутатів розповіли "Апострофу", що ним може стати нардеп-радикал Ігор Попов. І це є частиною домовленостей між "Блоком Петра Порошенка", "Народним фронтом" і Радикальної партією Олега Ляшка.

"Це була продумана схема, коли знімають Соболєва і призначають Попова як виконуючого обов'язки. Він зараз вже його заступник, і навіть не довелося б голосувати. Було б як із Павлом Пинзеником (народний депутат, в.о. голови регламентного комітету ВР, - "Апостроф") у регламентному комітеті. І всі будуть задоволені. Вони протягнуть керованого аудитора, ліквідують НАБУ і ніхто не буде чіпати членів їхніх партій", - розповів "Апострофу" один з нардепів-членів комітету.

В результаті довгих дискусій антикорупційний комітет більшістю голосів проголосував за те, щоб рекомендувати Верховній Раді відправити Соболєва у відставку з поста глави комітету. Так і сталося - у четвер, 7 грудня, парламент 256 голосами проголосував за зняття Соболєва з посади голови комітету.

Фото: стоп-кадр з відеосюжету

Однак історія з відставкою Соболєва – не єдина проблема, оскільки депутати мають намір обмежити роботу бюро. Після засідання комітету 6 грудня один із нардепів з пропрезидентської фракції розповів "Апострофу", що незабаром буде зареєстровано законопроект, який дозволить Раді та президенту самостійно звільняти голову НАБУ, не використовуючи при цьому негативного висновку спеціального незалежного аудитора.

"Якщо глави інших правоохоронних органів не такі самостійні, то чому Ситник повинен бути недоторканним?" - питав нардеп.

Крім того, співрозмовник "Апострофа" повідомив, що при комітеті створено робочу групу з доопрацювання закону про НАБУ для того, щоб, зокрема, спростити процедуру обрання аудитора для бюро.

Трохи пізніше слова депутата підтвердилися - вже увечері 6 грудня на сайті Ради з'явився законопроект №7362, який зареєстрували глави фракцій БПП (Артур Герасимов) і "Народного фронту" (Максим Бурбак).

Згідно з текстом закону, Рада наділялася правом звільняти не тільки керівника НАБУ, але й Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), Держбюро розслідувань (ДБР) і Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Неофіційно в БПП зізнаються, що їх голова Артур Герасимов не є співавтором документа, він тільки поставив під ним підпис. Проект закону був включений до порядку денного, і нардепи прогнозували, що його поставлять на голосування.

Показовим стало й те, що регламентний комітет в день реєстрації законопроекту встиг його вивчити, що підтвердив журналістам голова комітету Павло Пинзеник.

"Ми запропонували парламенту голосувати за нього за основу або в цілому", - прокоментував він. При цьому сам документ не відправляли в антикорупційний комітет, який розглядає пропозиції щодо змін законів відносно антикорупційних органів.

Голова фракції БПП Артур Герасимов виправдовувався, що цей законопроект стосується тільки регламенту Ради і нічого більше. Тим часом, новина про таку пропозицію підняла скандал не тільки в медійному просторі України, а й на Заході.

Європейські лідери офіційно підтримали НАБУ і нагадали українській владі, що вона обіцяла не тільки боротися з корупцією в країні, а й забезпечити незалежність антикорупційних інституцій. Якщо Україна йде проти цього, вона може втратити безвізовий режим з ЄС. Джерела "Апострофа" в коаліції підтвердили таку інформацію.

"Погрожували надіслати моніторингову групу, яка б перевірила, як виконуються вимоги по безвізу", - розповів один зі співрозмовників видання.

Україна могла втратити безвіз через ситуації, що склалася з НАБУ Фото: УНІАН

За словами джерел, переговори зі США, звідки почали надходити грізні заяви після інформації про появу законопроекту, спрямованого на знищення НАБУ, велися всю ніч.

Також джерело "Апострофа" в коаліції повідомило, що всю кашу заварив "Народний фронт". На перший погляд, може здатися, що ідейним натхненником став міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, сина якого Олександра НАБУ нещодавно звинуватило в розтраті бюджетних коштів. "Ні, цією людиною був Арсеній Яценюк", - повідомив співрозмовник видання, додавши, що президент Петро Порошенко також не був проти такого перебігу подій.

Однак, як стверджує джерело "Апострофа" після розмов із західними партнерами Яценюк на відміну від Порошенка, дав задній хід. Після такого ажіотажу навколо законопроекту депутати змушені були виключити його з порядку денного і відкласти.

"До кінця року ніхто не буде його розглядати. Та й ніхто нормальний за нього не проголосував би, хіба що "Опозиційний блок", - додало джерело видання.

Цікаво, що за інсайдерською інформацією "Апострофа", в самому БПП ніхто не очікував такої "істерії" навколо законопроекту.

"Ми не збиралися за нього голосувати. Ми хотіли включити його до порядку денного, потім відправити в комітети. Нам потрібно було змусити нервувати Ситника, який вважає, що йому все дозволено", - розповіли джерела у "Блоці Петра Порошенка".

При цьому в БПП запевняють, що вони готові підтримувати роботу бюро. Але тільки в тому випадку, якщо антикорупціонери будуть працювати відповідно до закону, або ж пропонуватимуть необхідні зміни в закон, а не, як вважають нардепи, "робитимуть все тишком-нишком, дозволяючи собі все".

При цьому скандальна ситуація яскраво продемонструвала, що в НАБУ є серйозна підтримка Заходу. Вона настільки сильна, що міжнародні партнери України готові розривати будь-які домовленості, якщо, на їхню думку, президент і його оточення заходять занадто далеко. Але, як показало голосування в Раді щодо відставки Єгора Соболєва, в українському парламенті не завжди готові дослухатися до рекомендацій західних партнерів.

Читайте також

Новий старий Кабмін та перестановки в ОП: хто, куди, навіщо

Внаслідок переформатування уряду в Україні деякі звільнені міністри перейдуть на іншу роботу у владі

Умєрову дадуть нову посаду? Кого можуть призначити міністром оборони замість нього

Рустем Умєров перейде на посаду віце-прем'єра з питань ВПК, на посаді міністра оборони його замінить Олександр Камишін

Чи буде в Україні новий уряд: що кажуть у Раді

Депутати Верховної Ради скептично оцінюють можливі кадрові перестановки у Кабміні, вважаючи його філією Офісу президента