RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенко просуває "своїх": як в Україні створюють нове міністерство

На посаду міністра можуть призначити найближчу соратницю президента

На посаду міністра можуть призначити найближчу соратницю президента Фото: УНІАН

Створення в Україні Міністерства у справах ветеранів виходить на фінішну пряму. Поки Кабмін займається стратегією нового відомства, у профільному парламентському комітеті розробляють його структуру, в президента вже визначилися з кандидатурою на посаду міністра – ним може стати найближча соратниця Петра Порошенка Ірина Фріз. У нюансах процесу розбирався "Апостроф".

Перший крок до створення в Україні міністерства, яке займалося би проблемами учасників війни, зробили ще взимку, коли Верховна Рада направила звернення до Кабміну із рекомендацією створити Міністерство у справах ветеранів. Головним лобістом формування в країні такого відомства був один з впливових членів фракції "Блок Петра Порошенка" Олександр Третьяков, який шантажував депутатів виходом з фракції у разі, якщо його ідею не підтримають. Для фракції і коаліції такий демарш міг би бути критичним, адже на Третьякова в БПП орієнтуються не менше 23 нардепів. Але шантаж спрацював – і міністерству дали добро.

У березні Кабмін заявив, що починає процес створення міністерства, який триватиме не менше місяця. Міністерство планують організувати на базі Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО. Держслужба підзвітна Міністерству соціальної політики, усі її рішення носять скоріше рекомендаційний характер до моменту затвердження профільним міністром, що ускладнює її роботу, як і життя ветеранів, яким доводиться мати справу з різними відомствами.

"Державна служба є центральним органом виконавчої влади і за статусом нижче за міністерство, що означає, що підзвітна ця служба навіть не міністерству, а міністру Андрію Реві. Тобто будь-які пропозиції подаються спочатку міністру, і якщо міністр вважає за доцільне винести їх на розгляд Кабміну, то тоді це виноситься. А так сталося, що міністр багато чого не вважає доцільним, і служба, таким чином, є неспроможною, тому що не має голосу на Кабміні. Відповідно, багато питань провисають", - пояснила "Апострофу" голова громадської організації "Юридична сотня" Леся Василенко.

Неспроможність служби і стала приводом заговорити про створення міністерства, яке б вирішувало проблеми учасників бойових дій.

"Створення Міністерства у справах ветеранів допоможе навести лад у бюрократичному хаосі, який існує в цій сфері. Нинішній склад парламенту ухвалив понад 30 законів, що стосуються соцзахисту ветеранів АТО і членів сімей загиблих, але частина цих законів, як і раніше, не працює. Тому що питанням соцзахисту займається близько 20 міністерств і відомств", - так пояснював свою ініціативу Третьяков.

При парламентському комітеті у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО і людей з інвалідністю, як повідомив нардеп, уже створена робоча група, яка зайнялася розробкою діловодства, штатного розкладу, бюджету, структури департаментів і управлінь нового відомства. Імовірна дата запуску – січень 2019 року.

Третьяков також заявив, що комітет має намір найближчим часом звернутися до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з пропозицією провести консультації з коаліцією і визначитися з кандидатурою майбутнього міністра. Але, схоже, у президента вже визначилися – за даними інформованого джерела "Апострофа", Порошенко просуває на цю посаду свою давню соратницю, нардепа, члена комітету з питань національної безпеки і оборони Ірину Фріз.

"Апостроф" звернувся за коментарем до потенційного майбутнього міністра. Хоча Фріз не підтвердила цю інформацію, але і не спростувала. "Я готова буду прокоментувати, коли буде офіційне подання, внесене в Раду прем'єром", - сказала вона. Зазначимо, що для призначення міністра глава уряду має внести кандидатуру до Верховної Ради, яку в свою чергу повинні підтримати депутати.

Народний депутат Ірина Фріз Фото: УНІАН

Глави двох найбільших фракцій у парламенті - "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту" - Артур Герасимов і Максим Бурбак теж були небагатослівними. На питання "Апострофа", чи чули вони щось про претендентів на посаду міністра, Герасимов відповів, що кандидатура Фріз – "хороша", а Бурбак порадив звернутися за коментарем до головного лобіста створення нового міністерства Олександра Третьякова.

"Апостроф" дослухався до поради головного "фронтовика", але численні спроби отримати в Третьякова відповіді щодо функцій та керівництва майбутнього відомства не увінчалися успіхом. Нардеп порадив зв'язатися з його прес-службою і написав тільки, що він "не робить міністерство під себе і сам міністром не йде".

Представники провладної більшості в парламенті в принципі неохоче коментують створення міністерства. "Так, питання з проблемами ветеранів має бути врегульоване, але вони хочуть створити на базі служби, що вже не працює, тобто це свідомо провальне рішення, тим більше на чолі з Фріз", - заявив у розмові з "Апострофом" один з парламентаріїв-"фронтовиків".

Інші звертали увагу на амбіції Третьякова. "Їх не влаштовує служба, тому що краще мати ціле міністерство і свого міністра-розпорядника коштів, а не службу, яка годується крихтами", - прокоментував нардеп "Апострофу".

При цьому в парламенті не впевнені, що в сесійній залі знайдуться голоси для призначення міністра. "Зараз великі сумніви, що хто-небудь взагалі набере голоси для затвердження міністром. Усе складніше знаходити 226 голосів для ухвалення рішень, хоча спротиву проти кандидатури Фріз у більшості немає", - зазначив інший нардеп.

Самі ветерани війни на Донбасі по-різному висловлюються щодо ініціативи, але загалом не проти кандидатури тієї ж Фріз, адже, як вони вважають, за рахунок близькості до президента вона зможе вирішувати їхні проблеми.

"Багато говорили про те, що треба ветерана-АТОшника на посаду міністра, але скільки ми не радилися в своїх спільнотах, де багато АТОшників, не можемо прийти до одного кандидата. У кожного свій. Щодо Фріз можу сказати, що вона імпонує тим, що за допомогою того, що добре знає президента, зможе лобіювати наші інтереси, якщо вона буде дослухатися до нас. Наприклад, ми зможемо змінити закон про ветеранів", - сказав у коментарі "Апострофу" "кіборг" Жора Турчак.

Якщо абстрагуватися від політичних чвар, саме собою міністерство дійсно може вирішити низку наболілих проблем, особливо враховуючи, що створювати його планують за лекалами Міністерства у справах ветеранів США. Американський аналог займається питаннями психічного здоров'я і посттравматичного синдрому у ветеранів, а також роботою щодо запобігання суїцидам серед колишніх учасників війни. У США, наприклад, існує гаряча лінія для ветеранів і їхніх родичів, які перебувають в кризовій ситуації. Крім того, серед функцій американського відомства є пільги, допомога з роботою і навчанням ветеранів. Чи вийде створити в Україні такий ефективний орган, залежить від політичної волі ініціаторів і всіх тих, кому небайдужі проблеми учасників бойових дій.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли