RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шантаж на темі війни: навіщо соратник Порошенка створює в Україні нове міністерство

Подальша доля відомства в руках Кабміну

Подальша доля відомства в руках Кабміну Фото: EPA/UPG

В Україні хочуть створити нове міністерство, яке буде займатися соціальним захистом ветеранів війни. Відповідну постанову Верховна Рада направила до Кабінету міністрів минулого сесійного тижня. Навіщо потрібне таке відомство, хто його лобіює і чи буде воно реально допомагати учасникам бойових дій, розбирався "Апостроф".

Шантаж Третьякова

Народні депутати України 27 лютого 241 голосом направили в Кабмін постанову про створення Міністерства у справах ветеранів. Заснувати таке міністерство пропонується на базі вже існуючої Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО.

Цю держслужбу нещодавно очолив громадський діяч з Дніпра Валентин Манько, чиє ім'я фігурувало не в одному скандалі. Екс-доброволець "Правого сектора" Манько звинувачувався в розбої та навіть був у міжнародному розшуку. Крім того, його пов'язують із заступниками голови фракції "Блок Петра Порошенка" Ігорем Кононенком і Олександром Третьяковим. Останній, за чутками в політичних колах, і лобіював призначення скандального активіста на посаду голови Держслужби у справах ветеранів.

І з ініціативи все того ж Третьякова, який, до речі, очолює парламентський комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю, і виникли розмови про необхідність створення в Україні нового міністерства.

"Створення Міністерства у справах ветеранів допоможе навести лад у бюрократичному хаосі, який існує в цій сфері. Нинішній склад парламенту ухвалив понад 30 законів, що стосуються соцзахисту ветеранів АТО і членів сімей загиблих, але частина цих законів, як і раніше, не працює. Тому що питанням соцзахисту займається близько 20 міністерств і відомств", - так пояснював свою ініціативу нардеп.

Олександр Третьяков очолює парламентський комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Фото: rada.gov.ua

Третьяков навіть погрожував на засіданні БПП своїм виходом з фракції та коаліції. І не дивно, що така погроза змогла вплинути на інших фракційних лідерів, адже Третьяков – один зі спонсорів цієї політсили і, крім того, лідер однієї з найбільших груп всередині "Блоку Порошенка", у якій зараз від 20 до 23 нардепів, орієнтованих на генпрокурора Юрія Луценка. Саме тому можливий вихід із фракції політика міг значно похитнути і без того крихку парламентську коаліцію. Результат – схвалена постанова про створення нового міністерства.

Джерело "Апострофа" в парламенті підтвердило, що позитивне голосування у Раді стало фактично результатом шантажу Третьякова. "Голосування в парламенті щодо створення міністерства було технічним. Це було організовано для капіталізації певних людей, а саме Третьякова. Потім він подав усе так, нібито це його заслуга", - сказав співрозмовник.

Справа за Кабміном

Тепер справа за урядом – якщо прем'єр Володимир Гройсман ініціативу схвалить, то протягом місяця Кабмін повинен проінформувати нардепів про хід виконання постанови.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман Фото: kmu.gov.ua

Поки ж в уряді повідомили, що планують створити комісію з напрацювання положень про міністерство.

"У нас проблема в тому, що свого часу ми створили Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. Потім півроку вигадували, чим це міністерство буде займатися. Зараз потрібно зробити навпаки: потрібно зробити функціонал для Міністерства ветеранів. На це потрібно три-чотири місяці. Раніше – нереалістично. І треба зрозуміти, чи буде міністерство складатися з 20 осіб або воно має бути великим, чи забирає воно якісь повноваження в Міністерства окупованих територій або ні, - розповіло "Апострофу" обізнане джерело, наближене до прем'єра. – Перспектива така: десь три-чотири місяці працюємо над функціоналом, потім в парламент буде внесено пропозицію створити це міністерство, і парламентом буде призначений міністр".

При цьому в Кабміні всерйоз говорять про те, що якщо буде створено Міністерство у справах ветеранів, то МінТОТ може бути трансформовано.

"Можливо, воно зможе трансформуватися на Міністерство ветеранів. У будь-якому разі потрібна відкрита дискусія. Гройсман підтримує цю ідею", - зазначив співрозмовник.

Навіщо все це потрібно

Поки ж у політикумі та суспільстві немає єдності у поглядах щодо необхідності створення такого відомства. По-перше, існує думка, що буде створено чергове міністерство під конкретну людину, яке за фактом нічого не буде вирішувати, а займатиметься розподілом фінансових потоків. По-друге, в навколополітичних колах одразу пішли чутки, що очолити майбутнє міністерство може все той же Валентин Манько. За інформацією джерела "Апострофа" в парламенті, така ймовірність дійсно існує.

Валентин Манько Фото: glavcom.ua

Щоправда, спочатку співрозмовник видання категорично заперечував таку можливість: "Ніхто зараз не знає, хто може очолити міністерство. Але Валентин Манько точно не очолить, за цього парламенту він ніколи не стане міністром. Проти нього категорично виступають "Народний фронт" і особисто [нардеп від НФ Юрій] Береза. Він про Манька говорить виключно нецензурними словами".

Але буквально за пару днів ситуація змінилася. Джерело, яке запевняло "Апостроф", що Манькові не пройти, оцінило шанси скандальної фігури як непогані. Раніше, розповідає співрозмовник, коли Манька призначали на посаду голови Держслужби у справах ветеранів війни та учасників АТО, проти виступили в Міністерстві внутрішніх справ. З ініціативи МВС до Мінсоцполітики, якому підпорядковується служба, було відправлено листа з негативними відгуками про Манька. Але вже 7 березня очолюване одним із лідерів "фронтовиків" Арсеном Аваковим міністерство його відкликало.

"У НФ погодилися на Манька [в якості глави майбутнього Міністерства у справах ветеранів]", - поділилося свіжою інформацією джерело.

Такі зміни, за його словами, стали можливі після зближення НФ із Адміністрацією президента Петра Порошенка: "Це сталося "на тлі" Коболєва (глави НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, - "Апостроф").

Варто відзначити, що Коболєва вважають людиною "фронтовиків", а саме лідера партії Арсенія Яценюка. Під час прем'єрства останнього Коболєв зміг очолити "Нафтогаз". А після нещодавнього виграшу в Стокгольмському арбітражі в російського "Газпрому" в НФ навіть запропонували президенту нагородити главу НАК за "перемогу у важливій битві справжньої війни".

Самі "фронтовики" дану інформацію не підтвердили, але й не спростували. "У понеділок (12 березня, - "Апостроф") на засіданні фракції будемо розглядати це питання [щодо підтримки кандидатури Манька на посаду міністра]", - прокоментував "Апострофу" вищезгаданий нардеп Юрій Береза.

Тим часом противники появи нового міністерства у парламенті впевнені, що воно буде служити лише для вирішення особистих фінансових питань.

"Я не розумію, якою є мета міністерства. Це лише новий потік грошей, який будуть контролювати певні люди, а саме Третьяков. Я не думаю, що якось критично зможе вплинути, якщо у Третьякова з'явиться ще одна людина в Кабміні, крім [міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадима] Черниша. Подивимося, що скажуть в Кабміні. Я думаю, що Гройсман також розуміє, для чого це все робиться", - сказав "Апострофу" нардеп Віктор Чумак, який не підтримав голосування за постанову.

Волонтер Роман Сініцин вважає, що "ветеранське" міністерство в принципі потрібне для вирішення різного роду бюрократичних проблем, але в українських реаліях відомство перетвориться на інструмент політичної боротьби.

"В нас проблемами ветеранів опікується понад 10 різних відомств. Тому консолідувати всі ці функції в одному відомстві – хороша ідея. Це ж було зроблено в Хорватії. Там теж була велика кількість учасників бойових дій, і хорвати вирішили замкнути всі проблеми на одному відомстві. Просто в наших реаліях це давно перетворилося на інструмент політичної боротьби: люди, яких готують на посади міністра, заступників міністра, викликають багато питань. Як і люди, які курують створення такого міністерства, наприклад, "любий друг" Олександр Третьяков. Я вважаю, що таке міністерство перетвориться на чергове джерело розпилювання державних коштів", - прокоментував він в інтерв'ю "Апострофу".

Фото: zhzh.info

Скептично поставилися до такої ініціативи і в середовищі тих, для кого, власне, і планується створити відомство – учасників АТО.

"За нинішньої влади, хто б не був біля керма міністерства, усе одно це буде їхня людина, ніхто не допустить нормальну й порядну людину, АТОшника, щоб віддати йому контроль. Отже, для нас нічого не зміниться. Приміром, я подав документи на 2 га землі – мені їх повернули, а до чого тут міністерство, якщо повернув документи земельний кадастр? Міністерство ветеранів – це ж не єдине вікно, куди ветерани можуть звертатися за вирішенням своїх проблем. Якщо виникають проблеми, то вони стосуються абсолютно різних відомств. Незалежно від існування ветеранського міністерства, будемо все одно ходити різними установами, а толку тоді буде від міністерства?" – коментує "Апострофу" учасник бойових дій Едмонд Саакян.

Однак у президентській фракції вважають, що такий скепсис викликаний недостатньою поінформованістю про відомство. "Якщо б їм сказали, що, наприклад, проведуть перерахунок пенсій, звичайно, вони б його підтримали. А так, якщо просто говорити, що створять міністерство, то вони не зрозуміють. Потрібно цю ідею оформити у вигляді проекту, який потрібно представити уряду, опублікувати на сайті Кабміну, зазначити, де короткострокова, де довгострокова стратегії, і публічно це обговорити", - заявив у коментарі "Апострофу" нардеп від БПП Іван Вінник.

Правда, одну річ можна стверджувати упевнено. Поки політики будуть сприймати нове відомство як запоруку особистого фінансового успіху, залишається відкритим питання: чи зможе Міністерство у справах ветеранів дійсно допомагати тим, для кого створюється.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі