RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Втікачі від Майдану: що залишилося від "сірого кардинала" Януковича в Україні

Про вплив братів Клюєвих на політичні процеси в Україні

Про вплив братів Клюєвих на політичні процеси в Україні Віктор Янукович та Андрій Клюєв Фото: censor.net.ua

Скоро виповниться п'ять років трагічним подіям на Майдані і масовій втечі з України владної верхівки на чолі з тодішнім президентом Віктором Януковичем. "Апостроф" запускає серію матеріалів, у якій розповість про те, як почуваються і чим зараз займаються втікачі - екс-керівники України, які довели країну до ручки. Почнемо з екс-секретаря Ради нацбезпеки і оборони та останнього глави Адміністрації президента часів Януковича Андрія Клюєва.

Незважаючи на втечу Андрія Клюєва з України в лютому 2014 року багато експертів прогнозували, що вплив одного з найпотужніших "стародонецьких" у команді Януковича на політичну обстановку в країні якщо і постраждає, то незначно. По-перше, серед нової влади перебували люди, які мають давні близькі контакти з Клюєвим - зокрема, за інформацією "Апострофа" саме з подачі тодішнього секретаря РНБО в 2013 році Янукович помилував нинішнього генпрокурора Юрія Луценка. До слова, дружні відносини з чинним генпрокурором Юрієм Луценком, які тягнуться з 2002 року, коли Луценко був куратором донецького осередку Соцпартії, а Андрій Клюєв, за чутками, йому допомагав.

По-друге, в Україні залишився його молодший брат Сергій, захищений депутатською недоторканність. Більш того, під час парламентських виборів восени 2014 року Клюєву-молодшому знову вдалося опинитися в будівлі парламенту, перемігши на мажоритарному окрузі №46 з центом в Бахмуті (колишній Артемівськ). Втім, уже навесні 2015 року Сергій Клюєв був змушений ретируватися - після того як за поданням Генпрокуратури Верховна Рада проголосувала за дозвіл на зняття з нього депутатської недоторканності та арешт.

І від Клюєва пішов...

Утім, першу скрипку завжди грав старший брат. За оцінкою інформованого джерела в партії "Опозиційний блок", створеної колишніми колегами Андрія Клюєва з "Партії регіонів", колишній вплив на українську політику екс-секретар РНБО практично втратив. Більш того, він нібито не має серйозних інтересів в Україні зараз і має намір утримуватися від участі в політичних процесах. Тим більше, ресурсів у нього немає. Хоча в середовищі колишніх "регіоналів" говорили про істотний вплив Клюєва. Зокрема, в травні 2014 року скандальна екс-нардеп Інна Богословська в одному з інтерв'ю прямо називала екс-"регіоналів", нинішніх нардепів з депутатської групи "Відродження" Віталія Хомутинніка і Антона Яценка "любими друзями" Клюєва. Але люди, які орієнтувалися в Раді на нього, поступово стали самостійними і діють багато в чому самі по собі.

Рінат Ахметов, Віктор Янукович та Андрій Клюєв Фото: УП

Андрій Петрович і соціалісти

Якщо ж говорити про політичні проекти Клюєва, то співрозмовник видання з середовища колишніх "регіоналів" пов'язує з ним не надто помітну на політичному ринку партію "Соціалісти". Згідно з Держреєстром політсила була зареєстрована в серпні 2014 року і спочатку називалася Партією робочих, селян, інтелігенції України. Однак у місцевих виборах 2015 року партія брала участь вже під нинішньою назвою. Сьогодні її очолює екс-міністр закордонних справ і колишній депутат від Партії регіонів Леонід Кожара, який замінив на керівній посаді екс-міністра внутрішніх справ Василя Цушка.

До складу політради "соціалістів" входять мінімум два члени партії, безпосередньо пов'язані з братами Клюєвими. Протягом чотирьох скликань Верховної Ради залишався помічником на громадських засадах народного депутата Сергія Клюєва Роман Коваленко. Ще під час перебування Андрія Клюєва народним депутатом V скликання він був і його помічником на громадських засадах. На виборах 2010 року Коваленко пройшов в Донецьку обласну раду.

Роман Коваленко Фото: socialisty.com.ua

У розмові з "Апострофом" Коваленко заперечував будь-яку причетність братів Клюєвих до своєї партії. "За тією інформацією, що мені відома, ні Андрій Петрович, ні Сергій Петрович не мають ніякого відношення ні до створення політичної сили, ні до її фінансування... Я потрапив у партію не через братів Клюєвих. Мене в партію запросив колишній керівник Цушко", - сказав Коваленко нашому виданню.

На сайті Верховної Ради помічником на добровільних засадах парламентарія Сергія Клюєва вказаний і Євген Анопрієнко - колишній керівник Головного управління з питань регіональної та кадрової політики Адміністрації президента Віктора Януковича, коли її очолювали Сергій Льовочкін і сам Андрій Клюєв. У партії "Соціалісти" Анопрієнко обіймає посаду заступника голови політичної сили і перебуває в її політвиконкомі.

Євген Анопрієнко Фото: socialisty.com.ua

На неодноразові спроби "Апострофа" взяти інтерв'ю Андрій Клюєв відповів відмовою.

Як би там не було, невисока популярність "Соціалістів" змушує партійну верхівку шукати союзу з більш потужними політичними силами, близькими по духу. Одним із учасників непублічних переговорів з боку "Соціалістів" виданню називають члена політради, телеведучого на каналі "112" Дениса Жарких, але той заперечує свою причетність: "Я зосереджений на телеканалі".

Якщо партія вибере варіант альянсу, то, швидше за все, не висуне Кожару, а підтримає іншого кандидата в президенти. За словами джерела, близького до голови "Соціалістів", сам Кожара ще не визначився. Але в будь-якому випадку, низький рейтинг насправді дає мало місця для маневру.

Вивів - не вивів

Набагато цікавіше виглядає ситуація з бізнес-активами, що залишилися у Клюєва в Україні. Варто зазначити, що протягом багатьох років Клюєвих пов'язували з підприємством "Укрпідшипник", яке займалося постачанням на шахти Донецької області підшипників, вироблених Мінським підшипниковим заводом. Утім, пізніше в корпорацію "Укрпідшипник" влилися низка промислових підприємств Донецької області. Уже навесні 2018 року ЗАТ "Укрпідшипник" почали "банкрутити". У той же час Укрексімбанк намагається повернути 1,7 мільярда гривень, взятих у кредит підприємством Клюєва.

Сергій та Андрій Клюєви Фото: ТСН

Напрямок, яким активно займався Клюєв - будівництво. За цю сферу відповідає нинішній нардеп-"мажоритарник", що представляє групу "Відродження" Володимир Зубик. Скандального політика пов'язували з компанією "Лівела", яка займалася безмитним імпортом палива і не сплатила до бюджету три мільярди гривень, після чого буквально розчинилася. Зараз його пов'язують з будівельною компанією "Інтергал-Буд", яка зводить висотки в Києві, Львові та інших містах України.

Сонячне світло Клюєвих

Ще один цікавий напрям - сонячна енергетика, якою Клюєви займалися досить активно, а їхня компанія Activ Solar була найбільшою на ринку. Але коли Клюєви поїхали, то теж збанкротували компанію і формально вийшли з цього бізнесу, залишивши мільярди гривень неповернених кредитів. З 2016 року китайська державна компанія CNBM стверджує, що їй належать десять сонячних електростанцій в Одеській і Миколаївській областях, які раніше контролювала Activ Solar.

У жовтні 2018 року на території Чорнобильської АЕС офіційно відкрили першу в зоні відчуження сонячну електростанцію Solar Chernobyl. Її потужність досить скромна - 1 МВт. Але в перспективі потужність об'єкта можуть довести до 100 МВт. Проект Solar Chernobyl здійснюється консорціумом у складі української компанії Rodina Energy Group і німецької Enerparc AG, який був заснований ще в 2013 році. Власником і керівником української компанії є Євген Варягін, який довгий час був топ-менеджером компанії Activ Solar, підконтрольної Андрію і Сергію Клюєвим. Зараз Варягін всіляко дистанціюється від братів-втікачів, заявляючи, що Rodina Energy Group і Solar Chernobyl - його особисті проекти.

Цікаво, що сонячна електростанція в Чорнобильській зоні для Rodina Energy Group і Enerparc AG - не перший спільний проект. Як мінімум, два були втілені на території Росії - у вересні 2013 року на Алтаї і в грудні того ж року - у Дагестані. Інформація про ці проекти міститься на офіційних сайтах обох компаній.

Євген Варягін Фото: Новий день

Enerparc AG працює по всьому світу: компанія здійснювала проекти в Німеччині, Франції, Великобританії, Польщі, Чехії, Словаччини, Італії, Болгарії, Туреччині, Білорусі, Росії, Індії, Йорданії, Єгипті, Саудівській Аравії і навіть в США.

Працювала німецька компанія і в Україні. Enerparc AG брала участь в будівництві як мінімум однієї сонячної електростанції в нашій країні, про що є згадка на сайті компанії. Назва сонячної електростанції не вказана, так само як і ім'я українського партнера, в інтересах якого здійснювалося будівництво. Однак в інформації є дані про те, що СЕС, розташована на Кримському півострові, має встановлену потужність 8 МВт, а замовником є якийсь "австрійський інвестор". Під опис підпадає СЕС "Охотникове" в Сакському районі Криму. Що стосується "австрійського інвестора", то "Охотникове", так само як й інші СЕС на півострові належали "австрійській" Activ Solar братів Клюєвих.

Після анексії Криму в 2014 році "сонячний" бізнес Клюєвих був націоналізований окупаційною владою. Крім того, лондонське відділення російського банку ВТБ ініціювало банкрутство їх кримських активів через неповернених боргів за кредитами.

Низка ЗМІ у зв'язку з будівництвом СЕС на території ЧАЕС написали, що Євген Варягін досі вказаний як керівник кримських компаній, підконтрольних Activ Solar. Однак, схоже, на сьогодні ця інформація застаріла - принаймні, в російських реєстрах вже вказані інші прізвища.

Про ці прізвища і тих, хто їх носить, варто розповісти докладніше. Так, такий собі Приз Ігор Львович є директором п'яти кримських компаній - ТОВ "Каппа Солар", ТОВ "Юпітер Солар", ТОВ "Капела Солар", ТОВ "Оріон Солар" і ТОВ "Епсілон Солар". Він є індивідуальним підприємцем, індивідуальний номер платника податків (ІПН) отриманий ним у Калінінградській області РФ. Про Ігоря Приза відомо вкрай мало. Крім того, що він є директором згаданих компаній, Приз також - засновник двох фірм - ТОВ "Каштак Агро" та ТОВ "Каштак Агро Проект". Обидві вони зареєстровані в селі Уютне Сакського району АРК вже після анексії - у листопаді 2014 і липні 2015 відповідно. "Каштак Агро" спеціалізується на розведенні свиней, а "Каштак Агро Проект" здійснює "діяльність у галузі архітектури, інженерних досліджень і надання технічних консультацій у цих сферах". Згідно з даними професійної соціальної мережі LinkedIn, Приз у 1982-1987 роках вчився у Військово-космічній академії імені Можайського в Санкт-Петербурзі (тоді Ленінграді). Звідси можна зробити висновок, що йому зараз не менше 50 років. Також є підстави вважати, що він - росіянин, і приїхав до Криму вже після анексії.

Але інші директори компаній, швидше за все, - місцеві. Зокрема, Меметов Едем Сеярович (директор у 4-х компаніях) і Халілова Ніяра Сеярівна (директор у 5-ти компаніях), які цілком можуть бути братом і сестрою. Є й інші персонажі - наприклад, Панов Олександр В'ячеславович (директор у 4-х компаніях), Радаєв Данило Володимирович (директор у 3-х компаніях). Усі вони також індивідуальні підприємці. І що цікаво: практично всі вони отримали ІПН у Калінінградській області. Можливо, такий вибір обумовлений спеціальним режимом особливої економічної зони в цьому регіоні Росії. На зазначені ТОВ оформлені права користування конкретними сонячними електростанціями. Але іноді відразу кілька компаній мають ліцензії на експлуатацію однієї СЕС.До речі, щось схоже відбувалося з кримськими активами Activ Solar і до анексії. Так, директорами всіх цих ТОВ були кілька людей із невеликих українських населених пунктів.

Тоді ж власниками цих активів стали різні офшорні компанії, зокрема, кіпрські Krasolena Investment, Midesiano Investments, Milidenio Holdings. Вражаюче, але серед засновників нинішніх компаній, які управляють СЕС на півострові, згідно з даними російських реєстрів, значаться ці ж офшорки. Так, Milidenio Holdings володіє 25 компаніями, Krasolena Investment - п’ятьма, Midesiano Investments - двома. У реєстрах вказані й інші власники кримських активів, серед яких є кіпрські компанії, а також створена в 2013 році нідерландська Hyperion Netherlands B.V (володіє п’ятьма компаніями). За даними ЗМІ, нею, в свою чергу, володіє Larnaca B.V. (Нідерланди). На цьому ланцюжки обриваються, але враховуючи на кого ці компанії були зав'язані раніше, можна припустити: сім'я Клюєвих із "сонячного" бізнесу остаточно не пішла. Більш того, за чутками, її інтереси в цій сфері простягаються далеко за межі України.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві