RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Якщо ми будемо далі імітувати боротьбу з Путіним, то ніхто нам більше не повірить - Олександр Шевченко

Про ринок землі, кредити МВФ і можливий дефолт

Про мораторій на продаж землі в Україні, боротьбу з корупцією та майбутні президентські вибори в інтерв'ю "Апострофу" розповів народний депутат, член президії партії УКРОП, кандидат в президенти ОЛЕКСАНДР ШЕВЧЕНКО.

- 26 грудня в десяти областях України припинив свою дію воєнний стан. Вам зрозуміло для чого він був потрібний і які його підсумки?

- Ще за тиждень до введення воєнного стану, я передбачав подібний сценарій і прорахував дії президента. Ті, хто підписаний на мою сторінку (у Facebook, - "Апостроф"), думаю, бачили той ролик, де я говорив, що єдине, що лишилось зробити президенту Порошенко - це ввести воєнний стан, який абсолютно нічого не дає в плані захисту країни, але дасть йому можливість фактично переставити дату виборів на інший період, щоб втриматись довше на посту президента.

Безумовно, багато хто з людей говорить, що війна в голові, а не вибори. Але кому ж потрібні ці вибори? З однієї сторони самому народу для того, щоб змінити політичні еліти, які 27 років нас грабували, а з другої сторони - самому Порошенку, бо він хоче залишитись при владі, щоб захищати свій капітал. Тому що наступний президент зробить так, щоб у всіх злочинців майно було конфісковано, а такі як Порошенко за рішенням справедливого суду отримали пожиттєвий термін у в’язниці.

Щодо економічних речей, які пов’язані з воєнним станом, то тут все зрозуміло. Економіка погіршується. Інвесторів і так не було, а тепер їх тим більше немає. Якщо взяти суму інвестицій за останній рік, то це лише близько 1,5 млрд доларів, і то з них 70% з Росії. А решта це офшорні, вкрадені гроші у народу, які заводяться псевдоінвесторами. Так воно і є, практичноніяких інвестицій в Україні немає, основні інвестори це український народ, який живе тут і фактично тратить свої гроші і та частина народу, яка живе за кордоном і яка по 10-15 млрд доларів щороку сюди пересилає.

- На сьогоднішній день уже не має воєнного стану, і малоймовірно, що його знову поновлять. Які в такому разі ще можуть бути технології, аби відкласти вибори?

- А він припинений чому? Тому що президент уже не може обманювати всіх. Перший документ, який принесли в Верховну Раду, передбачав два місяці воєнного стану і мав охоплювати всю Україну. В підсумку - обдурили депутатів, в першу чергу, опозиціонерів, і в результаті отримали воєнний стан на місяць, який нічого хорошого не приніс країні. Наприклад, знайомі з Одеси кажуть, що ресторани порожні, туристів - нуль.

Мені часто кажуть: "От він бореться за свого туриста в Буковелі…" Хочу зауважити, що з 2014 року, як став народним депутатом, я не управляю Буковелем.Але в Буковелі кількість туристів не залежить від воєнного стану. Там область не була покрита воєнним станом, вона занадто близько до західних кордонів, і там все спокійно.

Олександр Шевченко в студіїї Апостроф TV Фото: Дарія Давиденко / Апостроф

- Чимало експертів кажуть, що доцільність ведення воєнного стану була низькою. Погоджуєтесь з цією тезою?

- Так і є, абсолютно нічого не змінилось. Припустимо, у нас введено воєнний стан і Путін захоче на нас напасти, то воєнний стан нам якось допомагає захиститись від ворога? Чи може підвищує якось нашу обороноздатність? Це ж смішно. Ми за 4,5 роки не змогли зробити те, що мали зробити, а тут за один місяць щось мало змінитись?…

Єдине, що стало зрозумілим, що наших моряків кинули на смерть, які зараз бранці Кремля.

- Олександре, вас нещодавно обрали кандидатом в президенти від політичної партії УКРОП. Розкажіть про свою подальшу стратегію, як будете боротись за рейтинги? І повернусь до свого попереднього питання, які технології буде застосовувати Петро Порошенко, щоб підвищити свій рейтинг або відкласти президентські вибори?

- Відповідаючи на попереднє питання, в першу чергу Порошенко буде використовувати технологічний патріотизм. Буде вішати собі ордени, наприклад, щодо томосу, що саме він був головним ініціатором цього процесу і багато подій довкола цього відбулось завдячуючи йому. Але не треба забувати, що Кесарю – кесареве, а Богу – Богове. Людина не повинна брати на себе такі речі і вирішувати, які ієрархи мають бути в церкві. Він повісив собі величезний тягар цим. Деякі верстви населення готові проголосувати за нього саме за це, але тим не менше, думаю, що Бога на його стороні не буде уже. Не треба намагатись перетягнути на своє поле те, що стосується віри, царства небесного. Але у будь-якому разі, слава Богу, що томос відбувся.

Я поважаю вибір православних християн і вважаю, що кожна країна має право мати свою автокефальну церкву. Томос - це позитив і перший крок всіх християн до об’єднання в єдину апостольську християнську церкву. Був Ісус Христос і були апостоли і ніяких патріархатів не було. Головний і єдиний в церкві, яка називається християнською – це Бог Ісус Христос. Ніяких інших головних немає, вони просто служать на своїх посадах.

Що стосується воєнного стану, то це також технологічний патріотизм, який абсолютно нічого не дав, але людей налякали і велика частина патріотично налаштованих людей подумали, що дійсно Порошенко хоче боротися і бореться. Але ж ми знаємо, що коли убивали тисячі людей, тоді чомусь не вводили воєнний стан, бо тоді треба було провести масу виборів і проставити своїх людей, які б далі служили.

- А які у вас, як у кандидата в президенти, основні меседжі до виборців? У діючого президента, передвиборча компанія базується на трьох китах: армія, мова, віра. А ваша програма?

- Моєю основою є завершення війни. Треба довести світовій спільноті, що ми не "махлюємо" з агресором. Тільки тоді з’явиться прогрес, коли у нас не буде контактів з такими особами як Медведчук, який Василю Стусу, нашому герою України, фактично збільшив термін ув’язнення і це був, мабуть, єдиний адвокат, який вимагав ще більшого терміну ув’язнення, аніж прокурор СРСР. Його самого було б добре обміняти на бранців Кремля. Нам, в першу чергу, треба підвести лінію, завершити будь-які відносини і контакти, в тому числі економічні…

- А на українську економіку, яка й так послаблена, як вплине повний розрив імпорту й експорту з Росією?

- Ніяк не вплине. На сьогоднішній день ми більше імпортуємо, ніж експортуємо. Ми тільки за останній рік стали на 30-40 % більше торгувати з Росією. При цьому негативне сальдо зростає,а який в цьому сенс? Що немає де більше купити нафтопродукт, як не в Росії? Ні, є і інші місця. От чому деякі заправні станції не купують у Росії, наприклад Коломойський? А чому Медведчук і багато хто інший купує? Коли Європа вводить проти них одні санкції, а ми далі продовжуємо економічні відносини, то чи повірять нам, що у нас війна з ними? Чи весь світ подумає, що це фейк? Так от, якщо світова спільнота нам повірить, то ми зможемо розраховувати міжнародний миротворчий контингент ООН, на США, на підтримку арміїІзраїлю, на НАТО. Нам необхідно зробити цю лінію розмежування і тільки тоді, ми зможемо з новою владою побудувати економіку і сильну армію.

Олександр Шевченко в студіїї Апостроф TV Фото: Дарія Давиденко / Апостроф

- Якщо вірити нещодавнім рейтингам, то наша армія входить в десятку найсильніших в Європі.

- По кількості хіба що. Але для наших керівників бійці є просто гарматним м’ясом, на жаль. Те, що відбулось в Керченській протоці, якраз і показало, що людей кинули просто на смерть. Тому й хлопці не хочуть в військкомати йти, бо не розуміють кого вони захищають. Згадайте в перші дні війни — черги були в військоматах... А зараз? І в цій ситуації говорити про силу нашої армії… Хіба що сильні духом люди, наші бійці, гасло Холодного Яру«Воля або смерть» - от це, напевно, єдине, що рятуєсьогодні Україну.

Ми просто готові всі загинути за свою країну, але не більше цього. Але ми не маємо тої технологічноїармії, яка в повній мірі готова протистояти агресору. Їм може протистояти тільки армія США, НАТО, Ізраїлю, от тільки ці країни, мають бойову і потужну армію, яка постійно приймає участь в різних конфліктах і отримує перемоги. А який сенс, в тому, що наші люди загинуть?

- Чи розглядаєте ви прямі переговори з російським керівництвом задля відновлення миру на Донбасі?

- На сьогоднішній день немає сенсу з ними домовлятись. Вони все зробили, щоб показати, що це не є реальним. Думаю, це варто робити в присутності третіх осіб, але не в форматі Мінському чи ще якомусь іншому. Це має бути Київський формат, всі мають зібратись саме тут, і публічно, так би мовити в прямому ефірідомовлятись, а не говорити ні про що.

- Але в дипломатичному світі рідко хто в прямому ефірі домовляється.

- Ми поки що є об’єктом. Нас, взагалі, не залучають частопереговори. Але для того, щоб ми стали суб’єктом міжнародної політики, ми повинні показати, що ми хочемо тих переговорів, але хочемо не на позиції того, про кого говорять, а з позиції того, хто вимагає виконання міжнародних конвенцій і угод. У першу чергу, сказати чітко і ясно, щоб весь світ почув - чому Будапештський меморандум не виконаний? Америка, Англія і Росія в тому числі, зобов’язались нас захищати в обмін на ядерну зброю. От саме це питання треба піднімати і кричати, треба говорити тим же США, що вони також рівноцінно, разом з Європою і Англією, повинні відповідати за те, що на нас напали, повинні платити компенсації за втрату нашої незалежності. Та для цього треба мати велику силу волі, щоб це сказати. Але у наших можновладців офшори забиті мільйонами гривень, їм не до цього, вони залежні. Мене на відміну від них, ніхто не зможе цим шантажувати, бо я не маю офшорів і мені на це абсолютно все одно, тому я не буду розмінною монетою.

Повторюсь - або ми боремся, або імітуємо боротьбу. Якщо ми будемо далі імітувати боротьбу, то ніхто нам більше не повірить. Та ж миротворча місія має в своєму розпорядженні гелікоптери, але яка різниця, все одно це будуть миротворчі війська, які не асоційовані з РФ. Це все одно, що залучити армію потужних країн, адже миротворці, завжди наповнюються з армії потужних країн. І не важливо як воно буде називатися, головне, щоб це було надійно і переконливо, а також не за рахунок людей, коли їх використовують як м'ясо, а за рахунок технологій і техніки. Нехай гине метал, а не люди.

- Припустимо, що ви перемогли і стали президентом України. І на наступний день керівництво Росії повідомило, що готове говорити з новою владою країни, втім один на один. Ви почнете такі переговори?

- Домовлятись окремо з Путіним – ні. Це треба робити в присутності третіх осіб і в Києві. Тільки такий шлях буде правильним.

Наступним пунктом моєї програми після перемоги на президентських виборахмає бути відповідальність влади перед українським народом. Це в тому числізакон про імпічмент президента, який є першим пунктом в моїй програмі, а також закон про відповідальність будь-якого чиновника або депутата, щоб була можливість у народу в любий момент відкликати цю особу. На сьогодні є можливість хоча б одного з них відкликати? - Ні, це не можливо. В моїй програмі це є першим пунктом, адже без відповідальності чиновник ніколи не стане відповідальним.

Що стосується мене особисто, якщо треба - я пройду детектор брехні перед виборами. Нехай журналісти ставлять будь-які питання, мені все одно. Головне, щоб ці питання не стосувались особистих речей, які до політики не мають відношення.

Третій момент, який би я хотів озвучити, що повинен забезпечити президент – це верховенство права, незалежні суди, свобода слова й сильна правоохоронна система. Порушив суддя чи журналіст закон - повинен за це відповідати. Тому саме ці трикити мають запрацювали у нас в державі.

Олександр Шевченко в студіїї Апостроф TV Фото: Дарія Давиденко / Апостроф

Окрім того таке поняття як депутатська недоторканність має бути лімітована. Якщо ти вчинив злочин, украв щось, наприклад, то відразу це буцегарня, без всяких там додаткових нюансів. Наприклад, збив когось на вулиці або займаєшся видобутком бурштину незаконно – маєш відповідати перед законом. От такі речі, які не зв’язані з депутатською роботою, законотворчістю, свободою слова, не мають підпадати під недоторканність. І президент в тому числі має мати лімітовану недоторканність. Тому, що коли їдуть його кортежі і збивають людей, то саме президент має за це також відповідати, бо значить він організував роботу своєї охорони саме таким чином.

- В такому разі на що має бути недоторканність?

- На політичну діяльність й виконання своїх конкретних зобов’язань і обов’язків.

- А якщо не виконує своїх обов’язків, наприклад?

- А от якщо не виконує, то в такому випадку має вступати в силу закон "Про імпічмент". Якщо президент, наприклад, погано працює, не виконує свою роботу, порушує закони, більшість проголосувала - і пішов процес. Далі справа за спецпрокуратурою. Якщо протягом короткого періоду суд доводить його вину, то до побачення, і нові вибори.

- Давайте поговоримо про економічний блок у вашій програмі…

- Стосовно економічних програм, то для мене тут все дуже просто. Взагалі економіка успішної країни має базуватися на малому і середньому бізнесі. Бізнес - це завжди заможність конкретного громадянина. Коли маленькі будуть заможними, то і країна буде сильною. Коли у нас лише декілька олігархів заможні, то мене особисто це не влаштовує.

У нас на сьогоднішній день недостатньо конкуренції між роботодавцями. А чому? Ти приходиш, інвестуєш, а тебе нахабний чиновник зупиняє і говорить: "Давай хабаря". Або припустимо є якесь гарне успішне підприємство, у якого раптом починаються проблеми з землею і в підсумку у людини забирають те підприємство, вона відповідно тікає за кордон, що вже називається відтік капіталу. І нічим хорошим для країни це не світить. Тому головне завдання - прибрати цього нахабного чиновника, щоб коли приходили нові інвестори, то говорили, що тут добре, класно і можна працювати. А інвестувати будуть нормально тільки тоді, коли буде стратегічний план розвитку всієї країни.

- Останнім часом часто говорять про те, що інвестори не захищені і тому не хочуть вкладати свої кошти. Як конкретно плануєте з цим боротись?

- Я сказав це першим пунктом, а другим це як стратегія розвитку країни, коли буде першим пунктом забезпечення прав інвесторів, тоді вони сюди і підуть. Бо якщо їхні права і надалі будуть не захищені, то роби чи не роби стратегічний план, вони все одно сюди не підуть.

Тепер давайте поговоримо про те, що якийсь там чоловік презентував якусь програму... Наведу конкретний приклад. Є голова Волинської обласної ради Ігор Палиця , який засновує обласне комунальне підприємство по видобутку бурштину, міді й торфу. Далі будується завод, отримуються всі ліцензії і от інвестор хоче на ньому видобувати всі ці корисні копалини. Дуже просто, - дається комунальному підприємству земля і право на видобуток, не так як зараз відбувається, - накопали, водою з річки промили після себе рови лишили, як кажуть “місячний ландшафт”, і все. А у випадку легальної співпраці з комунальним підприємством інвестор приходить, видобуває, бере землю, добуває бурштин, далі все це рекультивує, засіває травою і все виглядає навіть красивіше, ніжбуло до цього.

В підсумку, зроблено комунальне підприємство, за яке голову Волинської облради конкретно переслідують, адже оці 50% не осідатимуть в кишенях чиновників, а будуть йти конкретно в громади, в які вони й повинні йти. Розумієте про що я? Це говорить про те, що інвестор є, який готовий це робити, але немає доброї волі наших чиновників на його роботу. Тобто в підсумку, те комунальне підприємство, яке фактично належить громаді, йому просто на просто не дали можливості функціонувати. Оце все про інвестиційний клімат. Інвестори готові інвестувати, заробити тут можна, але подібні ризики їх відлякують. Коли будуть захищені права інвесторів в країні, недоторканність їхнього майна, тоді все і буде налаштовуватись на правильний лад. Зараз все працює на те, щоб пограбувати народ.

- А як ви відноситесь до приватизації? Кожен рік ми чуємо, що це має принести шалені гроші.

- Немає кому купувати ті підприємства, тому все це робиться для того, щоб приватизувати ті підприємства за копійки. І хто з добрих інвесторів прийде до нас, коли тут додаткові ризики - воєнний стан, правоохоронна система не працює? Ніякої стратегії розбудови країни не має.

Приведу приклад маленького Буковелю. Чому все так відбувається? Бо з самого початку було залучено закордонного інвестора, з величезним досвідом, найкраща в світі канадськакомпанія “Екозайн” - екологічний дазайн, яка збудувала 12 олімпійських містечок. Все в Буковелі з самого початку дуже добре планувалось, а в 2004 році цей проекткоштуваввеличезних грошей - понад 1,5 млн доларів. І зараз, в цьому маленькомуБуковелі 2 млн туристів щороку. Можете собі уявити? Так от ніякий воєнний стан не пошкодив Буковелю.

Там десятки тисяч людей живуть постійно, заможно і нікуди не виїжджають, от це і є стратегія. Адже стратегія будівництва не була розрахована на один рік, а була на 20-30 років наперед, для сталого економічного росту. Отже нічого, абсолютно, не завадило розвиватись. А це говорить про те, що коли є правильна стратегія, і єдині для всіх чесні і одинакові правила, то і вся країна в цілому має можливість розвиватись. А у нас зараз чиновники роблять що хочуть, бо не якісно працює правоохоронна система. Ні один з тих, хто грабував Україну останні 27 років, за це не відповів!

Люди зараз чекають нових облич. Якщо люди сконцентрують свою увагу і будуть прагматично думати про те, а що ж дійсно сталось в нашій країні, як ми живемо і навіщо було брати 100 млрд доларів тих кредитів, а всі при цьомуще гірше стали жити, то якщо люди зроблять висновки і оберутьнові обличчя, які реально щось в житті зробили і стали успішними, тільки тоді почне хоча б щось налагоджуватись.

Олександр Шевченко в студіїї Апостроф TV Фото: Дарія Давиденко / Апостроф

- На який електорат ви взагалі орієнтуєтесь?

- Я людей не ділю на електорати, я всіх людей сприймаю як український народ. Мені без різниці до якої церкви люди ходять, вірять в Бога чи не вірять, це їх особиста справа і сумління. Я поважаю кожну людину, навіть якщо вона не знає української мови, я як християнин зобов'язаний любити і поважати кожного як самого себе.

- Ми починали говорити про інвесторів і тут не можливо не запитати Вашу думку з приводу мораторію на землю.

- Що таке ринок землі? Це коли хтось хоче продати землю, а хтось купити. Ну от припустимо, вам захочеться займатись сільським господарством, але ви не маєте коштів, щоб ту землю купити. А якщо громадянин не має коштів за що купити землю, той, хто продає цю землю, продасть її за ринковою ціною чи за ту мізерну, що йому дадуть?

- Отже ви схиляєте до того, що цей мораторій треба продовжувати?

- Я схиляюсь до того, що поки у людей не буде абсолютно рівних можливостей піти і взяти кредит, щоб купити собі, наприклад, 100 га землі, то діла не буде, адже все тримається на малому і середньому бізнесі. І всі ці агрохолдинги, які за безцінь скуповують землі, і далі збагачуються на цьому…

- А вони сьогодні не скуповують, а беруть в оренду на 50 років.

- Правильно, вони беруть в оренду і платять несправедливі відсотки відносно вартості цієї землі, бо земля дає якийсь прибуток. Але сама суть, якщо ми продамо великим агрохолдингам всі землі, як тоді формувати малий і середній бізнес?

- Європейський суд з прав людини визнав, що українців позбавили законного права розпоряджатися землею. Чи не повинен майбутній президент дати їм можливість скористуватися цим правом?

- А українців не позбавили права бути заможними і не зробили рабами? Тому я вам і поставив просте питання - чи зможете Ви купити землю, якщо захочете. Ні, не зможете.

- Все ж таки, чому не можна відкрити ринок землі?

- Немає ринку, немає кому купувати ці землі. Це не ринок. Тільки агрохолдинги можуть скупити всю ту землю, а у людей, фермерів на сьогодні немає таких грошей. Так ви запитайте у любої людини, яка живе в селі і хоче обробляти землі, чи вона зможе її купити? Ну не зможе вона її купити. А на чому тоді буде базуватись малий і середній бізнес? Холдинги, які технологічно перероблять усю землю, будуть вирощувати три-п’ять основних культур, виснажуючи нашу землю. А через 10 років у нас землі взагалі не буде, буде просто пісок, а не чорнозем.

- На вашу думку, коли наші люди матимуть змогу користуватись правом на землю, яким користується весь світ, крім нас і ще семи найбідніших країн світу?

- Ті люди просто мають можливість піти і взяти кредит на купівлю тої землі, адже достатньо добре заробляють. У нас такої можливості, на сьогодні, немає. Коли ми говоримо, що сильна країна, то це значить, що сильним повинен бути кожен громадянин.

Я за те, щоб людина вільно розпоряджалась своєю землею, а не отримала лише 10% від справжньої вартості тієї землі. От 1 га, якщо прорахувати, коштує приблизно 25-30 тисяч доларів, це справедлива ринкова вартість землі. А сьогодні за 1 га дадуть від 1-5 тисячі доларів, а це справедливо? От до цього я і веду, що люди доведені до того, що нормальні зарплати не отримують і землі продають холдингам за копійки. Оце на сьогодні державна стратегія діючої влади. Це справедлива стратегія? А що скажуть їх діти, онуки?

Треба не п’ять культур вирощувати, які будуть просто виснажувати землю, а 125 культур, які б конкурували на всіх світових ринках. Припустимо, що якась із культур провалилась на світовому ринку, то треба конкретно зайнятись підготовкою цієї культури і вийти на достойний рівень рентабельності. Саме так повинно бути.

Перепрошую, але в 2017 році Юрій Косюк заробив 4 млрд гривень і отримав ще 2 млрд дотацій. Власники повинні мати не мільйони гектарів землі, а 50-100 га землі, як в Швейцарії, Франції і мати стабільний економічний ріст конкретної громади і конкретної людини. Я проти того, щоб величезні кошти концентрувались в руках деяких людей. Буковель збудовано саме по цій схемі, що я говорю, там є маса підприємців, які до нас взагалі відношення не мають, які заробляють і добре при цьому живуть.

Фото: Дарія Давиденко / Апостроф

- Як ви бачите нашу майбутню співпрацю з МВФ?

- От набрали ми 100 млрд доларів кредитів. Українці стали жити краще? - Ні. А який сенс тоді було їх брати? А чи є секретом для вас, що наші чиновники-корупціонери мають ті самі десятки і сотні мільярдів, вкрадених за останні 27 років, на різних офшорних рахунках різних країн?

Що таке МВФ? Це коли в реанімацію везуть важко хворого і якщо йому не дати ін’єкцію, то це відразу морг. Оце і є те, що називається дефолт. Те, що нам розповідають про МВФ, якщо не дадуть черговий транш, то буде дефолт. А скажіть будь ласка, а ви досліджували світові дефолти? Ви чули про таку країну як Греція, в якій, декілька років тому, був технічний дефолт? Їм списали величезну суму, 500 млрд євро, це в 5-6 разів більше, ніж зовнішній борг України. А наші політики з білбордів говорять про те, що в 2014 році врятували нас від дефолту. Ми мали прекрасний стан, при якому могли показати, що не маємо грошей, треба, як говориться, всі попередні зобов’язання списати. У підсумку, вони розповідають, що це є манна небесна. Але на сьогодні з нас здерли останній одяг і люди наші фактично просто голі.

- Давайте конкретніше, в наступному році треба шалені суми повертати...

- Я скажу так конкретно, що ніхто і не очікував такої конкретики. На наступний рік 146 млрд ми повинні проконвертувати, купити валюту, знову, фактично, обезцінити свою валюту і відправити на розрахунки для старих кредитів. Ми зараз збираємо кредити, щоб розрахуватись не тільки за старі кредити, а ще й за відсотки. При президенті Шевченкові не потрібно боятись дефолту, ми скажемо світовій спільноті, що ми більше ні копійки не збираємося віддавати. Якщо 146 млрд ми не віддаємо, нам буде легше жити? Зрозуміло, що легше.

Якщо нам ще якийсь 1 млрд чи 2 не дадуть, то нічого страшного не станеться. Ми скажемо, що не віддаємо 100 млрд, а заберіть будь ласка їх з рахунківнаших корупціонерів, про які ви прекрасно знаєте. А потім зробимо звірку, хто і кому скільки винен. Думаю, що це буде справедливо. Але якщо ми і далі будемо судитись, як раніше, за гроші Лазаренка, які Україна по цей час чекає, то от якщо будемо так само чекати, ми ніколи не вийдемо з цієї боргової ями. Світова спільнота, обов’язково знайде гроші цих корупціонерів, на сьогодні, вони їх тримають, як розмінну монету. Не повертаємо кошти, забирайте їх у наших корупціонерів, кажуть, що дефолт, - то пройдемо й через дефолт.

- Ви не боїтеся отримати високий антирейтинг такими діями?

- Я про це говорю уже останні півроку і ніхто не налякався. Людям просто треба правильно пояснювати. От що можна здерти з людини, в якої нічого нема? Нічого, крім шкіри. От на сьогодні нашим чиновникам залишилось тільки з людей здерти шкіру, другого варіанту немає. Що значить боятись дефолту? От яким чином він вдарить по звичайній людині, якщо в неї і так нічого немає? Проблеми будуть тільки у чиновників, які мають закордонні рахунки, які купили українські євробонди під 10 процентів річних в валюті, - от по них дефолт ударить. А простому громадянину немає чого боятись дефолту.

Я вважаю, що ми таким чином повинні стимулювати світову спільноту нарешті почати говорити з нами на рівних. Проблема в тому, що наші чиновники настільки розкрадають бюджет, що не вистачає коштів, щоб звести все в купу. Чи в нас може країна якась не така? Найкращі чорноземи, нафта і газ є, туризм, сільське господарство і дерево обробка є. Так у нас все є. Чисте повітря, слава Богу, прісна вода є. Я от недавно був в Ізраїлі, то там опріснюють воду. Тому не треба боятись дефолту.

- Говорячи про партію УКРОП не можливо не згадати про Ігоря Коломойського. Який він має вплив на партію сьогодні?

- Ніякого впливу він на партію не має. Партія побудована абсолютно цивілізовано і його втручання до партії просто неможливе. Я навіть не пам’ятаю, коли ми з ним останній раз говорили з приводу цього. При останній зустрічі ми розмовляли чисто про свої моменти, єдине, по що він поцікавився, так це тільки про те, як ідуть мої політичні баталії. До речі, рішення балотуватися в президенти — це виключно моє особисте рішення.

Коломойський поважає рішення кожної людини, що стосується політики. Я в політиці абсолютно незалежна людина, в мене достатньо своїх ресурсів, щоб фінансувати себе самого. В мене немає заклеєних мною білбордів, бо це 100 млн гривень в місяць, а я вважаю, що ці гроші можна потратити для інших цілей. Безумовно, на якомусь з етапів буде невелика кількість білбордів, адже я повинен, якимось чином, про себе заявляти не лише через соціальні мережі.

- Як ви плануєте підвищувати свій рейтинг?

- Хтось з політичних експертів, я вже не пам’ятаю хто, сказав: "Шевченко – це прорив року". Тому що ще ніхто за три місяці не набирав 5%. Тому відповідь проста - своїми чіткими, ясними і правдивими меседжами і висловлюваннями, своєю роботою. Якщо взяти компанію "Рейтинг" яка зробила зрізи по регіонам, то на Прикарпатті у мене 21%, приблизно стільки ж як у Тимошенко. Тобто в тому регіоні, де я працюю, звідки я обирався до Верховної ради, я незганьбився. Це і є показник. Я там депутат і мене підтримують.

Олександр Шевченко в студіїї Апостроф TV Фото: Дарія Давиденко / Апостроф

- Якщо на Західній Україні вас дійсно знають, то на Східній Україні ви менш впізнаванні. Що плануєте з цим робити?

- Вони на сьогодні можуть не довіряти мені, але багато хто чув про мене і знає. Якщо б мене знали у всіх регіонах, то вибачте, я був би уже старим політиком. Але ж ми хочемо нові обличчя? Той самий Зеленський, знаний більшістю з "Кварталу 95"…

- Ви серйозно ставитесь до його кандидатури?

- Я взагалі до будь-якої людини серйозно ставлюсь. Навіть ви маєте право, як громадянин, піти.

- В мене немає стільки грошей, на жаль.

- Питання не тільки ж у фінансовому моменті. Ви можете піти до політики і абсолютно чесно назбирати цих коштів у народу, підприємств.

- І багатьох ви знаєте кандидатів, хто назбирав?

- Якщо мені особисто треба буде - то назбираю. І думаю, що таким чи іншим чином, дуже багато хто назбирає. Навіть самі відомі створюють фонди по областях і збирають таким чином кошти у народу, через партійців, через членські внески. Зараз великі партії отримують колосальні кошти від держави, а це не справедливо по відношенню до молодих партій. Комусь все, а іншим нічого. Це не справедливо.

- А як все-таки розцінюєте шанси Володимира Зеленського? У новорічну річ він вже офіційно повідомив, що буде висуватись кандидатом в президенти. Взагалі вважаєте подібних "джокерів" своїми конкурентами?

- Я взагалі не дивлюсь на конкурентів, я дивлюсь на свою роботу. Для мене головне, що я зроблю для українського народі і чим мої меседжі кращі за інших. Я в липні визначився йти в президенти і на сьогодні маю 5%, це вже прорив. А от якби я визначився два роки тому, то був би на першому місці точно (посміхається).

- До виборів залишилось трохи менше трьох місяців, то на яку підтримку в результаті розраховуєте?

- Все залежить від людей й тих речей які я буду робити, можливо якихось не ординарних дій. Я вірю в Бога і думаю, що він дасть можливість нашій країні вийти з цієї кризи. Якщо ми заслуговуємо на кращу долю, то хай Бог вирішить хто то буде Шевченко, чи хтось інший. Кожен йде своєю дорогою.

- Ви добре знайомі з Коломойським, чи є Володимир Зеленський його креатурою?

- Ні, не думаю. Він самостійна кандидатура. Взагалі хочу сказати, що Коломойський не є якимось узурпатором, який всіма командує. Це не можливо, що президент країни, хто б ним не став, буде підкорятись комусь на кшталт Коломойського. До того ж, він не має на сьогодні коштів, якими може вільно розпоряджатись. Всі про це знають. Яке тоді фінансування він може дати, якщо в нього його нема? Ясно, що гроші в нього є, але на сьогодні вони сковані судом, тому усі ці розмови про його вплив на Зеленського чи будь-якого іншого кандидата дуже перебільшені.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві