RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Справа проти Медведчука: кому заважає кум Путіна і чому це вигідно зараз

Два варіанти у справі проти Медведчука

Два варіанти у справі проти Медведчука Фото: УНІАН

Одіозний політик Віктор Медведчук отримав теоретичні шанси позбутися VIP-місця в касті недоторканих. Справа в тому, що 5 лютого проти кума Путіна Генпрокуратурою було порушено кримінальну справу, та ще й за якими статтями: "Посягання на територіальну цілісність України" і "Державна зрада". Чи означає це, що політик реально ризикує опинитися на лаві підсудних або справа Медведчука є черговою передвиборчою містифікацією, - розбирався "Апостроф".

Джеб Тетерука

Нищівний удар по Медведчуку завдав нардеп від "Народного фронту" Андрій Тетерук. Але про все по порядку.

Так, 29 січня в столиці відбувся з'їзд партії "Опозиційна платформа - За життя". На заході був присутній і Віктор Медведчук як глава політради партії. Промова Медведчука з трибуни виявилася настільки вагомою, що потягнула на кримінальну справу одразу за двома статтями. Наприклад, політик запропонував створити так званий "автономний регіон Донбас" і закріпити такий статус регіону в Конституції. За задумом Медведчука, у автономії має бути власний уряд і навіть парламент. Домовлятися про створення такого "чуда" кум Путіна запропонував, звичайно ж, з Росією і її маріонетками: ДНР і ЛНР.

Насправді, нічого несподіваного: "Ну це ж Медведчук", - подумав багато хто, але тільки не Андрій Тетерук, який звернувся з депутатським запитом до ГПУ. Минуло п'ять днів, вуаля, і проти Медведчука готова кримінальна справа.

Але цікаво інше. Заяви кума Путіна про автономію Донбасу прозвучали задовго до 29 січня. Ось, наприклад, що говорив Медведчук про Донбас в минулому році в інтерв'ю телеканалу "112".

"Я бачу цей особливий статус в наданні автономії, можливості створити свій уряд, свій парламент. Але автономія у складі України", - підкреслив Медведчук.

Крім того, Віктор Медведчук неодноразово заявляв про те, що Україна повинна змінити систему державного устрою і стати федерацією.

"Федералізм - це найбільш здорове рішення для України. Я був і залишаюся прихильником федеративного устрою України", - говорив Медведчук в лютому минулого року в інтерв'ю російському виданню "Новая газета".

Однак такі гучні заяви не стали причиною для відкриття будь-яких кримінальних справ проти кума Путіна. Більш того, міркування Медведчука на з'їзді "Опозиційна платформа - За життя" 29 січня, навпаки, прозвучали набагато обережніше, ніж його більш ранні заяви. Наприклад, політик несподівано заявив, що ідея федералізації для нього не так вже й актуальна.

З'їзд партіі "Опозиційна платформа - За життя" Фото: platform.org.ua

"Ми зараз не говоримо про федеративний устрій, тому що є різниця між унітарною і федеративною державою. Ми живемо за Конституцією, яка передбачає унітарний статус, зі статусом автономії для окремого регіону. Це чинна Конституція", - зазначив Віктор Медведчук.

Тоді чому ж за різкі заяви кума Путіна в минулому році нікому не приходило в голову притягувати його до відповідальності, а ідентичні тези в більш м'якій формі стали приводом для відкриття проти Медведчука кримінальних справ?

Тут можливі два варіанти.

Медведчук набрид?

Перший варіант - Віктор Медведчук дійсно набрид українській владі. Кредит терпіння президента вичерпався, і на кума Путіна вирішили "наїхати" ґрунтовно. Крім того, великих обмінів полоненими за посередництвом Медведчука вже давно не відбувалося, але ж саме така "миротворча" діяльність одіозного політика в теорії дозволяла йому мати недоторканність і перебувати на особливому положенні.

Однак за словами експертів, опитаних "Апострофом", така версія виглядає недостатньо реалістичною.

"Проти Медведчука діють санкції, прийняті США та Австралією, за його дії під час Майдану і допомогу режиму Януковича. Але реакції нашої влади не було. Якби пішли по-справжньому серйозні дії щодо медіа та бізнес ресурсів, підконтрольних Медведчуку, тоді можна було б говорити, що президент і чинна влада дійсно починають розбиратися з його діяльністю і активами в Україні", - пояснює "Апострофу" політтехнолог Ярослав Макітра.

"Сумнівно, що Медведчук раптом набрид, - додає "Апострофу" політичний аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко. - Довгий час Медведчук нікому не був потрібен. А, враховуючи його становище і вплив на ЗМІ, йому дозволяли це робити. Навряд чи у президента або правоохоронців не було можливостей перешкоджати розширенню впливу Медведчука".

Другий варіант - справа проти Медведчука є політичною технологією. І цей сценарій експерти називають найбільш імовірним. Дійсно, останнім часом президенту все частіше і частіше доводиться виправдовуватися перед ЗМІ, громадськими працівниками і політичними опонентами за те, чому Віктор Медведчук, маючи такі погляди, до сих пір не є об'єктом пильної уваги правоохоронців. А граючи на полі патріотичного електорату навіть для своїх однодумців, Порошенку все складніше і складніше знаходити аргументи за Медведчука.

А тут ще й Арсеній Яценюк вдарив у хворе місце.

"Я звертаюся до вас звільнити Україну від кума Путіна. Він не звільняє заручників - він захоплює заручників рукою свого путінського і антиукраїнського елементу", - звернувся Яценюк до Порошенка в ході недавнього з'їзду "Народного фронту".

З'їзд партії "Народний фронт" Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Ще раз відмовчатися, означало б втратити дорогоцінні відсотки рейтингу.

"На з'їзді "Народного фронту" фактично відкрито кинули виклик Порошенку. Очевидно "Народний фронт" намагався використовувати цю тему для тиску на Порошенка і в оточенні президента вирішили перехопити ініціативу. Таким чином, забирається можливість для критики Порошенка. На президента постійно тиснуть з цього питання, а якось відреагувати потрібно. Насправді ж, особливих перспектив у цій справі не видно", - пояснив "Апострофу" політолог Петро Олещук.

Тепер же на всі звинувачення влади, "чому Медведчук не сидить", можна відповісти пред'явленням кримінальної справи.

"Це демонстрація того, що ми нарешті взялися за Медведчука, які ми молодці. Але що заважало це робити останні 5 років?" - коментує ситуацію "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

В'язень сумління

Інша річ, чи є у справи проти Медведчука хоч якісь судові перспективи?

"ГПУ повинна була реагувати, що вона й зробила: відкрила провадження. Але саме по собі провадження можна відкрити практично з будь-якого приводу і це ще нічого не означає. Без пред'явлення підозри це "мертві" матеріали", - зазначає Олещук.

"Провину тієї чи іншої людини встановлює тільки суд. А тепер порівняйте кількість гучних заяв генпрокурора і кількість гучних судових рішень. Тому все, що не дійшло до суду - політичний піар", - резюмував Ігар Тишкевич.

До речі, в 2016 році ГПУ вже відкривала кримінальне провадження проти Віктора Медведчука і його організації "Український вибір". І тоді в прокуратуру також звертався "фронтовик", але не Тетерук, а Андрій Левус. Крім статті про державну зраду тоді Медведчуку пред'явили фінансування тероризму та вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади. Але "Український вибір" не закрився, а одіозний політик жодного дня не провів у СІЗО.

Цікаво, що крім влади від порушення кримінальної справи проти Медведчука виграє... сам Медведчук. Ні, в стані політика звичайно вже заявили, що всі звинувачення на адресу лідера безпідставні. Але тепер кум Путіна з новою силою може використовувати тези про владу, яка не бажає вирішувати проблем Донбасу і хоче посадити за ґрати тих, хто готовий це робити. Загалом, приміряти на себе роль в'язня совісті, попутно згуртовуючи свій електорат, чим у таборі політика вже почали займатися: "Атака на Віктора Медведчука доводить - найбільше "партія війни" боїться реалізації плану Медведчука, відновлення миру на Сході України, повернення Донбасу в Україну, а Україну на Донбас", - йдеться в заяві організації "Український вибір".

Читайте також

Умєрова відправляють на підвищення

Мар'яна Безугла заявила про підвищення Рустема Умєрова

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нинішня критика генералів з боку Безуглої має під собою підстави

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи