RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Потрібна неймовірна подія, щоб Зеленський програв вибори - Володимир Паніотто

Соціолог розповів, чому більшість українців обирає Зеленського і несправедливо оцінює діяльність Порошенка

Соціолог розповів, чому більшість українців обирає Зеленського і несправедливо оцінює діяльність Порошенка Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Вибори президента у 2019 році запам’ятаються надовго. Вперше шоумен зміг отримати більшу підтримку виборців, аніж чинний президент. Кандидат Петро Порошенко у першому турі від свого конкурента Володимира Зеленського відстав майже вдвічі. Останні соціологічні опитування показують, що ситуація у другому турі також складеться не найкраще для Порошенка. Навіть дебати, на яких він так наполягає, не зможуть подолати різницю між кандидатами у майже 40%. Хоча президента від провалу можуть врятувати виборці Зеленського - як саме, і чого варто очікувати самому шоумену, в інтерв`ю "Апострофу" розповів соціолог та генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) ВОЛОДИМИР ПАНІОТТО.

- Нещодавно соціологічна група "Рейтинг" опублікувала приблизні процентні показники, які можуть отримати кандидати Петро Порошенко та Володимир Зеленський у другому турі виборів . Із цієї інформації зрозуміло, що шоумен набагато відривається вперед і отримає 71% голосів. Але чи будуть такі ж самі результати 21 квітня?

- Я думаю, що варто очікувати трохи нижчі результати у Зеленського. Тому що він так чи інакше себе проявляє, і це призводить до зменшення його рейтингу. Але якщо не відбудуться ніякі радикальні події, які зможуть призвести до різких змін, то я не бачу великих шансів на перемогу у Порошенка. Він вже навряд чи може змінити ситуацію.

- А як щодо електорату, який не визначився, чи виборців інших кандидатів?

- Ми проводили дослідження після першого туру, як у подальшому буде голосувати електорат всіх інших кандидатів. Майже всі виборці Юрія Бойка та Олександра Вілкула проголосують за Зеленського. Тільки 10% електорату Юлії Тимошенко планували проголосувати за Порошенка, приблизно 40% - за Зеленського, інші не прийдуть. Електорат Гриценка може дати голоси Порошенку - це майже 30% виборців Анатолія Степановича. Але стільки ж будуть голосувати за Зеленського. І половина прихильників Ігоря Смешка також проголосують за чинного президента. От і все, на що він може розраховувати.

Шанси у Порошенка, антирейтинг якого становить майже 50%, є тільки в тому випадку, якщо виборці Зеленського одумаються і не прийдуть 21 квітня, або їх не влаштує відповідь їхнього кандидата стосовно якогось конкретного питання.

- КМІС проводив перед другим туром свої соцопитування? Ваші результати співпали з даними "Рейтингу"?

- Так, ми проводили. Але я не можу повідомити усі деталі. Замовник відмовився публікувати результати. Можу сказати тільки, що кардинальних відмінностей немає.

- Чи можливо прорахувати, який процент виборців Зеленського дійсно його підтримують, а не проявляють протест чинній владі?

- У наших анкетах таких конкретних запитань немає. Але можу сказати, що більшість - це протестний електорат, який не хоче голосувати за стару систему, обличчям якої для них є Порошенко.

Натомість ми питали, наскільки виборці асоціюють Зеленського з його героєм у фільмі "Слуга народу" Василем Голобородько. Виявилося, що справа не тільки в цьому серіалі. Зеленський 15 років глузував із політиків, казав людям те, від чого їм ставало смішно. Він показував правду, реальні вади. Здавалося, як і в тому фільмі, що він дуже добре розуміється на закулісних механізмах політики. У нього склався позитивний імідж не тільки через фільм, а й через його діяльність. Для більшості Зеленський відноситься до тих людей, хто стоїть над політиками. Тому в нього є авторитет і добре ставлення людей. Зеленський дає надію, віру на кращі зміни.

А з Порошенком усе зрозуміло - краще не буде. Хоча оцінка Порошенка трохи несправедлива. Тому що реально ситуація в країні стала краще. Наші дослідження показують, що стан держави дуже погіршився після початку війни, коли рівень бідності в 2014 році, порівняно з 2013 роком, зріс удвічі. Та за останні роки цей показник знизився до довоєнного часу. За нашими даними, рівень щастя за цей час виріс, рівень стресів зменшився, а рівень здоров`я покращився. Але населення все одно думає, що все стало набагато гірше.

А з Порошенком усе зрозуміло - краще не буде Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

- Взагалі у Порошенка була можливість до другого туру максимально підняти свій рейтинг?

- За рік підтримка максимально зросла. Порошенку вдалося з 4-6 місця в рейтингах піднятися до другого у першому турі. І цього результату він досяг при високому антирейтингу.

Звісно, команді Порошенка не варто очікувати, що за цей тиждень Зеленський втратить максимально підтримку. Так, все залежить від подій, які відбуватимуться. І мені важко собі уявити, що повинно трапитися, щоб настільки радикально впав рейтинг у Зеленського.

- Дебати зможуть на це вплинути?

- Для Порошенка дебати, які він, скоріше за все, виграє, - це остання надія. Але для прихильників Зеленського вони мало що означають. Можливо, комусь не сподобаються відповіді Зеленського, і ці виборці не захочуть віддати свій голос за нього. Але це навряд чи буде вирішальна втрата, враховуючи різницю між кандидатами приблизно у 40%.Передбачити це зараз складно. Тому що навіть досить хамська, на думку деяких громадян, розмова Зеленського з Порошенком у телефонному режимі, яка відбулась в ефірі каналу "1+1", частиною населення може оцінюватися позитивно або взагалі ніяк.

- У першому турі прихильники Порошенка намагалися запевнити, що до 21 квітня виборці усвідомлять: комік не може управляти країною. Але останні рейтинги показують, що людей це зовсім не лякає. Все ж таки, чи є ймовірність, що виборці передумають голосувати за Зеленського, тримаючи в руках бюлетень?

- Під час першого туру виборів ми запитували у виборців, коли вони вирішили голосувати за Зеленського. За нього виборці вирішили голосувати пізніше, ніж за Порошенка, але мені здається, що вони все ж таки голосували не "по приколу". Тут спрацювала надія на краще, уявлення, що Зеленський є чесною людиною і добре розуміє вади традиційної політики. Нагадую, що він отримав підтримку у різних вікових груп, і навіть в групі 40-49 років він отримав вдвічі більше голосів (36%), ніж Порошенко (19%).

Тут спрацювала надія на краще, уявлення, що Зеленський є чесною людиною і добре розуміє вади традиційної політики Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

- Що буде відбуватися з рейтингом Зеленського вже після обрання президентом?

- Як і у всіх його попередників, підтримка буде падати. Ми якось побудували графік ставлення громадян до президентів. Спочатку довіра - на висоті, але вже через деякий час вона падає. Це характерно для всіх українських президентів. Винятком був лише Порошенко, рейтинг якого падав більш повільно, але все одно за рік кількість тих, хто йому довіряє, впала за перший рік президентства з, приблизно, 60% до 20%.

- Падаючий рейтинг Зеленського-президента вплине негативно на рейтинг його партії "Слуга народу" на парламентських виборах восени?

- Безперечно. Навряд чи вона зможе отримати такі ж самі результати, як Зеленський у першому турі. А якщо у парламентських виборах візьме участь, наприклад, Святослав Вакарчук, рейтинг може впасти ще більше. Правда, до парламентських виборів - тільки півроку, можливо, що за цей період падіння ще не буде дуже значним.

- Яка очікується явка виборців 21 квітня?

- Швидше за все, нижча, порівняно з першим туром. Частина людей, які мали чітку орієнтацію на кандидатів, які не пройшли, не захочуть голосувати або за Зеленського, або за Порошенка.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному