RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Люди другого сорту: як в Україні будуть боротися з паспортами РФ на Донбасі

Варіант, по суті, є лише один

Варіант, по суті, є лише один Фото: GettyImages

У п'ятницю, 3 травня, в Telegram-каналах бойовиків почали з'являтися фотографії перших жителів ДНР та ЛНР, які хочуть отримати російські паспорти. Нібито з 5 години ранку вони займали чергу на пунктах подачі заяв. Про те, до чого можуть привести російські паспорти на Донбасі, і як українські політики планують з ними боротися, дізнавався "Апостроф".

Як відомо, указ про видачу жителям ЛНР та ДНР російських паспортів за спрощеною процедурою, президент РФ Володимир Путін видав 24 квітня. Для того, щоб стати володарем російського паспорту, потрібно постійно проживати на території ОРДЛО, а також мати "паспорта" незаконних "республік". Відповідні заяви приймаються на окупованих територіях, а процедура видачі паспортів відбувається в прикордонних з Україною областях РФ, де заздалегідь була розгорнута необхідна інфраструктура.

"У нас немає ніякого бажання створювати проблеми новій українській владі, але ситуація, при якій люди, що проживають на території цих Донецької та Луганської "республік", взагалі позбавлені яких би то не було цивільних прав, переходить межі з точки зору прав людини", - пояснив свій крок Путін. Деякі чиновники РФ назвали це "останнім шансом для жителів Донбасу, кинутих Україною".

Із захопленням рішення президента РФ зустріли й керівники "республік". "Найважливіша віха в історії наших молодих держав", - відгукнувся глава ДНР Денис Пушилін.

У ДНР поквапились спростити перетин кордону з Росією, "з метою централізованої доставки громадян ДНР для отримання громадянства РФ". Потрібно встигнути доставити всіх бажаючих до 26 травня.

У п'ятницю, 3 травня, в Telegram-каналах бойовиків почали з'являтися фотографії перших бажаючих отримати російські паспорти, які нібито з 5 ранку займали чергу на пунктах подачі заяв. Наскільки це відповідає дійсності, перевірити складно. Однак практично не викликає сумнівів, що отримати російський паспорт зажадають багато жителів ЛДНР.

Всім бажаючим також дозволено залишити і українське громадянство. У будь-якому випадку, при подачі документів на отримання громадянства РФ, потрібно буде надати і український паспорт. Відповідь доведеться чекати протягом трьох місяців.

В Україні не надто зраділи указу Путіна. На думку опитаних "Апострофом" народних депутатів, цей недружній крок може привести до самих негативних наслідків.

"Якби зараз Збройні сили України спробували повернути частину непідконтрольної території і це призвело б до певних втрат, то загиблими були б російські громадяни. Тоді це дає певні підстави Росії почати повномасштабну війну для захисту своїх громадян. У них навіть є відповідний закон, який дозволяє застосовувати збройні сили поза РФ для захисту своїх громадян ", - пояснив" "Апострофу" нардеп від "Самопомочі" Тарас Пастух.

За його словами, в очах росіян це не стане чимось страшним і засуджувати свого президента вони не посміють. Захист своїх співгромадян став б легальною підставою для посилення російського втручання в справи України.

Депутат від "Народного фронту" Юрій Береза впевнений, що Донбас поступово почав розчаровуватися в Росії. Тому у Путіна намагаються зробити все, щоб зберегти контроль над територією. "Видача російських паспортів - це знак для місцевих колаборантів-чиновників, що їх Росія не кине та їм буде куди бігти", - сказав він "Апострофу".

Російський паспорт він вважає одним з найгірших в світі. "Його власники - це люди другого сорту. Єдине, що він може забезпечити - це висилку на Колиму", - заявив Юрій Береза.

Але російська пропаганда на Донбасі спромоглася довести зворотне. На жаль, місцеві жителі швидше будуть раді отриманню паспорта РФ, ніж українському документу, перед яким відкритий увесь світ. Тому зараз наша держава зіткнеться з проблемою подвійного громадянства.

"Ми повинні донести до жителів окупованих територій меседж про те, що подвійне громадянство заборонене. Якщо зараз законодавчо посилити кримінальну відповідальність за набуття громадянства країни агресора, то в такому випадку ці люди змушені будуть або виїжджати в РФ, втрачаючи український паспорт, або відмовитися від російського громадянства", - вважає депутат Пастух.

Однак такі заходи можна буде вводити тільки після того, як територія повернеться під контроль України. Коли це станеться - ніхто не знає. Втім, на думку позафракційного народного депутата Борислава Берези, закони для захисту держави потрібно приймати вже зараз.

"Від закону про колаборантів до закону про позбавлення українського громадянства при отриманні російського паспорта. Крім того, нам серйозно треба реформувати інститут громадянства", - упевнений Борислав Береза. Але діючий парламент точно не зможе дати голоси за подібні ініціативи.

Паралельно питання видачі російського громадянства на Донбасі необхідно піднімати і на міжнародному рівні. Своїм рішенням Путін фактично визнав наявність військ РФ на окупованих територіях.

"Ми вже передали інформацію в ПАРЄ, в червні на сесії воно буде розглянуто. Це може спричинити або додаткові санкції, або додатковий тиск на Росію", - прогнозує Береза.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному